Přivítejte jaro originálním pestem: 4 oblíbené recepty | Blog Mall.cz

Oblíbené recepty na pesto: ochuťte si večeři Itálií

Rychlá večeře, ozdoba polévky nebo dochucení pizzy. Dobré pesto v kuchyni využijete na nespočet způsobů. Tradiční pochoutku před staletími vymysleli obyvatelé italského Janova. K přípravě pesta použijte buď klasickou bazalku, nebo třeba baby špenát. Čtěte naše oblíbené recepty.

Začněte tradičně. Připravte si klasické pesto podle původní janovské receptury. Na 6 porcí potřebujete:

  • 2 stroužky česneku,
  • 2 šálky napěchované čerstvými lístky bazalky (1 šálek má objem 250 ml),
  • 3 lžíce piniových oříšků,
  • 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného sýra parmigiano-reggiano,
  • 2 lžíce čerstvě nastrouhaného sýra romano,
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje,
  • 3 lžíce másla změklého při pokojové teplotě (neohřívejte ho ale v mikrovlnce, ztratí soudržnost),
  • hrubou mořskou sůl podle chuti
  • a velký mramorový hmoždíř, ideálně s paličkou z tvrdého dřeva.

Jak na to:

  1. Rukojetí širokého těžkého nože lehce rozmáčkněte neoloupaný stroužek česneku, abyste uvolnili slupku. Tu oloupejte a vyhoďte.
  2. Lístky bazalky opláchněte ve studené (!) vodě a jemně osušte. Ideálně papírovými ubrousky.
  3. Vložte do hmoždíře bazalku, česnek, piniové oříšky a hrubou sůl. Suroviny rozetřete o stěny hmoždíře krouživými pohyby paličkou.
  4. Jakmile dosáhnete konzistence připomínající pastu, postupně přidávejte oba sýry a rovnoměrně je do směsi vetřete. O
  5. livový olej přilévejte drobným pramínkem a zároveň ho do směsi zapracovávejte dřevěnou vařečkou. Až se vstřebá olej, po lžičkách vmíchejte do směsi máslo.

Hotovo. Teď už stačí pestem dochutit nebo ozdobit jídlo.

Pamatujte, že bazalka nesnáší vysoké, ale ani nízké teploty –⁠ přichází při nich o část aromatických látek, pro které je v kuchyni tak oblíbená. Pesto proto nezavařujte ani nezmrazujte. Uzavřete ho do skleniček a skladujte v chladničce. Ideálně ho spotřebujte do 14 dní.

Náš tip: Levné piniové oříšky z Číny mívají kovovou pachuť. I jeden nekvalitní oříšek tak dokáže vaše úsilí pohřbít. Proto doporučujeme kupovat suroviny od osvědčených prodejců, případně piniové oříšky nahradit loupanými mandlemi. I když by z toho Janované nadšení nebyli.

Pravou čerstvou janovskou bazalku u nás ale běžně neseženete. Abyste měli dokonalou kontrolu nad základní surovinou, bazalku si vypěstujte sami –⁠ na okně, venkovním parapetu nebo na zahrádce.

Medvědí česnek je skvělý i sušený –⁠ obohatíte jím špenát i brokolicový krém

Pesto z medvědího česneku od vás z lesa

Bohatství jarního lesa využijete i v kuchyni. Trendem posledních let je takzvaná jedlá divočina. Když tedy budete vyrážet do přírody, dívejte se po medvědím česneku. Pro pesto se náramně hodí.

Náš tip: Trhejte rostliny jen v šetrné míře, mimo chráněná území, rozhodně bez kořínků a nikdy celý trs –⁠ vyberte si nej pár listů a přejděte k jinému trsu.

Co budete potřebovat?

  • 1 svazek listů česneku medvědího, aby zaplnil půllitrový hrnek,
  • 3 vrchovaté lžíce loupaných lískových oříšků,
  • 1 lžíci slunečnicových semínek,
  • 2/3 šálku strouhaného sýru Gran Moravia,
  • 4 lžíce oleje z vlašských ořechů,
  • 2 lžíce másla,
  • sůl podle chuti
  • a kuchyňský mixér.

Protože vás ale vycházka pro medvědí česnek mohla unavit, přípravu si trochu zjednodušte. Jak tedy na to?

  1. Listy medvědího česneku důkladně omyjte a nakrájejte najemno.
  2. Spolu s oříšky a semínky rozmixujte listy v mixéru a postupně přilévejte olej, dokud nevznikne jemná pasta.
  3. Pak přidejte Gran Moravia a podle chuti i sůl.
  4. Pesto přelijte do čisté šroubovací sklenice a přidejte trošku oleje, který vytvoří tenkou vrstvu na povrchu a zabrání jeho oschnutí. Uložte do lednice a spotřebujte do 14 dnů.

>> Přečtěte si, jaké jsou účinky medvědího česneku a co dalšího z něj připravíte. <<

Netradiční pesto vyrobíte třeba z baby špenátu.

Pesto z baby špenátu s příchutí Itálie

K přípravě pesta využijete i méně tradiční suroviny. Třeba baby špenát se skvěle kombinuje s italským ovčím sýrem pecorino romano. Sýru stačí jen trocha a špenát mírně stáhne jeho výraznou chuť.

Jaké suroviny potřebujete:

  • 1 stroužek česneku,
  • 2 šálky napěchované baby špenátem,
  • 1/2 šálku vlašských ořechů,
  • 4 lžíce čerstvě nastrouhaného sýra pecorino romano,
  • 1/2 šálku oleje z vlašských ořechů,
  • 3 lžíce změklého másla
  • a sůl podle chuti.

Postup:

  1. Baby špenát důkladně omyjte a nakrájejte najemno.
  2. Spolu s ořechy rozmixujte listy v mixéru.
  3. Rozmixované suroviny vyklopte do misky, vařečkou pomalu vmíchejte olej a poté i máslo, dokud nevznikne jemná pasta.
  4. Pak přidejte pecorino romano a podle chuti i sůl.
  5. Pesto přesuňte do čisté uzaviratelné sklenice a přidejte trošku oleje, který na povrchu vytvoří tenkou vrstvu a zabrání oschnutí pesta. Uložte do lednice a spotřebujte do 14 dnů.

>> Za chvíli je tu Zelený čtvrtek. Inspirujte se zelenými recepty. <<

Chutné pesto vyrobíte i z mrkvové natě.

Změňte kuchyňský odpad v surovinu: pesto z mrkvové natě

Pokud se také nemůžete dočkat prvních mladých mrkví z farmářských trhů, vězte, že jsme na tom podobně. S tou supermarketovou se prostě nedá srovnat, hrají úplně jiný sport. Jenže co s mrkvovou natí, která vždycky zbude? Nevyhazujte ji, i z ní vytvoříte skvělé pesto.

Co budete potřebovat:

  • 2 větší stroužky česneku,
  • 2 šálky čerstvé mrkvové natě,
  • 4 lžíce nasucho opražených slunečnicových semínek,
  • 6 lžic olivového oleje,
  • 1 lžíci citrónové šťávy
  • a sůl a čerstvě namletý pepř podle chuti.

Postup:

  1. Mrkvovou nať důkladně operte a otrhejte z hrubých stonků.
  2. Z nati uválejte kouli nebo válec a nasekejte ostrým nožem najemno. Čím jemněji, tím lépe.
  3. Česnekové stroužky oloupejte a utřete nožem nebo propasírujte lisem na česnek.
  4. Slunečnicová semínka nasekejte nadrobno. Opět, čím drobněji, tím lépe.
  5. Nasekané suroviny smíchejte v misce, přidejte olej, citronovou šťávu, a dochuťte solí a pepřem. Všechno důkladně promíchejte. Nejjemnější pesto získáte z hmoždíře, ale i mixér pomůže.
  6. Pesto použijte k ochucení či dochucení hlavního jídla, případně ho uzavřete do skleničky a během několika dní spotřebujte.

Pesto ze sušených rajčat ozvláštní i pizzu ze zmraženého polotovaru.

Pesto nemusí být jen zelené

Pokud milujete rajčata, zkuste pesto z těch sušených. Oceníte na něm netradiční chuť i barvu a rajčatová varianta dostane i vaše děti. Vždyť které dítě nemiluje kečup.

Potřebujete:

  • 100 g neochucených sušených rajčat bez oleje,
  • 1 lžíci rajčatového protlaku,
  • 60 ml olivového nebo dýňového oleje,
  • 2 lžičky medu (pokud máte, zkuste i variantu s třtinovou melasou, která dodá pestu trochu temnější barvu),
  • 1 lžičku sušeného oregana,
  • 1 lžičku sušené bazalky (Janované by si trhali vlasy, ale občas jinou prostě nemáte),
  • 1 stroužek česneku,
  • sůl a čerstvě namletý pepř podle chuti (pro děti raději méně).

Postup? Pojďme to vzít tentokrát hopem. Prostě všechno nasypte do mixéru a mixujte dohladka.

>> Bylinky i rajčata si vypěstujete i doma. Je to snadné. <<

A k čemu se pesto hodí?

Pesto je italský patent. Takže k ochucení těstovin se přímo nabízí. Pokud chcete vyzkoušet něco jiného než klasické špagety, zkuste fettuccine, farfalle nebo eliché.

Pesto skvěle chutná namazané na čerstvě upečeném chlebu, ale skvěle poslouží i jako přísada do těsta. Ozvláštníte jím bagety i foccaciu a ještě vám nádherně rozvoní kuchyni.

Bazalkovým či rajčatovým pestem ozvláštníte každou pizzu. V případě nouze i tu ze zmraženého polotovaru.

Znáte italskou polévku minestrone? Pestem z baby špenátu i mrkvové natě ji příjemně doplníte.

Pesto je zkrátka univerzální přísada. Záleží jen na vaší vlastní kreativitě a chuti experimentovat, jakých divů s ní ve svém kuchařském umění docílíte.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.