Uvařte si na Zelený čtvrtek netradičně: 4 recepty se špenátem i bez | Blog Mall.cz

Uvařte si na Zelený čtvrtek netradičně: 4 recepty se špenátem i bez

Na zelený čtvrtek by se mělo jíst něco zeleného. Proč ale každý rok chystat klasický špenát s vajíčkem? Inspirujte se neotřelými recepty a uvařte si zelené dobroty jinak.

Ve čtvrtek před Velikonočním pondělím se tradičně jí zelené pokrmy – nejčastěji špenát, který má člověku zajistit pevné zdraví po celý rok. Označení Zelený čtvrtek přitom vzniklo kdysi omylem, zkomolením německého Greinen Donnerstag (Lkavý čtvrtek) na Grünner donnerstag (Zelený čtvrtek).

Ať už je Zelený čtvrtek pověstný zeleným hodováním schválně nebo náhodou, neporušujte tradice a dejte si v tento den nějakou zelenou pochoutku. Třeba:

1. Závitky s medvědím česnekem

Chcete-li si dopřát zelenou večeři, ale na špenát vás zrovna moc neužije, zkuste tuto medvědí dobrotu. Na kuřecí závitky si nachystejte:

  • kuřecí řízky,
  • listy medvědího česneku,
  • 3 vejce,
  • pažitku,
  • 2 cibule,
  • kuřecí vývar,
  • olej,
  • sůl a pepř.

Jak na to:

  1. Začněte náplní – na pánvi usmažte vajíčka, jako byste dělali klasická míchaná vejce. Osolte je, opepřete a přidejte nasekanou pažitku.
  2. Jakmile máte „nádivku” připravenou, přichystejte si kuřecí řízky. Maso nejprve pod mikrotenovým sáčkem naklepejte. Posypte ho solí a pepřem a na každý řízek rozložte plátky omytého medvědího česneku.
  3. Na zelenou vrstvu nasypte vaječnou náplň a plátky masa zabalte do závitku. Aby vám maso drželo pohromadě, spojte každou roládku jehlicemi na maso nebo zavažte provázkem.
  4. Máte? Závitky dejte na rozpálený olej na pánev a zprudka opečte ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Přidejte k němu nakrájenou cibuli na plátky, podlijte vývarem a nechte dusit.
  5. Až je maso měkké, máte hotovo. Závitky vytáhněte z pánve a cibulovou omáčku rozmixujte do hladka. Servírujte s bramborami a nezapomeňte před podáváním odstranit provázek nebo jehly.  

Jestli se vám nechce dělat s vaječnou náplní, použijte místo ní třeba kozí sýr. Stačí ho nakrájet a poklást na vrstvu medvědího česneku. Závitky pak pořádně stočte, ať se vám nerozpadnou a sýr nevyteče.Jestli se vám nechce dělat s vaječnou náplní, použijte místo ní třeba kozí sýr. Stačí ho nakrájet a poklást na vrstvu medvědího česneku. Závitky pak pořádně stočte, ať se vám nerozpadnou a sýr nevyteče.

2. Špenátový koláč

Pokud se nechcete tradičního špenátového jídla vzdát, udělejte si ho na pečený způsob. Špenátový koláč budete mít hotový asi za hodinu a půl.

Na těsto budete potřebovat:

  • 320 gramů mouky,
  • 130 gramů másla,
  • 1 vejce,
  • 3 lžíce studené vody
  • a špetku soli.

Do náplně si nachystejte:

  • 250 mililitrů mléka,
  • 250 mililitrů smetany ke šlehání,
  • 4 vejce,
  • 250 gramů čerstvého špenátu,
  • 50 gramů tvrdého sýra nebo parmazánu,
  • sůl a pepř.

Jak na to:

  1. Jako první se vrhněte na těsto, ať má potom čas si odpočinout. Všechny ingredience dejte do mísy, smíchejte a vypracujte v hladké těsto. Přikryjte ho mikrotenovým sáčkem a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.
  2. Předehřejte troubu asi na 180 °C. Špenát properte, spařte vroucí vodou a nechte okapat. Listy klidně trochu pokrájejte.
  3. Ve vedlejší misce vyšlehejte vajíčka, smetanu a mléko. Přidejte k nim najemno nastrouhanýtvrdý sýr podle chuti. Nezapomeňte směs osolit a opepřit.
  4. Jakmile je náplň připravená, vytáhněte těsto z chladničky a vyválejte ho. Vyložte jím koláčovou formu a naplňte špenátem. Vše nakonec přelijte řídkou smetanovou směsí.
  5. Dejte do trouby a pečte asi 45 minut. Až jsou okraje zlatavé a náplň ztuhne, koláč je hotový.

Místo domácího těsta klidně použijte hotové listové těsto.Místo domácího těsta klidně použijte hotové listové těsto.

>> Vyberte si koláčovou formu na MALL.cz <<

3. Zelené smoothie (z bršlice kozí nohy)

Tradici zelené svačinky si přizpůsobte na míru a místo klasického oběda zvolte klidně tekutou variantu – zelené smoothie. Na přípravu vám stačí jen 3 ingredience:

  • divoké byliny,
  • ovoce
  • a voda.

Jak na to:

  1. Do mixéru vložte hrst bylin, třeba bršlici kozí nohu, kopřivu, listy z pampelišek nebo ptačinec. Přidejte k nim nakrájené jablko, banán nebo jiné ovoce podle vaší chuti.
  2. Nakonec vše zalijte sklenicí vody a rozmixujte v hladké husté smoothie

Náš tip: Pokud nejste na divoké bylinky zvyklí, buďte opatrní a nejprve zjistěte, jak na ně vaše tělo reaguje. Mají totiž velmi intenzivní chuť, ale i očistné účinky. Dejte si raději jen menší skleničku nalačno a dávky zvyšujte postupně

Zelené smoothie nakopne energii a zvýší koncentraci. Dopřejte si ho proto častěji než jen na Zelený čtvrtek.Zelené smoothie nakopne energii a zvýší koncentraci. Dopřejte si ho proto častěji než jen na Zelený čtvrtek.

4. Špagety se špenátovým pestem

Což takhle si užít Velikonoce po italsku? Zelené jídlo vykouzlíte i z těstovin, pokud si k nim nachystáte špenátové pesto. Co na něj budete potřebovat:

  • 100 gramů špenátových listů,
  • 50 gramů loupaných mandlí (nebo vlašských ořechů),
  • 100 mililitrů oleje,
  • 50 gramů strouhaného parmazánu,
  • stroužek česneku,
  • citronová šťáva,
  • sůl a pepř.

Jak na to:

  1. Omyté špenátové listy, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr i mandle dejte do mixéru a rozmixujte na kaši.
  2. Postupně do směsi přilévejte olej. Mixujte, dokud nebude mít pesto správnou konzistenci – musí být husté, ale šťavnaté.
  3. Nakonec pastu osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou. Základ na těstoviny máte hotový.
  4. Pak už jen stačí dát špagety do osolené vody a vařit. Až budou takzvaně al dente, tedy na skus, sceďte je a v hrnci zamíchejte s pestem. Servírujte s nakrájenými rajčaty.

Špenátové pesto se hodí nejen na těstoviny, ale i do rizota, na bagetu nebo k masu.Špenátové pesto se hodí nejen na těstoviny, ale i do rizota, na bagetu nebo k masu.

>> Pořiďte si kuchyňské pomůcky na MALL.cz. <<

Máte vlastní netradiční recept, který si připravujete na Zelený čtvrtek? Napište nám do komentářů. 

 
  • +420 296 245 025