Jak připravit perfektní palačinky naslano i nasladko | Blog Mall.cz

Jak připravit perfektní palačinky naslano i nasladko

Udělejte si o víkendu královskou snídani, kterou zvládne připravit i školák. K přípravě perfektních palačinek vám stačí několik jednoduchých kroků. Vyzkoušejte náš osvědčený recept a vyberte si z tipů na sladké i slané náplně.

Co potřebujete do perfektních palačinek

Ať už si chcete smlsnout na sladkých, nebo slaných palačinkách, základ je stejný. Na množství 8 až 12 palačinek si připravte:

  • 250 g hladké mouky,
  • 2 větší vejce,
  • 0,5 l mléka,
  • špetku soli
  • a olej.

Pokud připravujete sladké palačinky, můžete do těsta přidat i sáček vanilkového cukru, ale není to nutné. Sladkou chuť dodává palačinkám hlavně náplň.

Jak na přípravu palačinek

  1. Mouku, mléko, vejce a sůl důkladně prošlehejte, dokud nebude těsto hladké. Můžete použít metličku nebo klidně ruční mixér.
  2. Nádobu s těstem zakryjte a nechte zhruba 30 minut odpočinout při pokojové teplotě, aby se aktivoval lepek a těsto se lépe spojilo. Těsto si můžete připravit také večer a nechat ho přes noc v lednici.
  3. Pánev rozehřejte na střední teplotu a lehce ji potřete olejem.
  4. Nalijte zhruba jednu naběračku těsta do středu pánve, pánev hned zvedněte a krouživými pohyby těsto rozprostřete po celé pánvi do jedné spojené vrstvy.
  5. Jakmile palačinka na okrajích mírně zhnědne, zasuňte pod ni obracečku a otočte. Nechte ji krátce opéct i z druhé strany.
  6. Pod hotovou palačinku znovu zasuňte obracečku a přesuňte ji na talíř.

Co dělat, aby se palačinky povedly

Základem je velká nepřilnavá pánev, například s teflonovou úpravou – palačinky se k ní nelepí a snadno se obrací. Hodí se také, když má pánev široké dno a nízký okraj. Pokud patříte mezi milovníky palačinek, pořiďte si rovnou speciální pánev na palačinky.

>> Pánev na palačinky pořídíte na MALL.CZ. <<

Důležité je také nepřehánět to s olejem. K přípravě palačinek stačí pár kapek, které rozetřete mašlovačkou. Nebo si nalijte trošku oleje do misky, štěteček do ní namočte a pánev olejem pouze lehce potřete. Pánev znovu potřete zhruba po každé třetí nebo čtvrté palačince.

Než těsto nalijete na pánev, nejprve ho v míse promíchejte naběračkou. Na dně mísy se totiž občas usazuje mouka a odděluje se od zbytku těsta.

>> Přečtěte si rady, jak do vaření správně zapojit děti. <<

Každé malé dítě ví, že první palačinka se nikdy nepovede. Nezoufejte a využijte to jako příležitost. Pokud si u první palačinky všimnete, že se těsto při obracení trhá, pak je příliš naředěná mlékem a potřebuje zahustit moukou. Pokud se naopak těsto špatně roztéká, nařeďte ho troškou mléka.

Pokud jsou vaše palačinky příliš vysoké, jednoduše dávkujte na pánev méně těsta. Nerozlévejte ho z naběračky po celé pánvi, ale pouze na střed. Následně pánev zvedněte a otáčejte jí, dokud těsto nepokryje celou pánev.

Je na vás, zda si palačinky přehnete, srolujete nebo přeložíte na trojúhelníčky. Každý to má rád jinak. • 

3 sladké náplně, které musíte vyzkoušet

Horké ovoce a zmrzlina – Vytáhněte z mrazáku libovolné lesní ovoce jako třeba maliny, jahody nebo borůvky, zahřejte ho v hrnci a přidejte 4 lžíce cukru na zhruba 400 g ovoce. Potom dejte do palačinky trochu zmrzliny a horkým ovocem ji přelijte. Doporučujeme palačinky s ovocem dochutit také šlehačkou.

Lemon curd – Citronový krém neboli lemon curd připravíte jednoduše. Omyjte si 2 bio citrony a nastrouhejte jejich kůru (pozor, pouze žlutou vrstvu!). Smíchejte ji ve vodní lázni se:

  • 4 žloutky,
  • 70 g třtinového cukru,
  • 70 ml citronové šťávy
  • a 50 g másla.

Vše zahřívejte, dokud krém nezhoustne. Pak ho nechte odležet, dokud nevychladne, a můžete ho ládovat do palačinek.

Jablečné pyré – Oloupejte a nakrájejte jablka a vařte je zhruba 30 minut spolu s cukrem a citronovou šťávou. Poté je rozmačkejte, rozmixujte dohladka a dochuťte skořicí. Jakmile pyré naplníte do palačinek, nezapomeňte na šlehačku.

3 slané náplně, které taky musíte vyzkoušet

Smažené houby – Houby si s palačinkami skvěle rozumí. Nejprve na pánvi orestujte cibulku a přidejte k nim houby dle svého výběru spolu s jedním rozšlehaným vajíčkem. Vše zamíchejte, jako když připravujete smaženici a na závěr dochuťte solí a pepřem.

Sýr a slanina – Děti mají nejradši sladké palačinky, ale u této slané náplně určitě udělají výjimku. Nastrouhejte si oblíbený tvrdý sýr, přidejte k němu plátky natvrdo uvařeného vajíčka a nakrájenou slaninu. Nakonec vše spojte pomocí zakysané smetany a nechte uležet.

Játra – A na závěr jednoduchá náplň pro fajnšmekry. Játra namelte, smíchejte je s vejcem a nakrájenou cibulí a vše krátce orestujte na pánvi. Pak už jen náplň dochuťte svým oblíbeným kořením.

>> Vyzkoušejte také naše recepty na zdravé muffiny. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.