Proč právě ořechy?
Ořechy jsou plné antioxidantů, zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Dodají tak tělu vše potřebné pro každodenní správné fungování. Navíc:
- zlepšují náladu,
- pomáhají při hubnutí
- a dodají rychle velké množství energie.
Bez mixéru ani tyčku
Existují recepty, ve kterých pracovité a neúnavné ručičky dokážou nahradit nejeden přístroj. Pokud ale chcete připravovat jemné ořechové tyčky, na kterých si pochutnáte i při sportování v mrazu, neobejdete se bez pořádného mixéru. Nebudete totiž muset kousat ztuhlými čelistmi velké kusy tvrdých ořechů.
Dobrá zpráva je, že pokud jste si zatím nepořídili výkonný robot, vystačíte si i se silným tyčovým mixérem a přidanou miskou s břity.
5 + 1 tipů, aby tvoření nebylo oříšek
Připravili jsme pro vás seznam rad, díky kterým se vyvarujete nejčastějším chybám při výrobě těchto zdravých svačinek.
1. Pozor na skořápky...
Než do mixéru vložíte ořechy, vysypte je na tác a prohlédněte, zda se mezi nimi neukrývá skořápka. A to platí i pro kupované loupané ořechy. Vaše zuby vám poděkují.
2. … a také na pecky
Ve většině tyček slouží jako pojivo datle. Ačkoliv koupíte vypeckovaný balíček, sem tam zůstane v sladké datli ukrytá pecka. A to svému mixéru udělat nechcete. Každou datli proto promáčkněte mezi prsty.
3. Teplá voda pro datle, studená pro kešu
Datle i kešu se před použitém vyplatí alespoň na 30 minut namočit. Zatímco datlím svědčí teplá voda, na kešu použijte raději studenou. Kašu po máčení rychle propláchněte v cedníku, u datlí to není třeba.
4. Porcování
Hotovou hmotu na budoucí tyčky dejte zatuhnout do potravinářskou folií vyloženého plechu nebo zapékací misky. Díky folii ztuhnutý obdélník snadno vyndáte. Práci usnadní rozkládací forma.
Na nařezání tyček použijte velký ostrý nůž. Čepel před použitím zahřejte pod proudem horké vody.
5. Skladování
Hotové tyčky zabalte celé nebo z poloviny do pečicího papíru, naskládejte do krabičky a uchovávejte je v lednici. Můžete jich udělat i větší dávku a část z nich uskladněné v krabičce zamrazit.
Náš tip: Krabička plná hezky zabalených ořechových tyček převázaných kouskem provázku se skvěle hodí jako pohotovostní jedlý dárek. Jen nezapomeňte, jak dlouho tyčky v mrazáku máte. Více než půl roku by jim neprospělo.
Bonusová rada: nejlepší čokoládová poleva
Hotové tyčky můžete dokončit zdravou variantou čokoládové polevy. Tu vytvoříte z:
- ½ šálku rozpuštěného kokosového oleje,
- ½ šálku javorového sirupu,
- ½ šálku kvalitního neslazeného kakaa.
Do misky s olejem pomalu přilévejte sirup. Zapracujte ho do oleje vidličkou. Když se obě tekutiny spojí (nejsou v sirupu bublinky oleje), okamžitě přestaňte míchat. Do směsi přisypte kakao a jemně vmíchejte. Vznikne hladká, mírně tekutá směs bez hrudek. Pokud je příliš tekutá, přidejte kakao.
Domácí snickers
Výživnou imitaci přeslazené pochoutky získáte navrstvením základu, karamelu podobné druhé části a přelitím čokoládou.
Na první vrstvu v mixéru smíchejte:
- 1,5 šálku jemně mletých mandlí,
- 2 lžíce kokosového oleje,
- 2 lžíce javorového, datlového nebo rýžového sirupu,
- 2 lžíce burákového másla (to si můžete i předem v mixéru vytvořit důkladným rozmixováním arašídů se lžičkou kokosového oleje),
- 1 lžička vanilkové esence,
- ½ lžičky mořské soli.
Na vytvoření druhé vrstvy spojte v mixéru:
- 2 šálky datlí (nasáklé na 30 minut v horké vodě),
- ½ šálku arašídů,
- 1 šálek jemně mletých mandlí,
- 4 lžíce arašídového másla,
- 2 lžičky soli,
- ⅓ šálku kokosového oleje.
Karibské tyčinky
Kombinace kokosu a čokolády osekané o většinu cukrů dostane malé i větší mlsouny. Na druhou vrstvu nezapomeňte přidat čokoládovou polevu.
Na první vrstvu v mixéru zpracujte:
- ¾ šálku jemně mletých mandlí,
- ¾ šálku jemně mletého kokosu,
- 3 lžíce kokosového oleje,
- 3 lžíce javorového, datlového nebo rýžového sirupu,
- 2 lžíce kvalitního kakaa,
- 1 lžíci chia semínek,
- špetku soli.
Na druhou vrstvu smíchejte:
- 1,5 šálku předem namočených kešu oříšků,
- 3 šálků jemně mletého kokosu,
- 2 lžic vanilkové esence,
- ⅓ šálku kokosového oleje,
- 3 lžíce javorového, datlového nebo rýžového sirupu.
Červená – bílá – černá
Brusinky, kešu a kakaové boby. Jednoduché jednovrstvé tyčky máte za 5 minut hotové.
V mixéru smíchejte:
- 1 šálek namočených datlí,
- 2 šálky namočených kešu,
- 1 šálek jemně mletých mandlí nebo vlašských ořechů,
- ½ šálku brusinek,
- ¼ šálku drcených kakaových bobů,
- 1 lžíci kokosového oleje
- 1 lžičku soli.
Náš tip: Vyzkoušejte tyto tyčky i s jiným sušeným ovocem, vynikající jsou meruňky.
Mandle v receptech můžete obměnit vlašskými či lískovými oříšky nebo můžete směsi kombinovat.
Jaké svačinky vedou u vás a vymýšlíte k nim i zdravější varianty? Pochlubte se na Facebooku.