3 jednoduché recepty, které uvaříte v jedné pánvi | Blog Mall.cz

Rychle a zdravě: 3 jednoduché recepty, které uvaříte v jedné pánvi

Unavuje vás, jak po vaření vždycky zůstane plná linka špinavého nádobí? Inspirujte se našimi jednoduchými a zdravými recepty, které připravíte komplet v jedné pánvi. Nakonec vám i poradíme, jak vybrat správnou velikost i povrch pánve.

1. Pad thai s kuřecím masem

Smažené nudle pad thai jsou pokladem thajské kuchyně. Tento chuťový tobogán v sobě mísí sladké, slané, kyselé i pikantní chutě. Připravíte je rychle, a kromě kuřecího masa je můžete doplnit třeba krevetami nebo tofu.

Na 2 porce si připravte:

  • 250 g rýžových nudlí,
  • 300 g kuřecích prs,
  • 4 lžíce sójové omáčky,
  • 4 lžíce rybí omáčky,
  • 2 vejce,
  • 1 cibuli,
  • 1 mrkev,
  • 1 jarní cibulku,
  • 1 chilli papričku,
  • 1 limetku,
  • plechovku sójových klíčků,
  • 2 lžíce oleje,
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • a hrst buráků a čerstvých bylinek (např. koriandr, bazalku či pažitku).

A pusťte se do toho:

  1. Nudle uvařte podle návodu na obalu. Hotové nudle sceďte a v cedníku prolijte studenou vodou. Zakápněte trochou oleje a přikryjte, aby se nudle nelepily a neoschly.
  2. Kuřecí maso očistěte, omyjte, osušte a nakrájejte na kostky. V misce smíchejte rybí omáčku, sójovou omáčku a chilli papričku a do této marinády namočte maso na zhruba 10 minut.
  3. Nakrájejte cibuli na půlkolečka, mrkev na nudličky a jarní cibulku na šikmá kolečka. Sójové klíčky z plechovky sceďte, propláchněte a nechte okapat. Potom nasekejte bylinky, nadrťte buráky a do malé misky vymačkejte šťávu z limetky.
  4. Rozpalte pánev (ideálně wok) a rozehřejte olej. Vlijte na něj maso i s marinádou a opékejte zprudka zhruba 2 minuty. Pak přidejte cibuli a mrkev a znovu 2 minuty smažte. Poté přidejte hnědý cukr, šťávu z limetky a vše zhruba minutu míchejte.
  5. Směs odhrňte na jednu stranu a do druhé rozklepněte vejce. Několikrát ho promíchejte, jako když smažíte omeletu, a pak ho spojte s ostatními ingrediencemi.
  6. Přidejte nudle a promíchejte. Přihoďte ještě jarní cibulku, klíčky, promíchejte a servírujte. Na talíři pad thai posypejte bylinkami a drcenými ořechy.

 

2. Paella s kuřecím masem

Z Thajska zamíříme do Španělska. Tradiční paella se obvykle podává s mořskými plody, ale doporučujeme ji vyzkoušet také s kuřecím masem. S rýží a zeleninou si perfektně sedne.

Na 4 porce si připravte:

  • 4 kuřecí stehna,
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže,
  • 1 cibuli,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 hrnek hrášku,
  • 1 červenou papriku,
  • 2 lžíce citronové šťávy,
  • 50 ml suchého bílého vína,
  • 2 hrnky kuřecího vývaru,
  • půl lžičky šafránu,
  • půl lžičky citronové kůry,
  • 1 snítku tymiánu a petržele,
  • olivový olej, sůl a pepř.

A pusťte se do toho:

  1. Smíchejte nastrouhanou citronovou kůru s citronovou šťávou a mletým šafránem. Tuto směs nechte stranou odležet.
  2. Kuřecí stehna osolte a opepřete. V hluboké pánvi rozehřejte olej a dozlatova na něm maso z obou stran osmahněte. Na zlatavý povrch si počkáte asi 10 minut, pak kuře z pánve vyndejte.
  3. Mezitím nakrájejte nahrubo cibuli a najemno česnek. Cibulku přidejte do pánve s výpekem a osmahněte, dokud nezesklovatí. Pak přidejte česnek a tymián.
  4. K cibuli přidejte rýži, promíchejte a podlijte vínem. Vmíchejte citronovou šťávu se šafránem, podlijte kuřecím vývarem a osolte.
  5. Maso vmáčkněte do rýže, přiklopte poklicí a zhruba 15 minut poduste na mírném plameni.
  6. Papriku nakrájejte na malé kousky a přidejte ji spolu s hráškem do rýže. Vše promíchejte a odstavte. Před podáváním posypte petrželkou.

Věděli jste, že podle tradičního španělského receptu se paella připravovala s králičím masem? Dnes ji ale nejčastěji zahlédnete s mořskými plody či kuřecím.

3. Chilli con carne

Tato mexická pochoutka je populární po celém světě. Lidé si ji oblíbili také díky tomu, jak jednoduchá je na přípravu. Pokud máte rádi pálivá jídla, pusťte se do ní.

Na 4 porce si připravte:

  • 500 g mletého hovězího masa,
  • 400 g krájených rajčat (z plechovky),
  • 400 g červených fazolí (z plechovky),
  • 2 lžíce passaty (rajčatového pyré),
  • 1 cibuli,
  • 300 ml vody,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 červenou papriku,
  • 1 lžičku mletého chilli,
  • 1 lžičku pálivé papriky,
  • 1 lžičku mletého kmínu,
  • 1 čtevereček hořké čokolády,
  • půl lžičky sušené majoránky,
  • sůl a pepř.

A pusťte se do toho:

  1. V hluboké pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm cibuli. Poté přidejte česnek, červenou papriku, veškeré koření (kromě majoránky) a opékejte zhruba 5 minut.
  2. Přidejte mleté maso a zprudka ho opečte ze všech stran.
  3. Směs zalijte 300 ml horké vody a přidejte plechovku rajčat, majoránku, čokoládu, passatu a vše osolte a opepřete.
  4. Nechte zhruba 20 minut probublávat. Pokud máte čas, můžete pokrm dusit i déle, jídlu tím zajistíte obzvlášť jemnou konzistenci, díky které se bude rozplývat na jazyku. Poté přidejte fazole a promíchejte.

 

Vybavte se na vaření správnou pánví

Pokud rádi vaříte na pánvi, pamatujte, že ne každá pánev se hodí na všechny pokrmy. Zároveň ne každá pánev má odolný povrch a rovnoměrně rozvádí teplo po celém jejím povrchu. Ty spolehlivé a odolné najdete například v nové řadě od značky Tefal, které mají následující přednosti:

  • Odolný povrch Titanium Anti-Scratch – Pánve s nejodolnějším povrchem Titanium 6X jsou vhodné pro jídla s častým obracením a mícháním (například zmíněné pad thai). A odolají kovovým obracečkám i pinzetám.
  • Dno Thermo-Fusion – Materiál zajišťuje rychlý a rovnoměrný rozvod tepla, takže například topinku dozlatova osmažíte uprostřed pánve i na kraji.
  • Funkci Thermo-Signal – Pánve jsou vybavené kontrolkou s přesýpacími hodinami, která vám ukáže, kdy je pánev optimálně zahřátá a připravená na smažení. Díky tomu se vyhnete například nezdravému přepalování tuku u příliš rozehřáté pánve.

Jakmile přesypací hodiny zmizí, pánev je optimálně zahřátá a připravená ke smažení.

V nové řadě Tefal najdete pánve, které se liší barvou, hloubkou nebo třeba zaoblením okraje pánve pro snadné servírování. Vyberte si podle potravin, které nejčastěji na pánvi připravujete, například:

  • wok pánev na asijské pokrmy,
  • palačinkovou pánev,
  • grilovací pánev na steaky či zeleninu
  • nebo multifunkční pánev, která obsahuje výlevku třeba na krémy, mléčné omáčky a další tekutiny, co se rády připalují.

Všechny pánve Tefal použijete na plynových, elektrických i sklokeramických varných deskách. Pozor dávejte pouze u indukčních desek, které vyžadují pánve určené pro indukční ohřev (což je u pánví Tefal většina).

>> Pořiďte si pánve z nové řady Tefal na MALL.CZ. <<

Chcete-li pomoci přírodě, vyberete si pánev z řady So Recycled, která obsahuje pouze pánve s tělem vyrobeným ze 100% recyklovaného hliníku.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.