1. Tuňáková rýže
Klasika, když se potřebujete najíst dosyta a rychle. Konzervovaný tuňák se ve spíži nezkazí, proto si jich nakupte několik do zásoby. Obsahuje spoustu bílkovin a zdravých tuků.
Rýži pro zpestření nahraďte jáhly, pohankou, bulgurem nebo kuskusem. A na ozdobu použijte třeba jarní cibulku.
Na 4 porce potřebujete:
- dvě konzervy tuňáka,
- 4 porce jasmínové rýže,
- dvě hrsti cherry rajčat,
- několik ředkviček,
- šalotku,
- pokud používáte tuňáka ve vlastní šťávě, tak olivový olej,
- mořskou sůl a pepř.
Postup:
- Rýži uvařte podle návodu.
- Zeleninu a šalotku očistěte a pokrájejte na malé kousky.
- Do uvařené rýže nasypejte tuňáka, šalotku, osolte, opepřete a promíchejte, případně přidejte trochu olivového oleje.
- Naservírujte a obložte rajčátky a ředkvičkou.
2. Tarhoňa se špenátem a kuřecími nudličkami
Víte, co je to tarhoňa? Malé těstovinové kuličky pocházející z Maďarska. Připravíte je stejně jako jiné těstoviny za pár minut ve vroucí vodě a díky jejich tvaru si je zamilujete vy i vaše děti.
Náš tip: Abyste recept ještě urychlili, připravte si kuřecí nudličky na pánvi už večer dopředu. Příprava pak zabere jen pár minut.
Na 4 porce potřebujete:
- 400 g kuřecích nudliček,
- cca 300 g tarhoni,
- sojovou omáčku,
- pokrájenou cibulku,
- vaničku baby špenátu,
- olej,
- mořskou sůl a pepř.
Postup:
- Na sporák postavte hrnec s vodou a špetkou soli na uvaření tarhoni.
- Rozpalte pánev s trochou oleje.
- Kuřecí nudličky smíchejte se sójovou omáčkou a s pepřem.
- Do vroucí vody v hrnci nasypejte tarhoňu a vařte ji pár minut, dokud nezměkne.
- Cibuli pokrájejte na drobno.
- Kuřecí maso vhoďte je na rozpálenou pánev a opečte.
- Těsně před dokončením k němu přidejte pokrájenou cibulku, aby zesklovatěla.
- A na poslední minutu k masu přihoďte ještě baby špenát na změknutí.
- Pomocí pokličky nebo sítka opatrně slijte tarhoňu a podávejte jako přílohu k nudličkám se špenátem.
Náš tip: Tarhoňa bude chuťově zajímavější, když ji povaříte ve vodě půl napůl s vývarem. Klidně využijte i zeleninový vývar, který vám zbyl například po vaření brokolice.
>> Vyzkoušejte zajímavé recepty ze špaget. <<
3. Omeleta se zelím
Zelná omeleta je inspirovaná japonskou kuchyní a pokrmem zvaným okonomijaki, který Japonci ozvláštňují například rybími vločkami nebo nudlemi. Pro rychlý a chutný oběd vám postačí zjednodušená verze přizpůsobená tomu, co máte doma.
Na 4 porce potřebujete:
- malou sklenici bílého sterilovaného zelí,
- 8 vajíček,
- trochu mouky na zaprášení,
- olej,
- mořskou sůl a pepř,
- pečivo jako přílohu.
Postup:
- Zelí slijte.
- Rozpalte velkou pánev s olejem.
- V misce rozmíchejte vajíčka s moukou, solí a pepřem.
- Do vajíček vmíchejte zelí.
- Celou směs vlijte na rozpálený olej a opékejte, dokud neztuhne.
- Podávejte s vaším oblíbeným pečivem.
Náš tip: Zelná omeleta dostane ještě výraznější chuť, když ji před dokončením posypete nakrájenou nivou.
4. Thajské cizrnové kari (veganské)
Tento recept je vhodný i pro vegany. A využijete v něm hned tři věci, kterými se doma můžete předzásobit, protože se nezkazí: cizrnu, kokosové mléko a kari pastu.
Výsledek bude pikantní a uvítáte ho nejenom, pokud na vás jde bacil nebo rýmička. Míru pálivosti přizpůsobíte výběrem kari pasty – žlutá je nejméně pálivá, zelená středně a nejpikantnější zážitek zajistí červená.
Na 4 porce potřebujete:
- velkou plechovku cizrny,
- plechovku kokosového mléka,
- dvě lžíce kari pasty,
- papriku,
- 4 porce jasmínové rýže,
- olej,
- mořskou sůl a pepř.
Postup:
- Na sporáku uvařte rýži podle návodu.
- V hluboké nebo wok pánvi rozehřejte trochu oleje.
- Do oleje přidejte kari pastu a rozmíchejte. Po chvíli začne vonět po celé kuchyni, to znamená, že do ní můžete přidat další suroviny.
- Mezi tím omyjte a pokrájejte papriku na drobné kousky.
- Do pánve nasypte papriku a cizrnu, promíchejte a opékejte, dokud paprika nezměkne.
- Přijdejte kokosové mléko a promíchejte.
- Vše přiveďte k varu a nechejte dvě minutky povařit.
- Kari servírujte s hotovou rýží.
>> Wok pánev koupíte na MALL.CZ. <<
5. Kuskusový salát
Jedním z rychlých jídel je i salát, dbejte ale na to, aby byl výživný. Po salátu navíc neztratíte koncentraci a získáte energii na zbytek pracovního dne.
Na 4 porce potřebujete:
- 300 g kuskusu,
- dvě lžíce másla,
- listy salátu,
- rajčata,
- papriku,
- velkou hrst zelených oliv,
- větší balíček balkánského sýru,
- dvě lžíce olivového oleje,
- dvě lžíce jablečného octu,
- dvě lžíce třtinového cukru,
- malou lžičku mletých semínek koriandru,
- mořskou sůl a pepř.
Postup:
- Do kuskusu vhoďte trochu másla, osolte, opepřete a lehce ho poprašte koriandrem.
- Takto připravený kuskus zalijte vroucí vodou asi centimetr nad úroveň kuskusu.
- Jemně promíchejte, přiklopte talířem a nechejte vsáknout vodu.
- Připravte zálivku: trochu třtinového cukru rozmíchejte v horké vodě s jablečným octem, pepřem a solí, pak přidejte olivový olej.
- Zeleninu opláchněte a nakrájejte na drobno.
- Nakrájenou zeleninu smíchejte v míse s olivami, pokrájeným balkánským sýrem a zálivkou.
- Na závěr do mísy nasypejte odstátý kuskus a jen velmi krátce promíchejte.
Náš tip: Kuskus vždy zalívejte vroucí vodou, pokud voda vychladne, nevsákne se tak dobře.
Tip na závěr: menu v karanténě podle Koko
Karanténnímu vaření se v posledních dnech věnuje i Koko, která natočila video s několika nápady na rychlá jídla. Kromě toho sledujte i další nápady do karantény z pořadu Menutovka na MALL.TV a zjistíte třeba, jak si k večeři upečete domácí pizzu.
Nezapomeňte, že jsme v tom spolu. Rychle a s ohledem na dodržení bezpečnostních pravidel vám dovezeme všechno, co potřebujete v těchto nesnadných dnech.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.