Podzimní mlsání: připravte si 4 pomazánky z podzimních úrody | Blog Mall.cz

Podzimní mlsání: připravte si 4 pomazánky z podzimních úrody

Venku to hraje všemi barvami. A co takhle na talíři? Pusťte podzim i k sobě do kuchyně a připravte si výborné domácí pomazánky – třeba z dýně nebo červené řepy. Na tyhle recepty nedáme dopustit.

1. Dýňová pomazánka

Dýně jsou na podzim všude. Až půjdete nakupovat zásobu na halloweenské dlabání, nezapomeňte přihodit do košíku i jednu na zpracování do kuchyně. Oranžovou pomazánku si zamilujete.

Co budete potřebovat:

  • 500 gramů dýně hokaido,
  • pár kapek olivového oleje,
  • 2 stroužky česneku,
  • citronovou šťávu,
  • sůl a pepř.

Jak na to:

  1. Dýni nejprve pořádně omyjte, vydlabejte z ní semínka a nakrájejte ji na kostičky. Ty vyskládejte na plech a pokapejte olivovým olejem. Pečte asi na 180 stupňů, dokud dýně nezměkne.
  2. Upečenou dýni nechte vychladnout, přendejte do misky a rozmačkejte vidličkou. Můžete si pomoct i ponorným mixérem.
  3. Nakonec osolte, opepřete a dochuťte vymačkanou šťávou z půlky citronu. Pomazánku pořádně promíchejte, podávejte s toustovým chlebem nebo třeba topinkami.

NÁŠ TIP: Chcete-li si dopřát opravdové dýňové hody, posypte ještě vršek namazaného pečiva hrstkou dýňových semínek.

A pokud dáváte přednost krémovým pomazánkám, klidně přidejte do pomazánky i tvaroh nebo krémový sýr. • 

A až se dosyta najíte dýňové pomazánky, zjistěte, jak dýni zpracovat do posledního kousku.

2. Pomazánka z červené řepy

Tahali řepu a tahali… a vy ji budete jen mlsat a mlsat. Přeneste trochu podzimních barev i do kuchyně a nachystejte si pestrobarevnou pomazánku z červené řepy.

Co budete potřebovat:

  • větší řepu,
  • 2 stroužky česneku,
  • cibuli,
  • 100 gramů zakysané smetany,
  • sůl a pepř.

Jak na to:

  1. Základem pomazánky je řepa – očistěte ji, vložte do hrnce s osolenou vodou a nechte vařit. Jakmile do ní zapíchnete vidličku a ucítíte, že je měkká, máte hotovo.
  2. Vychladlou řepu oloupejte a nastrouhejte na hrubším struhadle na tenké proužky.
  3. Přidejte k ní prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibulku, sůl a pepř. Nakonec ještě do pomazánky zamíchejte zakysanou smetanu. Dobrou chuť!

Nemáte doma zakysanou smetanu? Dejte do pomazánky pomazánkové máslo nebo třeba mascarpone. • 

3. Ořechová pomazánka

Zahrajte si v kuchyni na Popelku a oceňte sílu oříšků. Například vlašské ořechy obsahují spoustu vitamínů a bílkovin a navíc prý zklidňují nervy. Připravte si po náročném dni zdravé oříškové mlsání.

Co budete potřebovat:

  • 50 gramů másla,
  • vaničku tvarohu,
  • 100 gramů tvrdého sýra podle chuti,
  • 75 gramů vlašských ořechů,
  • 1–2 stroužky česneku,
  • sůl a pepř.

Jak na to:

  1. Než budete připravovat ořechovou pomazánku, vytáhněte si pár hodin předem máslo z lednice a nechte ho změknout. Jakmile je tvárné, vyšlehejte ho do pěny.
  2. Vmíchejte do másla tvaroh a přidejte asi 100 gramů nastrouhaného tvrdého sýra – použijte klidně eidam nebo goudu. Do směsi prolisujte česnek, osolte a opepřete. Všechno důkladně promíchejte.
  3. Nakonec do pomazánky přisypte najemno nasekané nebo pomleté ořechy.

Pokud chcete dělat s ořechovou pomazánkou jednohubky, nechte si pár půlek vlašáků, které nebudete sekat. Můžete jimi pak chlebíčky ozdobit. • 

4. Mrkvová pomazánka

Má nasládlou chuť, oranžovou barvu a výborně chutná, co je to? Přece mrkvová pomazánka. Jestli chcete mlsat a zároveň jíst zdravě, zkuste si ji udělat. Zvládnete to za pár minut.

Co budete potřebovat:

  • 3 mrkve,
  • 125 gramů lučiny,
  • citronovou šťávu,
  • sůl a pepř,
  • mandle.

Jak na to:

  1. Mrkve nejprve očistěte a nastrouhejte najemno. Máte-li raději vařenou zeleninu, klidně použijte na přípravdu pomazánky mrkev uvařenou – stačí ji pak jen rozmačkat vidličkou.
  2. Zakápněte citronovou šťávou a přidejte lučinu, špetku soli a pepře. Všechno promíchejte, ať se chutě propojí. Máte?
  3. Labužníci mohou do pomazánky přidat ještě nadrobno nasekané mandle.

Příjemně nasládlou chuť mrkvové pomazánky si oblíbí dospělí i děti. • 

>> Pořiďte si všechno potřebné do kuchyně <<

Máte vlastní recept na skvělou podzimní pomazánku? Napište nám ho do komentářů.