Domácí šunka
Uvařte si vlastní šunku, jejíž složení znáte z první ruky. Nebude v sobě mít žádná éčka a bude vyrobená z tak kvalitního masa, jaké sami vyberete.
Nejjednodušeji výrobíte šunku v šunkovarech, což jsou speciální nádoby, ve kterých se šunka uvaří. Na výběr máte z kovového nebo plastového šunkovaru, s plastovým se vám bude snadněji nakládat, protože kovový musíte vyložit sáčkem. Potřebujete také velký hrnec, do kterého vložíte šunkovar, a teploměr. Teploměry mají některé šunkovary přímo v balení.
Nachystejte si:
- 1 kg vepřové kýty,
- 25 gramů Pragandy (řeznická sůl s dusitany, se kterou šunka nezašedne),
- lžíci moučkového cukru
- a 1 dl vody.
Jak na to:
- Maso očistěte a nákrájejte na centimetrové kostky. Dodržte velikost, protože velké kostky se nemusí spojit.
- Aby se výsledná šunka nerozpadla, ještě cca 100 g masa pomelte a přihoďte ke kostkám do velké mísy.
- Maso důkladně prohněťte s cukrem a řeznickou solí, postupně přidávejte vodu.
- Směs začne vylučovat bílkovinu, díky které se pak spojí. Hněťte nejlépe půl hodiny, pomozte si klidně robotem. Směs přeneste do šunkovaru. Při plnění šunkovaru maso s každou dávkou pečlivě přitlačte třeba skleničkou, abyste vytlačili vzduch. Pokud používáte kovový šunkovar, musíte jeho stěny před plněním vyložit potravinářským mikrotenovým sáčkem.
- Nádobu důkladně uzavřete a uložte na noc do lednice.
- Druhý den šunkovar postavte do hrnce s vodou, vařte na mírném plameni a kuchařským teploměrem sledujte teplotu. Udržujte ji mezi 75 °C až 85 °C.
- Po dvou hodinách vaření šunkovar vytáhněte.
- Nádobu ještě neotevírejte, ale zchlaďte studenou vodou, vylijte otvorem ve víčku šťávu, kterou maso pustilo a vložte do lednice. Až důkladně vychladne, šunkovar otevřete a vychutnejte si domácí šunku.
>> Šunkovar seženete na MALL.CZ. <<
Náš tip: Pokud máte rádi šunku zauzenou, v obchodech seženete i domácí elektrické udírny. V nich už za hodinu vyudíte nejenom maso, ale i ryby, sýr, tofu, ořechy, zeleninu a další potraviny. Protože se maso při uzení v elektrické udírně zároveň tepelně upravuje, nemusíte ho předtím vařit. Pořiďte si ji ale jenom, pokud máte balkon nebo terasu, protože z ní při uzení vychází kouř.
Domácí jogurty
Jogurtové kultury potřebují na svůj rozvoj stálou teplotu kolem 40 °C. Můžete vyzkoušet udržování teploty například zabalením do spacáku. Pro jistý výsledek si pořiďte elektrický jogurtovač, který za vás teplotu ohlídá. V balení jogurtovače bývají i malé skleničky, ve kterých jogurt vyzraje.
Nachystejte si:
- 1 l pasterizovaného plnotučného mléka
- a 2 lžíce obyčejného bílého jogurtu s živou kulturou pro získání bakterií.
Jak na to:
- V hrnci s vroucí vodou sterilizujte všechno, co s jogurtem přijde do kontaktu. Jogurt totiž pro svou přípravu potřebuje sterilní podmínky. Takže skleničky s víčkem, naběračku, případně vidličku nebo metličku, se kterou budete směs míchat.
- V jiném hrnci ohřejte mléko na 40 °C. Poznáte to buď teploměrem, nebo tak, že mléko na dotek není horké ani studené, ale příjemně vlažné.
- V mléce důkladně rozmíchejte dvě lžíce jogurtu metličkou nebo vidličkou.
- Směs rozlijte do sterilovaných skleniček a pečlivě zavíčkujte.
- Skleničky vložte do předehřátého jogurtovače a pracujte s ním podle návodu. Jogurty budou připravené za 5 až 6 hodin.
Náš tip: Pokud nemáte mléko pasterizované ale domácí přímo od kraviček, zahřejte ho nejdřív v menším hrnci na 80 °C. Pak menší hrnec vložte do velkého se studenou vodou, kde teplotu nechejte spadnout na 40 °C. Zabijete tím nežádoucí mikroorganismy.
>> Jogurtovač pořídíte na MALL.CZ. <<
>> Upečte si doma chléb podle našeho návodu. <<
Domácí čerstvý sýr
Čerstvý sýr doma vyrobíte i bez syřidel, stačí vám jogurt a smetana. Do jogurtu vmíchejte před výrobou podle chuti pažitku, med, koření nebo další vylepšováky. Dobrý je sýr ale i jenom tak, bez ničeho. Také dopředu vyčleňte plátýnko na přecezení tekuté a pevné složky – poslouží vám třeba čistá utěrka.
Nachystejte si:
- 400 g selského bílého jogurtu,
- 250 ml 30% smetany na šlehání,
- sůl
- a pepř.
Jak na to:
- Jogurt smíchejte se smetanou, solí a pepřem.
- Plátýnko vložte do cedníku nad misku a vlijte do něj opatrně jogurtovou směs.
- Vše uložte na 24 hodin do chladu. Plátýnkem začne brzy prokapávat syrovátka.
- Hotový čerstvý sýr co nejdříve snězte.
Náš tip: Z mléčných výrobků je snadná i výroba zmrzliny. Uděláte si ji podle své chuti a o parných víkendech pro ni nebudete muset do obchodu.
>> Podívejte se, jak si doma vyrobíte zmrzlinu. <<
Nezapomeňte, že jsme v tom spolu a bezpečně vám doručíme všechno, co potřebujete v těchto obtížných dnech.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.