Lahodná a zdravá: poznejte výhody vaření s cuketou

Je zdravá, je trendy a nikdy jí není dost. Přesně taková je cuketa. S touhle zeleninou vykouzlíte v kuchyni spoustu zázraků. Prozradíme vám, jak cuketa prospěje vašemu organismu, pro koho je ideální a jaké gastronomické klenoty z ní vyrobíte.

Z cukety se rychle stane vaše osobní domácí lékařka. Obsahuje totiž velké množství provitaminu A, který pronikne až k jádru buněk v těle a upevní tak vaše celkové zdraví. Právě proto se o cuketě často mluví jako o nejzdravějším druhu zeleniny.

Cuketové špagety skvěle spárujete například s krevetami.Cuketové špagety skvěle spárujete například s krevetami.

Cuketa je také skvělým jídlem pro detoxikaci organismu. Vyčistí tělo od toxinů a díky vysokému obsahu vody je málo kalorická. Proto je tradiční součástí velkého množství diet pro redukci váhy. Pokud cuketu podusíte na pánvi, získáte 20 kalorií na zhruba 100 g jídla, takže se dobře najíte a nepřiberete.

Grilujte i zavařujte

V obchodě se poohlížejte po tenkých, světle zelených cuketách s bílými skvrnami. Tyto cukety jsou mladé, obsahují nejvíc vitamínů a živin a mají ideální množství vody. Cuketu vždy připravujte ve slupce. I ta totiž obsahuje spoustu minerálů a živin.

Cukety jsou chuťově neutrální, a proto je připravíte na celou řadu způsobů. Hlavně cuketu nezapomeňte důkladně okořenit, protože sama o sobě není chuťově výrazná. Cuketu můžete:

  • dusit,
  • péct,
  • smažit,
  • grilovat
  • i zavařovat.
Cukety můžete plnit masem a sýrem. Do směsi se skvěle hodí čerstvý tymián a oregano.Cukety můžete plnit masem a sýrem. Do směsi se skvěle hodí čerstvý tymián a oregano.

Špagety, nebo bonbony?

Mezi největší lahůdky z cukety patří cuketové bramboráky, vydlabané cukety s mletým masem nebo cuketové špagety. Na cuketě si pochutnáte i za syrova, například v salátech.

Cuketa je také součástí sladkých jídel a moučníků. Existují cuketové placičky i cuketové bábovky. Oblíbenou laskominou jsou například cuketové bonbony.

Recept na cuketové bramboráky:

Ingredience:

  • 450 g cukety,
  • 450 g brambor,
  • 2 vejce,
  • 3 stroužky česneku,
  • 8 lžic ovesných vloček,
  • majoránka, sůl, pepř
  • a hladká mouka na zahuštění.

Postup:

Brambory a cuketu (včetně slupky) nastrouhejte do mísy. Přidejte vločky, promíchejte a nechte pár minut odležet. Prolisujte česnek a přidejte ho do mísy spolu s vejci, moukou a kořením. Vše důkladně promíchejte a připravte se na smažení. Vytvořte z těsta placičky a usmažte je z obou stran.

Cuketové bramboráky můžete skvěle spárovat s jogurtovým dipem.Cuketové bramboráky můžete skvěle spárovat s jogurtovým dipem.

Recept na cuketové bonbony:

Ingredience:

  • 5 dílů cukety,
  • 1 díl cukru krystal,
  • 1 díl vody,
  • ovocný sirup dle chuti,
  • kyselina citronová dle chuti.

Postup:

Cuketu nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba 2 cm, ale nebojte, v průběhu vaření se scvrknou. Do hrnce dejte vodu, cukr, kyselinu citronovou a sirup. Nakonec přidejte cuketu. Vařte pod pokličkou 30 minut a poté nechte zhruba 20 minut odstát. Kousky cukety vyndejte a nechte je usušit, dokud se nescvrknou. Můžete použít sušičku ovoce, troubu nebo venkovní slunce. V sušičce zabere sušení bonbonů zhruba 5 až 6 hodin. Pokud chcete mít bonbony ještě sladší, vyválejte je v moučkovém cukru se škrobem v poměru 1:1.

Které pochoutky z cukety máte nejradši? Napište nám do komentářů.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025