Odzkoušené recepty: upečte si vlastní domácí chleba | Blog Mall.cz

Vychutnejte si čerstvé pečivo kdykoliv. Upečte si chleba doma

Nechoďte pro chleba do obchodu. Domácí pecen si přizpůsobíte vlastním chutím přidáním bylinek, koření nebo semínek a ještě si pečením nádherně provoníte byt. Sesbírali jsme pro vás odzkoušené recepty. Některé vyžadují minimální přípravu, u jiných budete zakládat kvas. Inspirujte se a pečte.

Rady před pečením

Ačkoliv pečení chleba zavání náročností, nejde o nic těžkého. Začněte s jednoduchými recepty bez kvasu, a až je zkrotíte, založte si vlastní kvas a pusťte se do pečení kváskových chlebů.

Pokud máte domácí pekárnu, ušetříte si práci i čas nad hnětením těsta. Zvládnete to ale i s kuchyňským robotem nebo ručně s vařečkou a mísou.

Z dalšího vybavení oceníte

  • ošatku na vykynutí kváskového chleba (ta pecen vytvaruje a dodá mu strukturu na povrchu),
  • formu na pečení chleba (kterou případně nahradíte zapékací mísou nebo plechem),
  • a pokud pečete chleba v troubě, tak i menší zapékací misku na vodu.

>> Formy na chléb a další pečivo pořídíte na MALL.CZ. <<

Čím chleba ozvláštníte

Až v pečení pecnů získáte cvik, pusťte se do improvizace a své chleby si vylepšete dalšími příchutěmi. Do chleba se skvěle hodí

  • semínka a nahrubo nasekané oříšky,
  • čerstvé i sušené bylinky či koření,
  • škvarky,
  • vypražená cibulka,
  • kousky vařených brambor
  • nebo sušená rajčata.

Domácí chleba provoní celý dům. Skvěle chutná s máslem, bylinkovou solí a čerstvými klíčky. • 

Maminčin škvarkový rychlochleba

Tento recept oceníte, pokud jste uvízli doma a nemáte v zásobě chlebovou mouku ani čerstvé kvasnice. Škvarky ani cibulka nejsou v receptu nezbytné, ale přidávají chlebu zajímavou chuť a více zasytí.

Potřebujete:

  • 4 hrnky hladké mouky,
  • 2 hrnky vody,
  • 1 lžíci mletého kmínu,
  • 1,5 lžičky soli,
  • 1 lžíci sušených kvasnic,
  • hrst škvarků,
  • jednu najemno nakrájenou osmaženou cibuli
  • a případně i další semínka.

Postup:

  1. Večer před pečením připravte těsto pekárně, robotu nebo ručně. Nejprve promíchejte sypké přísady, škvarky a cibuli a poté postupně přilévejte a zapracovávejte vodu. Přes noc nechte v míse nebo pekárně vykynout.
  2. Ráno se vrhněte na pečení. Přendejte těsto do vymazané zapékací mísy, chlebové formy nebo ponechte v domácí pekárně a pečte 45 minut na 170 °C. Pokud chleba připravujete v zapékací míse, přiklopte ji víkem.
  3. Po třičtvrtě hodině pečení zvyšte výkon na 250 °C a odklopte víko zapékací misky. Po 10 minutách vyndejte z trouby a nechte vystydnout.

Rychlý chleba z čerstvého droždí podle Páji

Do tohoto receptu propašujete i zdravější celozrnnou nebo pohankovou mouku. Skvěle se do něj hodí kombinace oregána, sušených rajčat a nasekaných vlašských ořechů.

Potřebujete:

  • 3 hrnky hladké mouky,
  • 2,5 hrnku celozrnné nebo pohankové mouky,
  • 3 hrnky teplé vody,
  • 1 kostka droždí,
  • 1 lžíce cukru,
  • 1 lžíce oleje,
  • 1 lžíce octa,
  • 1,5 lžíce soli,
  • semínka, sušená rajčata, bylinky či koření podle chuti.

Postup:

  1. V míse promíchejte rozdrobené droždí s cukrem a vodou. Až se ve vodě objeví bublinky (trvá to přibližně 5–10 minut), přidejte olej a ocet.
  2. Do mísy postupně přisypávejte mouku a míchejte. Vznikne vám řídké a lepivé těsto, které vypadá jako hustá kaše.
  3. Přimíchejte semínka a další libovolné přísady, povrch těsta pomoučete a nechte na teplém místě kynout ve formě pod utěrkou, dokud těsto nenakyne do dvojnásobku velikosti (to může trvat i 2 hodiny).
  4. Pečte přibližně 50 minut na 180 °C.

Upečený chleba skladujte zabalený v utěrce nebo v bavlněném pytlíku. • 

Katčin základní chleba z domácí pekárny

Tento chleba se nejvíce podobá toustovém chlebu. Má nasládlou chuť a buchtovitou strukturu. Nevydrží čerstvý příliš dlouho, proto ho spotřebujte ideálně do dvou dnů, případně jej třetí den využijte do zapečených toustů.

>> Konec sýru a šunky. Vyzkoušejte luxusní tousty z našeho blogu. <<

Potřebujete:

  • domácí pekárnu,
  • 400 gramů hladké pšeničné mouky,
  • 75 gramů žitné mouky,
  • 280 mililitrů vody,
  • 2 lžičky soli,
  • 2 lžičky drceného kmínu,
  • 2 lžičky octa,
  • 2 lžičky oleje,
  • půl kostky droždí,
  • další koření, bylinky a semínka podle chuti.

Postup:

  1. Nejprve do domácí pekárny nalijte vodu, olej a ocet. Přidejte promíchané mouky se solí a kmínem a na vrch nadrobte droždí.
  2. Zapněte základní chlebový program a nechte domácí pekárnu pracovat za vás.

>> Pekárnu, se kterou chleba nepřipálíte pořídíte na MALL.CZ. <<

Vyšší dívčí kvásková podle Jirky

Ačkoliv vypadá zakládání a udržování kvasu při životě složitě, nejde o nic těžkého. Než se do toho pustíte na vlastní pěst, poptejte se mezi známými, zda kvas nemají založený, případně se poohlédněte prostřednictvím kváskové mapy, jestli kvásek nenabízí někdo z vašich sousedů.

Návod na první kvas:

  1. Do misky nasypte 50 gramů žitné chlebové mouky a přidejte 50 gramů vlažné vody. Vše dobře promíchejte a nechte odpočívat na místě se stálou teplotou.

    Náš tip: Nedávejte kvas do průvanu ani příliš blízko ke sporáku, troubě nebo kamnům. Tam se často mění teplota.

  2. Po 24 hodinách odeberte půlku objemu (tu vyhoďte, darujte nebo pokračujte v rozkvasování) a přidejte dalších 50 gramů mouky a 50 gramů vody. Zamíchejte a opět dejte odležet na teplotně stabilní místo.

    Náš tip: Tento postup se Jirkovi osvědčil nejvíce. Když ponechával celý základ kvasu, nestíhal hmotu dostatečně „živit” a ta zapáchala.

Postup s dosypáváním kvasu opakujte třikrát. Dostatečně vyživený kvásek uchovávejte v lednici a přikrmte vždy jednou za týden. Vždy z něj pouze odeberete část na rozkvas. • 

Na Jirkův šumavský chléb potřebujete:

  • 320 gramů vody,
  • 20 gramů kvasu z lednice,
  • 150 gramů žitné chlebové mouky,
  • 300 gramů pšeničné chlebové mouky,
  • 1 lžíci soli,
  • 1 lžičku kmínu.

Postup:

  1. V půldenním předstihu před pečením si z lednice vytáhněte kvásek. Odeberte přibližně 20 gramů a přidejte do nich 150 gramů vody a 150 gramů žitné mouky. Při pokojové teplotě rozkvaste, stejně jako u přípravy základního kvasu.
  2. Přidejte k rozkvasu zbytek mouky, sůl, kmín a vodu a v míse nebo v robotu vypracujte těsto. Přikryjte potravinářskou fólií nebo utěrkou a nechte hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto na pomoučené ruce důkladně propracujte (promačkejte a překládejte). Vytvarujte bochník a uložte ho do ošatky nebo mísy. Pomoučete a zakryjte utěrkou a nechte kynout další dvě hodiny.
  4. Ke konci kynutí rozpalte troubu na maximum (ideálně 250 °C) a nahřejte v ní formu na pečení chleba nebo zapékací mísu. Na dno trouby umístěte plech nebo zapékací misku s vodou, aby vytvářela páru.
  5. Velice opatrně vyndejte z trouby horkou formu, vykynutý chleba do ní šetrně překlopte a ihned vraťte nádobu do trouby.
  6. Po deseti minutách snižte výkon trouby na 210 °C a pečte půl hodiny.

Chleba vydrží čerstvý až týden. • 

Správná péče po upečení

Každý právě upečený chléb potřebuje chvíli oddechu. Proto jej vyklopte z formy a nechte alespoň hodinu chladnout při pokojové teplotě na mřížce. Nedočkavost se nevyplácí, příliš teplá střídka by se srazila a chleba by nebyl tak nadýchaný.

Náš tip: Aby byla kůrka trochu měkčí, potřete pecen po vytažení zlehka vlažnou vodou – skvěle poslouží mašlovačka. Případně chleba jemně pokropte rozprašovačem.

Doma upečený chleba nepatří do igelitového sáčku. Bochník skladujte v bavlněném sáčku nebo jej zabalte do čisté utěrky. Balíček uschovejte do ošatky nebo do chlebníku.

>> Chlebníky a košíky na pečivo najdete na MALL.CZ. <<

K domácímu pečení přizvěte i děti, vysvětlete jim, proč jsou v těstě kvasnice, a nechte je, ať si dochutí vlastní menší pecen. Pokud vám doma něco chybí, dovezeme vám nákup až ke dveřím a bezpečně předáme. Stále také rozšiřujeme inspiraci na domácí aktivity, podívejte se do našeho rádce, jsme v tom spolu.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.