Z cukety se rychle stane vaše osobní domácí lékařka. Obsahuje totiž velké množství provitaminu A, který pronikne až k jádru buněk v těle a upevní tak vaše celkové zdraví. Právě proto se o cuketě často mluví jako o nejzdravějším druhu zeleniny.
Cuketa je také skvělým jídlem pro detoxikaci organismu. Vyčistí tělo od toxinů a díky vysokému obsahu vody je málo kalorická. Proto je tradiční součástí velkého množství diet pro redukci váhy. Pokud cuketu podusíte na pánvi, získáte 20 kalorií na zhruba 100 g jídla, takže se dobře najíte a nepřiberete.
Grilujte i zavařujte
V obchodě se poohlížejte po tenkých, světle zelených cuketách s bílými skvrnami. Tyto cukety jsou mladé, obsahují nejvíc vitamínů a živin a mají ideální množství vody. Cuketu vždy připravujte ve slupce. I ta totiž obsahuje spoustu minerálů a živin.
Cukety jsou chuťově neutrální, a proto je připravíte na celou řadu způsobů. Hlavně cuketu nezapomeňte důkladně okořenit, protože sama o sobě není chuťově výrazná. Cuketu můžete:
- dusit,
- péct,
- smažit,
- grilovat
- i zavařovat.
Špagety, nebo bonbony?
Mezi největší lahůdky z cukety patří cuketové bramboráky, vydlabané cukety s mletým masem nebo cuketové špagety. Na cuketě si pochutnáte i za syrova, například v salátech.
Cuketa je také součástí sladkých jídel a moučníků. Existují cuketové placičky i cuketové bábovky. Oblíbenou laskominou jsou například cuketové bonbony.
Recept na cuketové bramboráky:
Ingredience:
- 450 g cukety,
- 450 g brambor,
- 2 vejce,
- 3 stroužky česneku,
- 8 lžic ovesných vloček,
- majoránka, sůl, pepř
- a hladká mouka na zahuštění.
Postup:
Brambory a cuketu (včetně slupky) nastrouhejte do mísy. Přidejte vločky, promíchejte a nechte pár minut odležet. Prolisujte česnek a přidejte ho do mísy spolu s vejci, moukou a kořením. Vše důkladně promíchejte a připravte se na smažení. Vytvořte z těsta placičky a usmažte je z obou stran.
Recept na cuketové bonbony:
Ingredience:
- 5 dílů cukety,
- 1 díl cukru krystal,
- 1 díl vody,
- ovocný sirup dle chuti,
- kyselina citronová dle chuti.
Postup:
Cuketu nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba 2 cm, ale nebojte, v průběhu vaření se scvrknou. Do hrnce dejte vodu, cukr, kyselinu citronovou a sirup. Nakonec přidejte cuketu. Vařte pod pokličkou 30 minut a poté nechte zhruba 20 minut odstát. Kousky cukety vyndejte a nechte je usušit, dokud se nescvrknou. Můžete použít sušičku ovoce, troubu nebo venkovní slunce. V sušičce zabere sušení bonbonů zhruba 5 až 6 hodin. Pokud chcete mít bonbony ještě sladší, vyválejte je v moučkovém cukru se škrobem v poměru 1:1.
Které pochoutky z cukety máte nejradši? Napište nám do komentářů.