Vyrobte si doma šunku, jogurt nebo čerstvý sýr | Blog Mall.cz

Vyrobte si doma šunku, jogurty nebo čerstvý sýr

Možná už jste doma během izolace pekli chleba, zkuste připravit i další speciality, které k němu přikousnete. Není to těžké a zachutnají vám o to víc, když je vyrobíte sami. Čtěte, jak na základní potraviny, abyste pro ně zbytečně nemuseli do obchodu.

Domácí šunka

Uvařte si vlastní šunku, jejíž složení znáte z první ruky. Nebude v sobě mít žádná éčka a bude vyrobená z tak kvalitního masa, jaké sami vyberete.

Nejjednodušeji výrobíte šunku v šunkovarech, což jsou speciální nádoby, ve kterých se šunka uvaří. Na výběr máte z kovového nebo plastového šunkovaru, s plastovým se vám bude snadněji nakládat, protože kovový musíte vyložit sáčkem. Potřebujete také velký hrnec, do kterého vložíte šunkovar, a teploměr. Teploměry mají některé šunkovary přímo v balení.

Nachystejte si:

  • 1 kg vepřové kýty,
  • 25 gramů Pragandy (řeznická sůl s dusitany, se kterou šunka nezašedne),
  • lžíci moučkového cukru
  • a 1 dl vody.

Jak na to:

  1. Maso očistěte a nákrájejte na centimetrové kostky. Dodržte velikost, protože velké kostky se nemusí spojit.
  2. Aby se výsledná šunka nerozpadla, ještě cca 100 g masa pomelte a přihoďte ke kostkám do velké mísy.
  3. Maso důkladně prohněťte s cukrem a řeznickou solí, postupně přidávejte vodu.
  4. Směs začne vylučovat bílkovinu, díky které se pak spojí. Hněťte nejlépe půl hodiny, pomozte si klidně robotem. Směs přeneste do šunkovaru. Při plnění šunkovaru maso s každou dávkou pečlivě přitlačte třeba skleničkou, abyste vytlačili vzduch. Pokud používáte kovový šunkovar, musíte jeho stěny před plněním vyložit potravinářským mikrotenovým sáčkem.
  5. Nádobu důkladně uzavřete a uložte na noc do lednice.
  6. Druhý den šunkovar postavte do hrnce s vodou, vařte na mírném plameni a kuchařským teploměrem sledujte teplotu. Udržujte ji mezi 75 °C až 85 °C.
  7. Po dvou hodinách vaření šunkovar vytáhněte.
  8. Nádobu ještě neotevírejte, ale zchlaďte studenou vodou, vylijte otvorem ve víčku šťávu, kterou maso pustilo a vložte do lednice. Až důkladně vychladne, šunkovar otevřete a vychutnejte si domácí šunku.

>> Šunkovar seženete na MALL.CZ. <<

Náš tip: Pokud máte rádi šunku zauzenou, v obchodech seženete i domácí elektrické udírny. V nich už za hodinu vyudíte nejenom maso, ale i ryby, sýr, tofu, ořechy, zeleninu a další potraviny. Protože se maso při uzení v elektrické udírně zároveň tepelně upravuje, nemusíte ho předtím vařit. Pořiďte si ji ale jenom, pokud máte balkon nebo terasu, protože z ní při uzení vychází kouř.

V šunkovaru šunku uvaříte, v udírně zase vyudíte. Záleží na vás, který typ úpravy preferujete, domácí ale chutná nejlépe. • 

Domácí jogurty

Jogurtové kultury potřebují na svůj rozvoj stálou teplotu kolem 40 °C. Můžete vyzkoušet udržování teploty například zabalením do spacáku. Pro jistý výsledek si pořiďte elektrický jogurtovač, který za vás teplotu ohlídá. V balení jogurtovače bývají i malé skleničky, ve kterých jogurt vyzraje.

Nachystejte si:

  • 1 l pasterizovaného plnotučného mléka
  • a 2 lžíce obyčejného bílého jogurtu s živou kulturou pro získání bakterií.

Jak na to:

  1. V hrnci s vroucí vodou sterilizujte všechno, co s jogurtem přijde do kontaktu. Jogurt totiž pro svou přípravu potřebuje sterilní podmínky. Takže skleničky s víčkem, naběračku, případně vidličku nebo metličku, se kterou budete směs míchat.
  2. V jiném hrnci ohřejte mléko na 40 °C. Poznáte to buď teploměrem, nebo tak, že mléko na dotek není horké ani studené, ale příjemně vlažné.
  3. V mléce důkladně rozmíchejte dvě lžíce jogurtu metličkou nebo vidličkou.
  4. Směs rozlijte do sterilovaných skleniček a pečlivě zavíčkujte.
  5. Skleničky vložte do předehřátého jogurtovače a pracujte s ním podle návodu. Jogurty budou připravené za 5 až 6 hodin.

Náš tip: Pokud nemáte mléko pasterizované ale domácí přímo od kraviček, zahřejte ho nejdřív v menším hrnci na 80 °C. Pak menší hrnec vložte do velkého se studenou vodou, kde teplotu nechejte spadnout na 40 °C. Zabijete tím nežádoucí mikroorganismy.

>> Jogurtovač pořídíte na MALL.CZ. <<

Když domácí jogurt ochutíte ovocem a dosladíte medem, na ten z obchodu už si ani nevzpomenete. • 

>> Upečte si doma chléb podle našeho návodu. <<

Domácí čerstvý sýr

Čerstvý sýr doma vyrobíte i bez syřidel, stačí vám jogurt a smetana. Do jogurtu vmíchejte před výrobou podle chuti pažitku, med, koření nebo další vylepšováky. Dobrý je sýr ale i jenom tak, bez ničeho. Také dopředu vyčleňte plátýnko na přecezení tekuté a pevné složky – poslouží vám třeba čistá utěrka.

Nachystejte si:

  • 400 g selského bílého jogurtu,
  • 250 ml 30% smetany na šlehání,
  • sůl
  • a pepř.

Jak na to:

  1. Jogurt smíchejte se smetanou, solí a pepřem.
  2. Plátýnko vložte do cedníku nad misku a vlijte do něj opatrně jogurtovou směs.
  3. Vše uložte na 24 hodin do chladu. Plátýnkem začne brzy prokapávat syrovátka.
  4. Hotový čerstvý sýr co nejdříve snězte.

Náš tip: Z mléčných výrobků je snadná i výroba zmrzliny. Uděláte si ji podle své chuti a o parných víkendech pro ni nebudete muset do obchodu.

>> Podívejte se, jak si doma vyrobíte zmrzlinu. <<

Při výrobě sýrů začněte nejdřív čerstvými sýry, k těm vyzrálým se propracujete postupně. • 

Nezapomeňte, že jsme v tom spolu a bezpečně vám doručíme všechno, co potřebujete v těchto obtížných dnech.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.