Luxusní tousty, za které vás budou chuťové pohárky blahořečit | Blog Mall.cz

Luxusní tousty, za které vás budou chuťové pohárky blahořečit

Dva plátky chleba a mezi nimi ve spěchu položené kolečko šunky, plátek sýra a když chcete být hogo fogo, zakápnete celý výtvor kečupem. Nad klasiku sice není, ale toust můžete snadno povýšit na jídlo, nad kterým ztichnou i ti nejvybíravější členové domácnosti. Vyzkoušejte některou z osvědčených kombinací.

Toustuji, tedy jsem

Toustovač patří dnes k nedílné součásti vybavení kuchyně. Během několika minut s ním vykouzlíte chutnou snídani, svačinu, oběd nebo večeři. Ať už dáváte přednost sladkým nebo slaným pochoutkám, s tousty nikdy nesáhnete vedle. Mají hned několik výhod:

  • můžete je podávat teplé i studené,
  • jsou skladné na převoz i uchování v ledničce na později
  • a díky množství kombinací náplní se vám jen tak nepřejí.

Vůni rozpečeného sýra je těžké odolat. V toustech můžete nakombinovat všechny druhy sýra s ovocem, zeleninou, ořechy i uzeninou. • 

Odpalte ohňostroj chutí

Nebojte se ohledně toustových náplní experimentovat. Obzvlášť chutné jsou na první pohled zvláštní kombinace sladkého, slaného či kyselého.

Díky zapečení toustů se ale chutě příjemně propojí a na vás a vaše blízké tak čekají mezi plátky toustového chleba nové chuťové zážitky.

1. Nasladko a plné minerálů

Spodní toust namažte ořechovým máslem. Nemusíte se omezovat na nejpoužívanější burákové, na trhu najdete i takové gurmánské pochoutky, jako třeba máslo z

  • pražených mandlí,
  • makademiových ořechů
  • nebo kokosu a malin.

Ořechové máslo si můžete vyrobit i sami doma.

Na toust přidejte tenké plátky banánů a zasypte chia semínky.

Chia jsou semínka šalvěje hispánské. Obsahujjí vápník, železo i draslík. • 

2. Jahody, avokádo a sýr

Je to tak, čtete správně. V toustech si tato trojka velice dobře rozumí.

Avokádo rozmačkejte s trochou citronové šťávy (stačí opravdu pár kapek), špetkou soli a pepře. Půlka avokáda vám vystačí přibližně na 4 tousty. Zelenou pomazánku tence rozetřete po toustu, přidejte pokrájené jahody a zasypte chedarem.

Než přiklopíte druhým chlebem, ještě velice jemně zakápněte medem.

Náš tip: Milovníkům pálivého ještě do avokádového základu přimíchejte špetku chilli.

3. Kadeřávková vitamínová bomba

Tato kombinace se už několik let drží na předních příčkách australských snídaní v přepychových kavárnách. Exotiku od protinožců zvládnete připravit za pár minut.

Na pánev rozklepněte vajíčko. Až bude „volské oko” hotové, obraťte jej na pánvi tak, aby žloutek nepraskl, ale zapekl se.

Vajíčko odeberte z pánve a přibližně minutu na ní za stálého míchání opékejte pokrájený kadeřávek.

Kadeřávek můžete využít obdobně jako kapustu. V české kuchyni je spíše přehlížený, do vašich toustů by si ale určitě měl najít cestu. • 

Vajíčko i kadeřávek opepřete, se solí ale šetřete. Na toust naskládejte zelený základ, přidejte vajíčko a na vrch nasypte jemně nastrouhanou fetu.

Náš tip: Na tento druh toustu využijete toustovače s možností většího plnění. Určitě nepoužívejte toustovač s trojúhelníkovými formami, který by vám vajíčko rozpůlil.

4. Gurmánský zážitek s pečeným česnekem

Používáte někdy pořekadlo, že na dobré věci se vyplatí počkat? Pečený česnek je učebnicový příklad. Naštěstí si tuto laskominu můžete připravit ve velkém a poté ji skladovat. Do našeho receptu využijete jednu kostičku na dva tousty.

První patro toustu tvoří mozarella, druhé trocha avokádové pomazánky a třetí kousky pečeného česneku a granátového jablka. Před zapečením zakápněte zlehka citronem a olivovým olejem.

Některé náplně můžete vyzkoušet i bez zapékání, jen je namažte na chleba. V toustech se ale lépe propojí. • 

5. Zelená, kam se podíváš

Tohle bude rychlovka. Do mixéru dejte 2 lžíce čerstvého nebo konzervovaného hrášku, nahrubo pokrájený stonek zeleného chřestu, osminu avokáda, pár kapek citronu, olivového oleje, špetku soli a hrst pistácií. Mixér zapněte jen na pár vteřin, zelená náplň by neměla být kašovitá.

Lžíci zelené náplně rozetřete na chleba, posypejte fetou, přiklopte vrchním chlebem a zapečte.

Další kombinace

  • Sladká brambora, jablko, skořice, dýňová semínka a brusinky.
  • Mango, mozarella, kůra z limetky.
  • Cottage sýr, ananas, kešu oříšky.
  • Vajíčko natvrdo, bylinky, olivový olej.
  • Hruška, červená cibule, niva, vlašské ořechy.
  • Jablko, prosciutto, kozí sýr, fíky.
  • Ricotta, pistácie, fíky a med.
  • Uzený losos, červená cibule, avokádo, artyčoky.

Slané, sladké, kyselé. V toustech spojíte všechny chutě do lahodného zážitku. • 

Správný mazlík na vaši linku

Toustovač dokáže být věrným kuchyňským parťákem, ale také zdrojem zbytečných nervů. Vyberte si proto takový, který splní vaše očekávání. Při výběru se zaměřte na:

  • příkon (čím vyšší, tím rychleji se nahřeje a tousty budou rychleji hotové),
  • délku kabelu,
  • tvar sendvičů.

>> Vyzkoušejte 3 v 1. Toustovač, který využijete i jako gril a připravíte v něm vafle. <<

Pokud se rozhodnete toustovat ve velkém, neměl by u vás chybět model, se kterým připravíte až 4 tousty najednou.

A jestli to s toustováním myslíte opravdu vážně, nenechte se omezovat malým prostorem a pořiďte si pomocníka, ve kterém připravíte královské tousty s velkým množstvím náplně i bez jejího vytékání.

>> Náš tip: Hluboký sendvičovač Tristar pro velkoryse plněné tousty. <<

Jaké tousty vyhrávají u vás doma? Napište nám do komentáře.