„Látka zvýrazňující chuť a vůni (glutaman sodný, inosian sodný a guanylan sodný), …“ I na takové položky narazíte při pročítání složení polévkových koření. Stačí ale trocha snahy, sušička na zeleninu a užijete si chutné koření bez škodlivých látek.
1. Divoké polévkové koření
Základ tvoří běžně nevyužívané části zeleniny. Nasušte nať z:
- mrkve,
- petržele
- nebo celeru.
Náš tip: Nať nejprve propláchněte, nechte okapat a až následně sušte.
Ve směsi dále nesmí chybět sušený libeček, chuť dobře zvýrazní i sušená pažitka.
Polévkové koření je tím lepší, čím je pestřejší. • MALL.cz
Využijte i v přírodě rostoucí bylinky:
- kopřivy,
- sedmikrásky
- nebo popenec.
Na rozdíl od jarního medvědího česneku a česnáčku lékařského vyrostou tyto bylinky po každém sečení. Sklízet mladé rostliny a průběžně je sušit tak můžete od jara do podzimu.
Veškeré sušené poklady dejte do velké a dobře uzavíratelné nádob. Můžete do ní přisypávat aktuální úlovky z procházek nebo úrodu ze zahrádky. Na konci z úlovků připravte směs.
Vyrobit si polévkovou směs bez chemie není nic složitého. Stačí vám domácí bylinky a sítko. • MALL.cz
Ačkoliv to podle názvu tak nevypadá, polévkové koření použijete i jinde než jen do polévek. Dochutíte s ním i omáčky, knedlíky, maso nebo grilovanou zeleninu.
2. Směsi koření
Tymiánová
Tymián usnadňuje trávení a výborně tak doplňuje obtížněji stravitelná jídla. Navíc pomáhá obnovovat vnitřní mikroflóru, takže například po dobrání antibiotik si jej dopřejte ve větší míře.
Smíchejte:
- 5 lžic tymiánu,
- 1 lžičku citronové kůry,
- 1 lžičku mletého černého pepře,
- 2 lžičky pomletého sušeného česneku,
- 1 lžičku mletého nového koření.
Italská
Na pizzu, do těstovin nebo sýrových omáček je tato směs nepřekonatelná. Skvělou chutí vás překvapí i v zeleninovém salátu.
Smíchejte:
- 5 lžic bazalky,
- 3 lžíce oregána,
- 1 lžíci tymiánu,
- 1 lžičku saturejky,
- 1 lžičku majoránky,
- 1 lžičku šalvěje,
- 2 lžíce nasekaných sušených rajčat.
Do směsí využijete i sušený česnek a cibuli. Díky tepelné úpravě tolik nedráždí žaludek. • MALL.cz
Rozmarýnová
Rozmarýn si poradí s nechutenstvím, nadýmáním a záněty. Směs zvýrazní chuť lilku, hub, čočky i masa z vysoké zvěře.
Smíchejte:
- 5 lžic rozmarýnu,
- 2 lžíce sušeného česneku,
- 1 lžičku rozemletého čtyřbarevného pepře,
- 1 lžičku šalvěje,
- ½ lžičky levandule.
Grilovací
Směs můžete připravit v jemné i pikantní variantě, stačí upravit množství chilli.
Smíchejte:
- 3 lžíce oregána,
- 1 lžíci drcené sušené papriky,
- 1 lžíci sušené celerové natě,
- 1 lžíci sušeného česneku,
- 1 lžíci sušené cibule,
- případně 1 lžičku sušeného chilli.
Americké BBQ
Pokud chcete zažít grilování v americkém stylu, připravte si do skleniček tento mix. A ano, čtete správně, je v něm cukr.
Smíchejte:
- 1 lžíci sušené papriky,
- 1 lžíci sušeného česneku,
- 1 lžíci sušené cibule,
- 1 lžičku pepře,
- 1 lžičku sušeného chilli,
- 1 lžíci pažitky,
- 2 lžíce třtinového cukru.
3. Bylinkové soli
Základní pravidlo bylinkových solí je dodržet poměr bylinek a soli 4:1. Pracujte ale s objemem a ne vahou. Na jeden hrníček bylinek tak připadne čtvrt hrníčku soli.
Pažitka, petržel, bazalka, kopr, libeček, oregáno… Fantazii se meze nekladou. • MALL.cz
Možná už jste narazili na návody, ve kterých vám autoři radili, ať bylinky nasušíte a následně smícháte se solí. Nenechte se zmýlit.
Nejvoňavější bylinkovou sůl získáte tak, že:
- čerstvé bylinky nakrájíte společně se solí,
- zvolna usušíte mimo přímé sluneční záření
- a směs uložíte do dobře uzavíratelné nádoby.
Takto ochucenou sůl připravte z libovolné bylinky nebo použijte směs různých druhů. Rychle s ní dochutíte saláty, maso nebo pomazánky. Výborně chutná i na chlebu s máslem.
Až se vám obyčejné bylinkové soli omrzí, vrhněte se do experimentů a přidejte sušený česnek, chilli nebo citronovou kůru.
>> Pořiďte si sušičku potravin na MALL.cz. <<
Domácí kořenící směs je také ideálním dárkem. • MALL.cz
Připravujete si doma vlastní kořenící směsi? Podělte se s námi o vaše ozkoušené recepty v komentářích.