5 rychlých obědů při home office | Blog Mall.cz

5 rychlých obědů při home office, které stihnete do půl hodiny

Pokud se z vás během karantény stali zaměstnanci na home office, učitelé dětí a ještě kuchaři, určitě víte, že skloubit všechny role je fuška. Čtěte nápady na ultra rychlá a výživná jídla, která zvládnete nachystat během obědové pauzy a pochutná si na nich celá rodina. Navíc jsou lehká, takže se po nich budete dobře soustředit.

1. Tuňáková rýže

Klasika, když se potřebujete najíst dosyta a rychle. Konzervovaný tuňák se ve spíži nezkazí, proto si jich nakupte několik do zásoby. Obsahuje spoustu bílkovin a zdravých tuků.

Rýži pro zpestření nahraďte jáhly, pohankou, bulgurem nebo kuskusem. A na ozdobu použijte třeba jarní cibulku.

Na 4 porce potřebujete:

  • dvě konzervy tuňáka,
  • 4 porce jasmínové rýže,
  • dvě hrsti cherry rajčat,
  • několik ředkviček,
  • šalotku,
  • pokud používáte tuňáka ve vlastní šťávě, tak olivový olej,
  • mořskou sůl a pepř.

Postup:

  1. Rýži uvařte podle návodu.
  2. Zeleninu a šalotku očistěte a pokrájejte na malé kousky.
  3. Do uvařené rýže nasypejte tuňáka, šalotku, osolte, opepřete a promíchejte, případně přidejte trochu olivového oleje.
  4. Naservírujte a obložte rajčátky a ředkvičkou.

2. Tarhoňa se špenátem a kuřecími nudličkami

Víte, co je to tarhoňa? Malé těstovinové kuličky pocházející z Maďarska. Připravíte je stejně jako jiné těstoviny za pár minut ve vroucí vodě a díky jejich tvaru si je zamilujete vy i vaše děti.

Náš tip: Abyste recept ještě urychlili, připravte si kuřecí nudličky na pánvi už večer dopředu. Příprava pak zabere jen pár minut.

Na 4 porce potřebujete:

  • 400 g kuřecích nudliček,
  • cca 300 g tarhoni,
  • sojovou omáčku,
  • pokrájenou cibulku,
  • vaničku baby špenátu,
  • olej,
  • mořskou sůl a pepř.

Postup:

  1. Na sporák postavte hrnec s vodou a špetkou soli na uvaření tarhoni.
  2. Rozpalte pánev s trochou oleje.
  3. Kuřecí nudličky smíchejte se sójovou omáčkou a s pepřem.
  4. Do vroucí vody v hrnci nasypejte tarhoňu a vařte ji pár minut, dokud nezměkne.
  5. Cibuli pokrájejte na drobno.
  6. Kuřecí maso vhoďte je na rozpálenou pánev a opečte.
  7. Těsně před dokončením k němu přidejte pokrájenou cibulku, aby zesklovatěla.
  8. A na poslední minutu k masu přihoďte ještě baby špenát na změknutí.
  9. Pomocí pokličky nebo sítka opatrně slijte tarhoňu a podávejte jako přílohu k nudličkám se špenátem.

Náš tip: Tarhoňa bude chuťově zajímavější, když ji povaříte ve vodě půl napůl s vývarem. Klidně využijte i zeleninový vývar, který vám zbyl například po vaření brokolice.

>> Vyzkoušejte zajímavé recepty ze špaget. <<

3. Omeleta se zelím

Zelná omeleta je inspirovaná japonskou kuchyní a pokrmem zvaným okonomijaki, který Japonci ozvláštňují například rybími vločkami nebo nudlemi. Pro rychlý a chutný oběd vám postačí zjednodušená verze přizpůsobená tomu, co máte doma.

Na 4 porce potřebujete:

  • malou sklenici bílého sterilovaného zelí,
  • 8 vajíček,
  • trochu mouky na zaprášení,
  • olej,
  • mořskou sůl a pepř,
  • pečivo jako přílohu.

Postup:

  1. Zelí slijte.
  2. Rozpalte velkou pánev s olejem.
  3. V misce rozmíchejte vajíčka s moukou, solí a pepřem.
  4. Do vajíček vmíchejte zelí.
  5. Celou směs vlijte na rozpálený olej a opékejte, dokud neztuhne.
  6. Podávejte s vaším oblíbeným pečivem.

Náš tip: Zelná omeleta dostane ještě výraznější chuť, když ji před dokončením posypete nakrájenou nivou.

Vajíčka jsou v kuchyni vždycky záchranou, využijete je jako rychlý a výživný oběd, snídani i večeři. A ještě z nich upečete bábovku. • 

4. Thajské cizrnové kari (veganské)

Tento recept je vhodný i pro vegany. A využijete v něm hned tři věci, kterými se doma můžete předzásobit, protože se nezkazí: cizrnu, kokosové mléko a kari pastu.

Výsledek bude pikantní a uvítáte ho nejenom, pokud na vás jde bacil nebo rýmička. Míru pálivosti přizpůsobíte výběrem kari pasty – žlutá je nejméně pálivá, zelená středně a nejpikantnější zážitek zajistí červená.

Na 4 porce potřebujete:

  • velkou plechovku cizrny,
  • plechovku kokosového mléka,
  • dvě lžíce kari pasty,
  • papriku,
  • 4 porce jasmínové rýže,
  • olej,
  • mořskou sůl a pepř.

Postup:

  1. Na sporáku uvařte rýži podle návodu.
  2. V hluboké nebo wok pánvi rozehřejte trochu oleje.
  3. Do oleje přidejte kari pastu a rozmíchejte. Po chvíli začne vonět po celé kuchyni, to znamená, že do ní můžete přidat další suroviny.
  4. Mezi tím omyjte a pokrájejte papriku na drobné kousky.
  5. Do pánve nasypte papriku a cizrnu, promíchejte a opékejte, dokud paprika nezměkne.
  6. Přijdejte kokosové mléko a promíchejte.
  7. Vše přiveďte k varu a nechejte dvě minutky povařit.
  8. Kari servírujte s hotovou rýží.

>> Wok pánev koupíte na MALL.CZ. <<

5. Kuskusový salát

Jedním z rychlých jídel je i salát, dbejte ale na to, aby byl výživný. Po salátu navíc neztratíte koncentraci a získáte energii na zbytek pracovního dne.

Na 4 porce potřebujete:

  • 300 g kuskusu,
  • dvě lžíce másla,
  • listy salátu,
  • rajčata,
  • papriku,
  • velkou hrst zelených oliv,
  • větší balíček balkánského sýru,
  • dvě lžíce olivového oleje,
  • dvě lžíce jablečného octu,
  • dvě lžíce třtinového cukru,
  • malou lžičku mletých semínek koriandru,
  • mořskou sůl a pepř.

Postup:

  1. Do kuskusu vhoďte trochu másla, osolte, opepřete a lehce ho poprašte koriandrem.
  2. Takto připravený kuskus zalijte vroucí vodou asi centimetr nad úroveň kuskusu.
  3. Jemně promíchejte, přiklopte talířem a nechejte vsáknout vodu.
  4. Připravte zálivku: trochu třtinového cukru rozmíchejte v horké vodě s jablečným octem, pepřem a solí, pak přidejte olivový olej.
  5. Zeleninu opláchněte a nakrájejte na drobno.
  6. Nakrájenou zeleninu smíchejte v míse s olivami, pokrájeným balkánským sýrem a zálivkou.
  7. Na závěr do mísy nasypejte odstátý kuskus a jen velmi krátce promíchejte.

Náš tip: Kuskus vždy zalívejte vroucí vodou, pokud voda vychladne, nevsákne se tak dobře.

Saláty jsou skvělý oběd, když se odpoledne potřebujete soustředit. Doplňte je ale bílkovinami (maso, sýr, vejce, luštěniny), aby vás zasytil. • 

Tip na závěr: menu v karanténě podle Koko

Karanténnímu vaření se v posledních dnech věnuje i Koko, která natočila video s několika nápady na rychlá jídla. Kromě toho sledujte i další nápady do karantény z pořadu Menutovka na MALL.TV a zjistíte třeba, jak si k večeři upečete domácí pizzu.

Nezapomeňte, že jsme v tom spolu. Rychle a s ohledem na dodržení bezpečnostních pravidel vám dovezeme všechno, co potřebujete v těchto nesnadných dnech.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.