Potraviny, které vás v létě zchladí | Blog Mall.cz

Vedro na padnutí? Potraviny, které zchladí víc než zmrzlina

Ulice rozpálené, stín nikde a vy už se těšíte na pořádně ledový drink nebo kopec zmrzliny? Během letních dnů je taková forma osvěžení opravdu lákavá, ve skutečnosti vám ale příliš studené potraviny můžou spíš uškodit. Vyzkoušejte raději mátový čaj, syrovou zeleninu nebo bílý jogurt, které podpoří termoregulaci organismu.    

S ledem to nepřehánějte

I když posezení u bazénu přímo vybízí k přípravě domácí limonády s hromadou ledu, připravte si raději vlažný nápoj – čím blíž bude jeho teplota k teplotě těla, tím lépe. Při konzumaci studeného jídla či pití ho totiž organismus nejdříve otepluje na tělesnou teplotu, tím se zvyšuje výdej energie a tělo se zahřívá. Což je vlastně úplně opačný výsledek, než jste potřebovali.

>> Chcete léto v chládku? Pořiďte si klimatizaci na MALL.CZ. <<

Vsaďte na syrové ovoce a zeleninu

Ochlazující efekt mají například jablka, jahody, borůvky, citrusy, banán nebo ananas. Naopak meruňky a švestky vás spíš zahřejí, takže to s jejich mlsáním raději nepřehánějte.

Vedle určitě nešlápnete ani s cuketou, salátovou okurkou, rajčaty, melounem a ostatní zeleninou, která obsahuje větší množství vody, takže tělo v parných dnech navíc i hydratuje.

Zeleninový salát je zároveň mnohem lehčí než třeba smažený řízek nebo svíčková s knedlíkem. Přihoďte trochu cizrny či plátek grilovaného kuřete a máte vyvážený letní oběd, který váš organismus stráví, aniž by spotřeboval zbytečně moc energie.   

>> Přečtěte si, jak uchovávat ovoce a zeleninu, aby vydržely co nejdéle čerstvé. <<  

V létě si místo smaženého dejte raději lehký oběd, který vás tolik nezahřeje.

Jogurt jako letní pomocník

Možná jste už slyšeli, že bílý jogurt uleví kůži spálené od sluníčka. Skvělý je však i ke zchlazení organismu během letních veder. Kysané výrobky obecně mají chladivý efekt a jsou mnohem lehčí než klasické mléko, takže se tělo při trávení tolik nezahřívá.

Přidejte si do jogurtu pár malin a borůvek, oslaďte několika kapkami medu a máte perfektní letní dezert nebo snídani.

Ochlaďte se bylinkami ze zahrádky

Divili jste se, že vám na dovolené v Egyptě nabízeli během těch největších veder teplý mátový čaj? Opravdu si z vás nedělali legraci. Místní totiž dobře ví, že kde není klimatizace, pomůže v boji s horkem mentol.

Připravte si kromě čaje třeba domácí limonádu nebo salát s mátou a parné dny budou hned mnohem snesitelnější.  

Podobně účinkuje i meduňka, která se skvěle hodí do ovocného smoothie nebo lehkých dezertů. Navíc příznivě působí na nervy, takže si léto užijete s chladnou hlavou.

>> Připravte si osvěžující domácí limonády. <<

Osvěžení přímo z moře

Ryby a mořské plody jsou obecně vnímané jako svěží a lehké pokrmy. V hlubinách však roste ještě jeden často opomíjený klenot – mořské řasy. Jsou lehké na trávení, bohaté na vitamíny i minerály a v létě příjemně ochladí tělo.

>> Vyberte si nové spotřebiče na MALL.CZ a zchlaďte sebe i potraviny. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.