1. Dýňová pomazánka
Dýně jsou na podzim všude. Až půjdete nakupovat zásobu na halloweenské dlabání, nezapomeňte přihodit do košíku i jednu na zpracování do kuchyně. Oranžovou pomazánku si zamilujete.
Co budete potřebovat:
- 500 gramů dýně hokaido,
- pár kapek olivového oleje,
- 2 stroužky česneku,
- citronovou šťávu,
- sůl a pepř.
Jak na to:
- Dýni nejprve pořádně omyjte, vydlabejte z ní semínka a nakrájejte ji na kostičky. Ty vyskládejte na plech a pokapejte olivovým olejem. Pečte asi na 180 stupňů, dokud dýně nezměkne.
- Upečenou dýni nechte vychladnout, přendejte do misky a rozmačkejte vidličkou. Můžete si pomoct i ponorným mixérem.
- Nakonec osolte, opepřete a dochuťte vymačkanou šťávou z půlky citronu. Pomazánku pořádně promíchejte, podávejte s toustovým chlebem nebo třeba topinkami.
NÁŠ TIP: Chcete-li si dopřát opravdové dýňové hody, posypte ještě vršek namazaného pečiva hrstkou dýňových semínek.
A až se dosyta najíte dýňové pomazánky, zjistěte, jak dýni zpracovat do posledního kousku.
2. Pomazánka z červené řepy
Tahali řepu a tahali… a vy ji budete jen mlsat a mlsat. Přeneste trochu podzimních barev i do kuchyně a nachystejte si pestrobarevnou pomazánku z červené řepy.
Co budete potřebovat:
- větší řepu,
- 2 stroužky česneku,
- cibuli,
- 100 gramů zakysané smetany,
- sůl a pepř.
Jak na to:
- Základem pomazánky je řepa – očistěte ji, vložte do hrnce s osolenou vodou a nechte vařit. Jakmile do ní zapíchnete vidličku a ucítíte, že je měkká, máte hotovo.
- Vychladlou řepu oloupejte a nastrouhejte na hrubším struhadle na tenké proužky.
- Přidejte k ní prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibulku, sůl a pepř. Nakonec ještě do pomazánky zamíchejte zakysanou smetanu. Dobrou chuť!
3. Ořechová pomazánka
Zahrajte si v kuchyni na Popelku a oceňte sílu oříšků. Například vlašské ořechy obsahují spoustu vitamínů a bílkovin a navíc prý zklidňují nervy. Připravte si po náročném dni zdravé oříškové mlsání.
Co budete potřebovat:
- 50 gramů másla,
- vaničku tvarohu,
- 100 gramů tvrdého sýra podle chuti,
- 75 gramů vlašských ořechů,
- 1–2 stroužky česneku,
- sůl a pepř.
Jak na to:
- Než budete připravovat ořechovou pomazánku, vytáhněte si pár hodin předem máslo z lednice a nechte ho změknout. Jakmile je tvárné, vyšlehejte ho do pěny.
- Vmíchejte do másla tvaroh a přidejte asi 100 gramů nastrouhaného tvrdého sýra – použijte klidně eidam nebo goudu. Do směsi prolisujte česnek, osolte a opepřete. Všechno důkladně promíchejte.
- Nakonec do pomazánky přisypte najemno nasekané nebo pomleté ořechy.
4. Mrkvová pomazánka
Má nasládlou chuť, oranžovou barvu a výborně chutná, co je to? Přece mrkvová pomazánka. Jestli chcete mlsat a zároveň jíst zdravě, zkuste si ji udělat. Zvládnete to za pár minut.
Co budete potřebovat:
- 3 mrkve,
- 125 gramů lučiny,
- citronovou šťávu,
- sůl a pepř,
- mandle.
Jak na to:
- Mrkve nejprve očistěte a nastrouhejte najemno. Máte-li raději vařenou zeleninu, klidně použijte na přípravdu pomazánky mrkev uvařenou – stačí ji pak jen rozmačkat vidličkou.
- Zakápněte citronovou šťávou a přidejte lučinu, špetku soli a pepře. Všechno promíchejte, ať se chutě propojí. Máte?
- Labužníci mohou do pomazánky přidat ještě nadrobno nasekané mandle.
>> Pořiďte si všechno potřebné do kuchyně <<
Máte vlastní recept na skvělou podzimní pomazánku? Napište nám ho do komentářů.