Chcete-li se cítit dobře a fit, nemusíte zrovna měnit jídelníček od základů. Stačí do něj přidat ingredience, které se postarají o spokojený žaludek i zdraví – mandle. Zvlášť pokud se chystáte na jarní detox těla, lepšího parťáka nenajdete.
Nenápadná jedlá semínka z mandloně nejsou jen oblíbenou pochoutkou, ale i hotovou vitamínovou bombou. Obsahují vitamíny E, B i celou řadu minerálů, jako je železo, vápník, hořčík nebo zinek.
Díky obsahu vitamínů a dalších prospěšných látek jsou mandle ideální pochoutkou i pro děti nebo těhotné ženy. • MALL.cz
Dejte si mandlovou svačinku každý den
Mezi ořechy hrají mandle prim i co do obsahu vlákniny. Zdravé mlsání si proto dopřejte klidně každý den. Miska mandlí každý večer udělá s vašim tělem divy:
- posílí nervy,
- pomůže překonat stres i únavu,
- sníží cholesterol,
- nabudí vás energií,
- posílí svaly, kosti i zuby.
Podlouhlé oříšky jsou navíc nejlepší prevencí i proti srdečním onemocněním nebo cukrovce. Ale pozor – nic se nemá přehánět. Hrstka 20 kousků denně bohatě stačí. Křupavé laskominy jsou totiž dost kalorické. Ve větším množství by vašemu tělu neprospěly.
Pokud je ale budete jíst střídmě, o svou linii se strachovat nemusíte. Mandle jsou totiž bohaté hlavně na mononenasycené mastné kyseliny, kterým se přezdívá hodné tuky. A ty jsou pro tělo prospěšné.
Mandle jsou oblíbené i u sportovců. Obsahují totiž hodně bílkovin, vlákniny i proteinu. • MALL.cz
Loupané, či neloupané? To je, oč tu běží
Na pultech obchodů najdete mandle v nejrůznějších podobách. Pražené, solené, karamelové, ale také loupané a neloupané. Právě kolem slupek koluje mýtus, že jsou jedovaté a tělu uškodí. Ve skutečnosti se jich bát nemusíte.
V běžném množství vám neublíží. Podle mnohých se dokonce právě ve slupkách ukrývá pravá ořechová chuť. Jsou ale hůř stravitelné a mohou být nahořklé. Chcete-li si pojídání oválných oříšků skutečně užít a potěšit své zažívání, mandle oloupejte. Není to žádná věda – postačí vám k tomu horká voda.
Slupky z mandlí rády nechávají skvrny a mohly by vám zabarvit pracovní desku. Houbičku i utěrky tak mějte při loupání v pohotovosti. • MALL.cz
Před mlsáním namočit!
Naše babičky mandle před podáváním ještě máčely. A věděly proč – když je sníte jen tak, můžete mít pak pocity těžkosti a nafouklé břicho. Po namočení se ale uvolní kyselina fytová, která jinak zamezuje snadnému trávení.
Nechte mandle ve vlažné vodě ideálně přes noc. Aktivují v sobě zdravé látky, zvýrazní chuť a navíc budou stravitelnější.
Kouzlete s mandlemi v kuchyni
A když vás zobání křupavých laskomin u televize omrzí, dejte jim šanci i v kuchyni třeba při přípravě nedělního oběda – ostudu vám určitě neudělají. Za pár minut z nich vykouzlíte jednoduché a zdravé speciality.
1. Mandlová polévka
V zimě vás zahřeje a v létě nabudí energií. Hotovo přitom budete mít za půl hodiny. Na mandlovou polévku si nachystejte:
- cibuli,
- 600 ml zeleninového vývaru,
- 2 lžíce mletých mandlí,
- 2 bulvy fenyklu,
- 100 ml smetany na vaření,
- 2 stroužky česneku,
- olivový olej,
- sůl a pepř.
- Na jemno nakrájenou cibuli zlehka osmahněte na pánvi. Přidejte nakrájený fenykl, česnek a zalijte vývarem.
- Polévku vařte asi 20 minut, než fenykl změkne. Pak do hrnce přisypte namleté mandle, ochuťte solí a pepřem.
- Nakonec všechno rozmixujte a zahustěte smetanou na vaření. Při servírování posypte talíř plátky mandlí a podávejte s opečenou bagetkou.
Mandlová polévka s fenyklem vás zahřeje. • MALL.cz
2. Pstruh na mandlích
Chcete-li si dopřát chutnou a zdravou lahůdku, zkombinujte rybu a ořechy. Postačí vám na to jen pár ingrediencí:
- pstruh,
- citron,
- 3 lžíce mandlových plátků,
- 1 lžíce másla,
- čerstvé bylinky,
- sůl, pepř a koření podle chuti.
- Pstruha opláchněte a osušte. Pak ho osolte, opepřete a okořeňte – nezapomeňte ani na vnitřní stranu. Dovnitř navíc vložte plátky citronu a čerstvé bylinky podle vlastní chuti. Hodí se tymián, petržel nebo rozmarýn.
- Na vrch položte plátek másla a dejte do vyhřáté trouby na 200 °C.
- Asi po 15 minutách pstruha vyndejte, znovu potřete máslem a posypejte plátky mandlí. Nechte dalších asi 10-15 minut dopéct. Rybu pravidelně kontrolujte, ať se mandle nespálí.
Na mandlích můžete připravit i kapra nebo lososa – záleží na vaší chuti. • MALL.cz
Mandlových dobrot je ale mnohem víc. Pokud se vám nechce nic připravovat, kupte si třeba mandlové mléko. Alternativa klasického kravského mléka je chutná i zdravá. Stačí jedna sklenice ke snídani a pokryjete třeba denní potřebu vitamínu B12.
Nezapomeňte ale mandle občas střídat i s jinými ořechy. Vlašáky, kešu nebo para – výběr je velký. Upečte si z nich zdravé ořechové tyčky nebo jiné lahůdky.
Máte vlastní ověřený recept z oříšků? Podělte se o něj na Facebooku.