1. Cuketové lasagne
Máte rádi boloňské lasagne s mletým masem? Pak vám určitě zachutná i tato cuketová variace.
Na 4 porce si připravte:
- 800 g cukety,
- 400 g lasagní,
- 0,5 kg míchaného mletého masa,
- 140 g rajského protlaku,
- 1 cibuli,
- 4 stroužky česneku,
- 1 lžíci krupicového cukru,
- 2 lžíce gyros koření,
- masový nebo zeleninový bujon,
- olej,
- sůl na dochucení,
- strouhaný sýr na posypání.
A jdeme na to:
- Pokrájejte cibuli a orestujte ji na rozpáleném oleji. Poté přidejte mleté maso a dohněda ho osmahněte.
- Rozetřete česnek a přidejte ho k masu spolu s protlakem, gyros kořením a cukrem. Promíchejte.
- Připravte si vývar a nakrájejte cuketu na zhruba centimetrové kostičky. Spolu s vývarem ji přidejte k masu, asi minutu povařte a dochuťte solí.
- Pekáček vymažte olejem a vyložte ho vrstvou lasagní. Na ni dejte vrstvu cuketovo-masové směsi a střídavě pokládejte další vrstvy, dokud budete mít suroviny.
- Pekáč přikryjte a pečte zhruba 30 minut při teplotě uvedené na lasagních.
- Hotové lasagne posypte strouhaným sýrem.
2. Grilovaná cuketa
Přineste si cuketu na letní grilovačku a nebudete litovat. Skvěle se hodí zejména ke kuřecímu masu a jogurtovému dresingu.
Připravte si:
- cukety,
- 4 lžíce másla,
- palici česneku,
- 2 lžíce olivového oleje,
- sůl.
A jdeme na to:
- Cukety omyjte, osušte a nakrájejte na tenká kolečka.
- Grilujte je nasucho z obou stran, dokud nechytnou barvu.
- Během grilování připravte do velké mísy olej, máslo a rozmačkané stroužky česneku.
- Ogrilovaná kolečka vkládejte do mísy a mísu vždy přikryjte talířem nebo poklicí, ať se cukety zapaří a rozpustí máslo. S každou várkou cuket mísou zatřepte.
- Nakonec cukety dochuťte solí.
Cuketu hravě připraví i grilovací začátečníci. Je pevná a oproti jiné zelenině se na grilu snadno nerozpadne.
3. Zapečená cuketa plněná mletým masem
Chcete-li z cukety připravit jídlo, které dobře chutná i vypadá, zkuste plněnou cuketu. Nejlépe si na ní pochutnáte s pečenými bramborami.
Na 4 porce si připravte:
- 2 cukety,
- 0,5 kg mletého hovězího masa,
- 3 rajčata,
- 1 cibuli,
- 1 stroužek česneku,
- 4 lžíce strouhaného sýra,
- 3 lžíce olivového oleje,
- snítku petrželky,
- 1 lžíci provensálských bylinek,
- sůl a pepř.
A jdeme na to:
- Cukety podélně rozkrojte, důkladně vydlabejte a položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Vydlabanou dužinu nakrájejte na větší kousky a stejně tak i rajčata. Nasekejte česnek.
- Nadrobno nakrájejte cibuli a orestujte ji v hluboké pánvi na olivovém oleji.
- Přidejte mleté maso a smažte ho, dokud se nerozpadne na malé kousky. Poté přidejte rajčata, dužinu z cukety, česnek, petrželku, špetku soli a provensálské bylinky. Stáhněte plamen a duste, dokud zelenina nezměkne.
- Směsí napěchujte vydlabané cukety a opepřete.
- Cukety pečte na 150 stupňů asi 40 minut. Po zhruba půl hodině pečení posypte cukety strouhaným sýrem.
>> Proč je dobré vařit z cukety? Přečtěte si v článku. <<
4. Cuketovo-čokoládový moučník
Věděli jste, že z cukety můžete upéct i sladký moučník? Vyzkoušejte tuto variaci na čokoládovou buchtu.
Připravte si:
- 400 g cukety,
- 300 g hladké mouky,
- 110 g změklého másla,
- 2 vejce,
- 350 g krupicového cukru,
- 125 g zakysané smetany,
- 110 g kakaového prášku,
- 100 g mléčné čokolády,
- lžičku vanilkového extraktu,
- lžičku jedlé sody,
- půl lžičky kypřicího prášku do pečiva,
- 120 ml oleje,
- špetku soli.
A jdeme na to:
- Troubu předehřejte na 160 stupňů.
- Cukr a máslo vyšlehejte do pěny. Poté přidejte vanilkový extrakt, slunečnicový olej a špetku soli.
- Ve druhé míse smíchejte mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva.
- Do mísy s pěnou rozklepněte dvě vejce a rozšlehejte. Během šlehání přisypávejte mouku z druhé mísy a přidávejte zakysanou smetanu. Nakonec vmíchejte kakaový prášek.
- Cuketu oloupejte a najemno nastrouhejte. Čokoládu nakrájejte na malé kousky a spolu s cuketou ji přidejte do směsi.
- Směs nalijte do hlubokého plechu vyloženého pečicím papírem a pečte zhruba 35 minut.
5. Cuketové smoothie
Máte-li doma smoothie mixér a chcete vyzkoušet originální koktejl, sáhněte po cuketě.
Připravte si:
- 30 g cukety,
- půlku banánu,
- 2 lžičky kakaa,
- lžíci nesolených arašídů,
- 30 ml mléka
- a 30 ml smetany.
A jdeme na to:
- Všechny ingredience přidejte do smoothie makeru a důkladně rozmixujte.
>> Mrkněte taky na naše recepty na svěží letní pomazánky. <<