Podzimní mlsání: připravte si 4 pomazánky z podzimních úrody

Venku to hraje všemi barvami. A co takhle na talíři? Pusťte podzim i k sobě do kuchyně a připravte si výborné domácí pomazánky – třeba z dýně nebo červené řepy. Na tyhle recepty nedáme dopustit.

1. Dýňová pomazánka

Dýně jsou na podzim všude. Až půjdete nakupovat zásobu na halloweenské dlabání, nezapomeňte přihodit do košíku i jednu na zpracování do kuchyně. Oranžovou pomazánku si zamilujete.

Co budete potřebovat:

  • 500 gramů dýně hokaido,
  • pár kapek olivového oleje,
  • 2 stroužky česneku,
  • citronovou šťávu,
  • sůl a pepř.

Jak na to:

  1. Dýni nejprve pořádně omyjte, vydlabejte z ní semínka a nakrájejte ji na kostičky. Ty vyskládejte na plech a pokapejte olivovým olejem. Pečte asi na 180 stupňů, dokud dýně nezměkne.
  2. Upečenou dýni nechte vychladnout, přendejte do misky a rozmačkejte vidličkou. Můžete si pomoct i ponorným mixérem.
  3. Nakonec osolte, opepřete a dochuťte vymačkanou šťávou z půlky citronu. Pomazánku pořádně promíchejte, podávejte s toustovým chlebem nebo třeba topinkami.

NÁŠ TIP: Chcete-li si dopřát opravdové dýňové hody, posypte ještě vršek namazaného pečiva hrstkou dýňových semínek.

A pokud dáváte přednost krémovým pomazánkám, klidně přidejte do pomazánky i tvaroh nebo krémový sýr.A pokud dáváte přednost krémovým pomazánkám, klidně přidejte do pomazánky i tvaroh nebo krémový sýr.

A až se dosyta najíte dýňové pomazánky, zjistěte, jak dýni zpracovat do posledního kousku.

2. Pomazánka z červené řepy

Tahali řepu a tahali… a vy ji budete jen mlsat a mlsat. Přeneste trochu podzimních barev i do kuchyně a nachystejte si pestrobarevnou pomazánku z červené řepy.

Co budete potřebovat:

  • větší řepu,
  • 2 stroužky česneku,
  • cibuli,
  • 100 gramů zakysané smetany,
  • sůl a pepř.

Jak na to:

  1. Základem pomazánky je řepa – očistěte ji, vložte do hrnce s osolenou vodou a nechte vařit. Jakmile do ní zapíchnete vidličku a ucítíte, že je měkká, máte hotovo.
  2. Vychladlou řepu oloupejte a nastrouhejte na hrubším struhadle na tenké proužky.
  3. Přidejte k ní prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibulku, sůl a pepř. Nakonec ještě do pomazánky zamíchejte zakysanou smetanu. Dobrou chuť!

Nemáte doma zakysanou smetanu? Dejte do pomazánky pomazánkové máslo nebo třeba mascarpone.Nemáte doma zakysanou smetanu? Dejte do pomazánky pomazánkové máslo nebo třeba mascarpone.

3. Ořechová pomazánka

Zahrajte si v kuchyni na Popelku a oceňte sílu oříšků. Například vlašské ořechy obsahují spoustu vitamínů a bílkovin a navíc prý zklidňují nervy. Připravte si po náročném dni zdravé oříškové mlsání.

Co budete potřebovat:

  • 50 gramů másla,
  • vaničku tvarohu,
  • 100 gramů tvrdého sýra podle chuti,
  • 75 gramů vlašských ořechů,
  • 1–2 stroužky česneku,
  • sůl a pepř.

Jak na to:

  1. Než budete připravovat ořechovou pomazánku, vytáhněte si pár hodin předem máslo z lednice a nechte ho změknout. Jakmile je tvárné, vyšlehejte ho do pěny.
  2. Vmíchejte do másla tvaroh a přidejte asi 100 gramů nastrouhaného tvrdého sýra – použijte klidně eidam nebo goudu. Do směsi prolisujte česnek, osolte a opepřete. Všechno důkladně promíchejte.
  3. Nakonec do pomazánky přisypte najemno nasekané nebo pomleté ořechy.

Pokud chcete dělat s ořechovou pomazánkou jednohubky, nechte si pár půlek vlašáků, které nebudete sekat. Můžete jimi pak chlebíčky ozdobit.Pokud chcete dělat s ořechovou pomazánkou jednohubky, nechte si pár půlek vlašáků, které nebudete sekat. Můžete jimi pak chlebíčky ozdobit.

4. Mrkvová pomazánka

Má nasládlou chuť, oranžovou barvu a výborně chutná, co je to? Přece mrkvová pomazánka. Jestli chcete mlsat a zároveň jíst zdravě, zkuste si ji udělat. Zvládnete to za pár minut.

Co budete potřebovat:

  • 3 mrkve,
  • 125 gramů lučiny,
  • citronovou šťávu,
  • sůl a pepř,
  • mandle.

Jak na to:

  1. Mrkve nejprve očistěte a nastrouhejte najemno. Máte-li raději vařenou zeleninu, klidně použijte na přípravdu pomazánky mrkev uvařenou – stačí ji pak jen rozmačkat vidličkou.
  2. Zakápněte citronovou šťávou a přidejte lučinu, špetku soli a pepře. Všechno promíchejte, ať se chutě propojí. Máte?
  3. Labužníci mohou do pomazánky přidat ještě nadrobno nasekané mandle.

Příjemně nasládlou chuť mrkvové pomazánky si oblíbí dospělí i děti.Příjemně nasládlou chuť mrkvové pomazánky si oblíbí dospělí i děti.

>> Pořiďte si všechno potřebné do kuchyně <<

Máte vlastní recept na skvělou podzimní pomazánku? Napište nám ho do komentářů.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025