7 kroků k úrodnému skleníku | Blog Mall.cz

Práce, která přinese plody: 7 kroků k úrodnému skleníku

Přelom dubna a května je ideálním časem pro zahájení skleníkové sezony. Abyste však ve svém zahradnickém snažení byli úspěšní, je třeba držet se určitých zásad. Přečtěte si tipy, se kterými se váš skleník zazelená a práce v něm vás bude bavit.

1. Na výběru umístění si dejte záležet

Základem úspěšného pěstování ve skleníku je především jeho vhodné umístění. Vyberte proto takové místo, kde bude dostatek prostoru na to, aby vám skleník nepřekážel, ale zároveň byl pohodlně dostupný.

Při umísťování a plánování také nezapomínejte, že aby se rostlinám ve skleníku dobře dařilo, potřebují dostatek slunečního světla.

 >> Prohlédněte si nabídku skleníků a fóliovníků na MALL.CZ. <<

2. Místo betonu použijte dlaždice

Jelikož je skleník záležitostí hned na několik sezon, uchylují se někteří zahrádkáři k jeho podbetonování. Vaše preference a potřeby se ale mohou rychle změnit, a pak vám bude beton na zahradě strašit zbytečně.

Sáhněte raději po řešení s dlaždicemi. Dláždění zvládnete pohodlně sami a v případě potřeby skleník jednoduše přesunete nebo zrušíte. Ve vydlážděném skleníku se navíc do půdy mnohem snáz dostanou žížaly a další půdní organismy, které rostlinám prospívají.

>> Přečtěte si, jak si založíte záhon v 7 krocích. <<

3. Rozmyslete si řešení skleníku

Při plánování nového skleníku si kromě jeho rozměrů také rozmyslete, jak bude řešený. Skleník můžete vykopat a vytvořit bednění s vyvýšeným záhonem, nebo do skleníku jen navezete zeminu s kompostem.

Ve skleníku dokonce ani nemusí být záhony. Klidně si ho vybavte systémem regálů, stolů nebo závěsnými květináči.

V některých sklenících dominují záhony, v jiných jsou třeba jen stoly a závěsné květináče.

4. Zvolte vhodnou půdu i plodiny

Do skleníku se nejlépe hodí středně těžká, hlinitá půda, která na sebe váže živiny a zadržuje optimální množství vody. Stejně dobře poslouží také zahradnický substrát s aktivním humusem. Ten obsahuje pro rostliny potřebné živiny i hnojivo na několik týdnů.

Pokud ve skleníku necháváte původní zeminu, nezapomeňte ji před začátkem sezony přihnojit. Skvěle se hodí například koňský hnůj, který se rychle rozkládá. Přihnojovat je třeba také v době, kdy už sazeničky rostou. Nejlépe v menším množstvím a častěji, velkou dávku hnojiva by rostliny totiž nemusely zvládnout.

Určitě už máte naplánované, co všechno ve skleníku vypěstujete. Pamatujte ale na to, že ne všechny plodiny se do skleníku vzhledem ke své prostorové náročnosti hodí. Zatímco rajčata, salátové okurky nebo různé druhy salátů jsou pro pěstování ve skleníku ideální, dýni nebo cuketu raději vysaďte venku.

>> Založte si kompost podle našeho návodu. <<

5. Naplánujte si výsadbu

Ještě, než začnete se sázením, naplánujte si, jak plodiny rozmístíte. Každá totiž potřebuje různé množství závlahy, slunečního světla i prostoru. Nejdříve si zjistěte, které z plodin mají podobné potřeby, ty pak umístíte vedle sebe. Klidně si pro lepší přehled nakreslete plánek skleníku, kde si umístění jednotlivých rostlin vyznačíte.

Při zakládání skleníku se ze zahrádkářů velice brzy stávají přeborníci v Tetrisu. Rozmístit více druhů plodin na malém prostoru totiž není jen tak, zvládnout se to ale dá. Pomůžete si například tím, že pod plodiny, které rostou do výšky, vysadíte ještě drobnou zeleninu. Ideálním příkladem jsou rajčata, pod nimiž můžou vesele růst ředkvičky nebo různé druhy salátů.
 
>> Pořiďte si zahradní nářadí na MALL.CZ. <<

6. Se sluníčkem to nepřehánějte

I když je sluneční světlo základem pro velkou úrodu, letní pařáky by vás o ni mohly stejně snadno připravit. Zvažte proto zastínění skleníku, které rostliny během nejteplejších dnů ochrání. Skvěle poslouží zastiňovací fólie, rákosové rohože nebo škrobový nátěr.

Během letních veder je důležité také pravidelné větrání – sníží teplotu a vyčistí ve skleníku vzduch. Většinou k tomu ale nestačí jen otevřené dveře. K různým druhům skleníků zakoupíte větrací okna dodatečně, ideálně na ně ale myslete hned při vybírání nového skleníku.

Optimální teplotu i vlhkost ve skleníku si pohlídáte díky teploměru a vlhkoměru.

>> Vyberte si zastínění pro skleník na MALL.CZ. <<

7. Zalévejte ráno

Zemina ve skleníku by po celou sezonu měla být tak akorát vlhká, čehož samozřejmě docílíte pravidelným zavlažováním. Běžně stačí, když budete zalévat jednou denně, nejlépe ráno. Voda totiž přitahuje sluneční paprsky, takže by zalévání během dne mohlo rostliny spálit. V nejparnějších dnech zalévejte klidně i dvakrát – ráno a večer. S večerní zálivkou to ale nepřehánějte, aby rostliny nezůstávaly přes noc příliš mokré.

Zalévejte nejlépe dešťovou vodou z nádrže, ta je pro rostliny nejlepší. Pokud tuto možnost nemáte, použijte vodu z kohoutku. Vždy ji ale nechte v kbelíku nebo konvi odstát, aby z ní vyprchal chlor a dosáhla vyšší teploty. Ledovou vodu totiž rostliny zrovna nemusí.

>> Přečtěte si tipy, kterými zpracujete úrodu do poslední bobule. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.