Medvědí česnek pro medvědí sílu | Blog Mall.cz

Medvědí česnek pro medvědí sílu

Medvědí česnek je přírodní antibiotikum, antioxidant a v neposlední řadě výjimečný zdroj vitamínu C. Poradíme vám, jak ho poznáte, kde ho sbírat a co s ním pak v kuchyni.

Kde sbírat medvědí česnek?

Typickými lokalitami pro jeho sběr jsou stinné části lesa a okolí potůčku. Pěstovat ho ale můžete i na stinném místě na zahrádce.

Na medvědí česnek ale nemusíte jen do přírody. Často ho můžete sehnat i na trzích. Vybírejte čerstvé, nezavadlé listy s minimem nečistot.

Jak poznat medvědí česnek?

Podobné listy jako medvědí česnek má i jedovatá konvalinka. Proto při sbírání dejte velký pozor, co si s sebou domů odnášíte. Listy medvědího česneku od listů konvalinky dobře rozlišíte jejich jemným promnutím mezi prsty. Pokud ucítíte jemnou česnekovou vůni, můžete si být jisti, že máte to, pro co jste přišli.

Pozor! Listy medvědího česneku mohou být podobné listům jedovaté konvalinky. • 

Jaké části rostliny se dají jíst?

Jedlé jsou všechny části medvědího česneku. Od květů přes listy až po drobné cibulky. Nejvýraznější chuť mají listy, a to právě v době, než rostlina začne vytvářet květy.

Jak medvědí česnek uchovávat?

Listy medvědího česneku po utržení poměrně rychle uvadají. Proto se doporučuje zpracovat je co nejdříve. Pokud chcete jejich životnost prodloužit, properte je ve studené vodě, zabalte do vlhkého ubrousku a dejte do lednice.

Medvědí česnek můžete i zamrazit, a tak jeho sezónu mnohonásobně prodloužit.

Benefity medvědího česneku

V medvědím česneku najdete mnoho hodnotných živin. Těmi nejdůležitějšími jsou:

  • železo
  • zinek
  • hořčík
  • vápník
  • mangan
  • měď
  • vitamín B1
  • vitamín B2
  • vitamín C
  • vitamín A

S čím vám medvědí česnek dál pomůže?

  • Sníží hladinu krevního cukru.
  • Sníží krevní tlak.
  • Chrání před kardiovaskulárními chorobami.
  • Čistí ledviny a močový měchýř, je močopudný.
  • Čistí játra od škodlivin.
  • Pomáhá s nadýmáním.
  • Léčí střevní potíže.
  • Pomůže při nachlazení a infekci dýchacích cest.

Pesto je perfektní na dochucení těstovin, pečiva i jídel z brambor. • 

Recepty s medvědím česnekem

V kuchyni se nejčastěji využívají zelené listy medvědího česneku. Přidávají se do omáček, polévek i k masu. Své benefity si ale tato bylina zachovává jen v syrovém stavu. A proto ji přidávejte až po tepelné úpravě pokrmu.

Pesto z medvědího česneku

Pesto je perfektní na dochucení těstovin, pečiva i jídel z brambor.

Na přípravu pesta budete potřebovat:

  • svazek listů medvědího česneku
  • 4 lžíce kvalitního olivového oleje
  • sůl
  • citronovou šťávu

Postup:

  1. Listy medvědího česneku důkladně omyjte, rozmixujte a postupně k nim přidávejte olivový olej.
  2. Dochuťte solí a pár kapkami citronové šťávy.

TIP: Pesto můžete vylepšit přidáním semínek, oříšků nebo tvrdého sýra. Uskladnit ho můžete ve skleničkách, do nichž navrch nalijete olej. Ten ochrání pesto před přístupem vzduchu.

Máslo s medvědím česnekem můžete mazat na pečivo nebo přidávat do omáček či polévek. • 

Máslo s medvědím česnekem

Po másle s medvědím česnekem se jen zapráší. Můžete ho mazat na pečivo nebo přidávat do omáček či polévek.

Na přípravu másla budete potřebovat:

  • svazek listů medvědího česneku
  • máslo
  • sůl
  • citronovou šťávu

Postup:

  1. Důkladně omyté listy medvědího česneku rozmixujte. Máslo nechte povolit a postupně ho přidávejte do rozmixovaných listů.
  2. Vniklou směs dochuťte solí a pár kapkami citronové šťávy.
  3. Vzniklé česnekové máslo zabalte do potravinové fólie (vytvořte váleček) a dejte chladit.
  4. Po ztuhnutí česnekové máslo naporcujte a podávejte.

TIP: Máslo nemá takovou trvanlivost jako pesto. Proto uskladněné ve skleničkách nevydrží věčně.

Patří medvědí česnek k vašim oblíbeným bylinám? Podělte se s námi v komentářích o vaše nejoblíbenější recepty.