Vypěstujte si domácí bylinky | Blog Mall.cz

Vypěstujte si domácí bylinky

Vábí vás vůně ze zahradnictví a máte neodolatelnou touhu něco pěstovat? Bylinkovou zahrádku založíte za hodinku, bude vás těšit doma na parapetu a při vaření bylinky jako když najdete.

Postup na založení vlastní bylinkové zahrádky budete mít v malíčku. A můžete se do toho hned pustit!

1. Výběr bylinek

Když vtrhnete do zahradnictví jako velká voda a u stojanu se semínky nevíte co dřív, zamyslete se:

  • které bylinky u vás doma mají největší úspěch,
  • zda chcete trvalky nebo letničky
  • a jestli si uděláte čas na častou zálivku.

Klasické bylinky jako pažitka, petržel či majoránka jsou stálicemi české kuchyně a málokdo nad nimi ohrnuje nos. Jiná situace je například se silně aromatickými bylinkami, jako je:

  • šalvěj,
  • bazalka,
  • koriandr,
  • kopr
  • či fenykl.

Ideální je bylinky nejprve ochutnat – třeba u kamarádky, která je pěstuje. A možná vám rovnou dá i své vlastní sazenice.

Nezapomeňte, že zatímco některé bylinky vydrží celou věčnost, jiné máte jen na jednu sezonu. K typickým letničkám patří:

  • bazalka,
  • kopr
  • nebo majoránka.

Naopak tymián či rozmarýn rostou mnoho let a navíc jim stačí zálivka jenom tehdy, když vyschne hlína. Ani jedna bylinka totiž nemá ráda vlhko.

Naopak majoránka a bazalka potřebují v letních vedrech zálivku každý den. Zalévejte ráno nebo večer, aby se voda hned neodpařila.

Touhy po bylinkové zahrádce se nevzdávejte ani v těhotenstvíspousta druhů je pro vás prospěšná.

Bazalka má nejraději dlouhé a slunné léto. Potřebuje pravidelnou zálivku, ale nesmíte ji zalívat do foroty. • 

2. Vhodné stanoviště

Bylinky stejně jako ostatní rostliny potřebují k životu světlo. Jenže některé jsou spokojenější na přímém slunečním žáru a jiné by v takových podmínkách nevydržely ani den. Jak to poznat?

Sluneční žár a mírnou zálivku obecně vyžadují středomořské bylinky.

Bylinky jsou zvyklé vystačit si s chudší půdou. Proto je přihnojujte jen velmi málo nebo vůbec a nikdy je nepřelévejte. • 

Potřeba vody závisí i na tom, jestli máte bylinky doma nebo na balkoně. Pokud na rostlinky venku většinu dne praží slunce, potřebují každý večer vydatnou zálivku.

3. Potřeby pro setí a sázení

Pro pěstování bylinek se hodí truhlíky i květináče. Semínka si předpěstujte v sadbovači. Do každé buňky dejte jen několik semínek, aby si malé rostlinky vzájemně nepřekážely.

Řiďte se pravidlem, že semínko se seje do hloubky, která je dvakrát větší než velikost semene. Proto semínko položte na zeminu, poprašte trochou hlíny a zalijte.

Semínka za několik dní vyklíčí. Nechte je povyrůst do 5–7 centimetrů a pak nejsilnější rostlinky přesaďte do truhlíku nebo květináče s odtoky. Na dno dejte drenážní vrstvu kamenů a smíchejte venkovní hlínu s trochou rašeliny a písku. Nepřehánějte to – bylinkám svědčí spíše lehká a chudší půda.

K sázení využijete nářadí:

Nezapomeňte, že bylinky potřebují dostatek prostoru. Rozmarýna, petržel nebo i máta se rychle rozrostou a budou vám dělat velkou radost, ale své společníky v květináči mohou snadno zadusit.

Dobrým řešením je speciální nádoba pro každou bylinku. Budete mít jistotu, že drobné rostlinky nezaniknou pod listy bujných druhů. • 

K pěstování bylinek nemusíte nutně použít klasický květináč. Využijete i dekorační kořenky nebo starou formu na pečení. A dokonce si doma vytvoříte i samozavlažovací květináčky z PET lahví a skleniček.

 

4. Péče o bylinky

Kromě pravidelné zálivky bylinky také zastřihujte – vytvarujete tak pěkné korunky. Díky zastřihování bylinky navíc houstnou a jsou bohatší.

Hnojení přichází na řadu až u vytrvalých rostlin a po několika letech. Používejte ale jen hodně naředěné hnojivo.

Bylinky můžete až jednou ročně přesazovat. Hodí se to v době, kdy je květináč pro rostlinu  viditelně malý anebo chcete, aby vaše bylinka vyrostla. Větším prostorem rostlinky vyburcujete k růstu.

5. Sklizeň

Na úrodu bylinek je v kuchyni nejlepší jít se speciálními nůžkami nebo kráječem, který vám usnadní zpracování trsu petržele či pažitky. Bylinky využijete například:

  • na čaje,
  • pod maso,
  • na pizzu,
  • do pesta
  • nebo i do nápojů.

A když vám bylinková úroda přeroste přes hlavu, jednoduše lístky nasušte nebo zamrazte a schovejte do zásoby.

Konečně sklizeň! Květy levandule nádherně provoní čisté prádlo, rozmarýn je vynikající na rybu nebo do brambor a do tymiánu naložte steaky. • 

Které bylinky pěstujete u vás doma a jak se vám daří? Podělte se o své zkušenosti na našem Facebooku.