Vyzkoušejte vychytávky, kterými prodloužíte život bylinkám i zelenině | Blog Mall.cz

Vyzkoušejte vychytávky, kterými prodloužíte život bylinkám i zelenině

Kdo by si nezamiloval chuť jídla podtrženou čerstvými bylinkami. Lahodí nejen našim chuťovým pohárkům, ale i oku. Sepsali jsme pro vás tipy, díky kterým udržíte nejen bylinky, ale i zeleninu dlouho v kondici.

1. Bylinky

Různé druhy bylinek potřebují odlišnou péči. Jen tak vám budou dlouho dělat radost na kuchyňské lince a parádu ve vašich kuchařských výtvorech.

Bylinky s měkkými stonky

Koriandr a kopr mají rádi chlad a déle vydrží, pokud nejsou přímo na vzduchu. Když se vám dostane do rukou svazek těchto bylinek, tak:

  • seřízněte konce stonků,
  • vložte bylinky do skleničky s vodou,
  • přetáhněte skleničku igelitovým sáčkem
  • a ten připevněte ke skleničce gumičkou.

Dávejte si pozor, ať do vody ponoříte pouze stonky a ne lístky, bylinky by kvůli tomu začaly plesnivět.

Takto zabezpečený koriandr nebo kopr uchovávejte v ledničce

Pažitce prospěje, když ji propláchnete, důkladně osušíte, zabalíte do alobalu a dáte do lednice. Vždy odkrojte nebo odstřihněte speciálními nůžkami jen takové množství, které potřebujete, a zbytek vraťte v alobalu do chladu.

Petržel bude spokojená, když ji ponecháte na kuchyňské lince při běžné pokojové teplotě ve skleničce s vodou. Nezapomeňte jí ale nejprve také seříznout stonek (postačí půl centimetru) a pravidelně měňte vodu.

Petržel ozdobí každé jídlo. Můžete ji nasekat nebo jako dekoraci použít celé listy. • 

Speciální zacházení si vyžadují všechny druhy bazalky. Ty na rozdíl od většiny bylinek s měkkým stonkem nemají chlad v lásce a v lednici by vám zčernaly.

Postupujte proto stejně jako u kopru a koriandru, ale skleničku s bylinkou ponechte přetaženou igelitovým pytlíkem na kuchyňské lince.

Pokud máte zásobu bylinek, o kterých víte, že je nestihnete včas spotřebovat, uložte si je na později. Potřebujete jen pár kapek oleje nebo vody a formičku na led.

>> Využijte zbytky bylinek chytře. <<

Bylinky s tvrdými stonky

Rozmarýn a tymián vydrží déle, když je ve skleničce s vodou umístíte do lednice:

  • ponořte jejich stonky nebo spodní konce větviček do přibližně centimetru vody,
  • přetáhněte přes ně igelitový sáček nebo v případě využití vysokého kelímku vytvořte víčko z potravinové folie,
  • vložte do lednice.

Dřevnaté stonky před uschováním nezkracujte.

>> Další tipy, jak si usnadnit práci v kuchyni, najdete v pořadu Koko na Mall.tv <<

Rozmarýn chuťově ladí i s míchanými koktejly a domácími limonádami. • 

>> Vybavte se pro pořádání koktejlové párty na MALL.cz. <<

2. Saláty

Aby vám vydržely dlouho svěže zelené a křupavé, držte se následujících osvědčených rad:

  • rozeberte růžici salátu na jednotlivé listy,
  • v cedníku listy propláchněte,
  • v salátové odstředivce nebo v cedníku důkladně osušte,
  • zbytek vlhkosti dosušte látkovou utěrkou,
  • jednotlivé listy zabalte do papírové utěrky,
  • balíček vložte do uzavíratelné mísy, dobře připevněte víčko a vložte do lednice.

Připravte si chutný salát z čerstvých lístků nejen první den po nákupu zeleniny. • 

>> Zásobte se krabičkami a dózami na MALL.cz. <<

3. Další zelenina

Řapíkatý celer seřízněte na stejně dlouhé špalíčky a zabalte je do alobalu. Stejně zabalte na růžičky rozebranou brokolici. Skladujte je v lednici.

Z chřestu odřízněte tuhý konec, ponořte přibližně 1,5 centimetru konců paliček do vody ve skleničce, přetáhněte igelitovým sáčkem a dobře utěsněte gumičkou.

Pokud si domů přinesete svazek špenátu nebo třeba kapusty, vždy odstraňte gumičku nebo provázek, které drží svazek pohromadě. Zbytečně by zeleninu škrtil. Listy opláchněte, osušte, zabalte do papírové utěrky a vložte v boxu do lednice.

>> Zjistěte, kterým potravinám lednice škodí. <<

Špenát nebo kapustu využijete v zelených smoothies. • 

Náš tip: Pokud si domů přinesete například kořenovou zeleninu se zelenými lístky a nevíte, jak je využít, vyrobte si z nich domácí polévkové koření.

>> Jak na poctivé polévkové koření ze zbytků. <<

Máte vlastní triky, jak skladovat bylinky nebo zeleninu? Napište nám je do komentářů.