Nakládejte zeleninu ostošest – pusťte se do pickles | Blog Mall.cz

Nakládejte zeleninu ostošest – pusťte se do pickles

Je to zdravé, křupavé a v lednici to vydrží klidně celou zimu. Řeč je o kvašené zelenině neboli pickles. Tuhle vitamínovou bombu plnou vynikající chuti si připravíte z jakékoliv zeleniny, kterou máte zrovna po ruce. A stačí vám jen asi hodinka času. Pusťte se do toho.

Fermentace neboli kvašení je způsob konzervace potravin

Už naše babičky kvasily neboli fermentovaly zeleninu hlavně proto, aby měla celá rodina vitamíny i v zimě. Kvašení je totiž velmi rychlá a levná metoda uchování zeleniny na dlouhé měsíce. A přitom vám příprava zabere necelou hodinu.

Při fermentaci se působením přirozených mikroorganismů přeměňují cukry v kyseliny a alkohol, což jsou přírodní konzervanty. Zároveň jídlo mění chuť, je  lépe stravitelné a také zdravější. Avšak aby kvašení probíhalo správně, nesmí se k zelenině dostat vzduch.

Abyste zamezili přístupu vzduchu ke kvašené zelenině, musíte ji do sklenic doslova nacpat a zajistit, aby zůstala ponořená ve vlastní šťávě. Šťávy bude kvašením přibývat, takže když zeleninu zatížíte třeba sáčkem s fazolí, zůstane pod hladinou po celou dobu fermentace. • 

Kvašená zelenina je vitamínová bomba

Kromě toho, že vám pickles vydrží několik měsíců, také:

  • podpoří správné trávení
  • posílí imunitu,
  • vylučují toxiny z těla,
  • bojují proti únavě
  • nebo snížují tlak.

Kvašená zelenina vám skvěle poslouží třeba v zimních měsících, protože je perfektní náhražkou té čerstvé – obsahuje spoustu minerálů, vitamínů, enzymů i probiotik.

Na pickles použijte, co máte po ruce

Fermentovat můžete jakoukoliv zeleninu, kterou máte zrovna po ruce. Pickles jsou skvělé na využití přebytků, které byste jinak třeba nestihli spotřebovat.

Jen počítejte s tím, že kvašením zelenina trochu změkne, proto je lepší použít spíše tvrdší plodiny. Ideálně takové, které mají vyšší obsah cukru, aby proces kvašení probíhal co nejintenzivněji.

Tvrdší plodiny s vyšším obsahem cukru jsou na pickles ideální. • 

Příprava pickles je rychlovka

Čím lepší kráječ nebo struhadlo máte, tím rychleji budete mít kvašenou zeleninu hotovou. Ta nejpracnější část je totiž zpracování zeleniny.

Na přípravu asi 4–5 sklenic pickles potřebujete:

  • kilogram zeleniny (jeden druh nebo mix),
  • 15–20 gramů mořské soli,
  • kmín.

Náš tip: S kořením experimentujte. Podle chuti přidejte do pickles hořčicová semínka, česnek nebo pálivé papričky.

Nakládat můžete takřka cokoliv. Zkuste třeba i fazolové lusky nebo dýni. • 

Jak nakládat zeleninu krok za krokem

  1. Sklenice nejdříve vyvařte nebo umyjte v myčce, abyste je sterilizovali a kvašená zelenina se v nich nezkazila. Zeleninu nakrájejte na menší kousky nebo nastrouhejte. Čím menší kusy uděláte, tím rychleji bude zelenina kvasit.
  2. V míse pak zeleninu promíchejte s kmínem a solí. Jakmile pustí šťávu, napěchujte zeleninu do sklenic. Je důležité, aby byla ponořená ve své šťávě a nedostal se k ní vzduch. Ideálně byste ji měli něčím zatížit – třeba menší sklenicí s vodou nebo pískem, případně sáčkem, ve kterém jsou fazole nebo kamínky.
  3. Zeleninu nechte kvasit 3 až 5 dní při pokojové teplotě. Když už je ve sklenici hodně šťávy, přendejte zeleninu i s vytvořenou tekutinou do menších sklenic, dobře uzavřete a uskladněte v lednici nebo ve sklepě. V chladu se proces kvašení zastaví a pickles vám tak vydrží dlouhé měsíce.

>> Pořiďte si speciální nakládací sklenice nebo hrnce na MALL.cz. <<

Nakrájenou zeleninu pořádně promíchejte se solí a kmínem a směs nechte chvíli odstát, aby pustila co nejvíce šťávy. • 

Plíseň v pickles nemá co dělat

Pokud ve sklenici ucítíte cokoliv jiného než kvas nebo si všimnete, že zelenina začíná plesnivět, vyhoďte ji. Znamená to, že ve sklenici působily mikroorganismy, které tam neměly co dělat – možná jste použili špinavý nůž nebo víčko.

Pickles chutnají skvěle i jen tak

Nakládanou zeleninu klidně jezte každý den jako medicínu, ale není třeba se jí nijak přejídat. Naprosto dokonalá je třeba v hamburgerech, kde svou kyselostí a křupavostí omámí vaše chuťové buňky. Pickles skvěle nahradí i přílohu jídla. Sáhněte po nich třeba místo klasického kysaného zelí nebo nakládaných okurek.

Kvašená zelenina má plnou chuť, která se skvělé chodí například i k párkům v rohlíku. V Americe je tak jedí rádi, zkuste to taky. • 

Jak nakládáte zeleinu vy? Napište nám do komentářů.