Jak na domácí kořenící směs | Blog Mall.cz

Okořeňte si život vlastní směsí

Nekupujte hotové směsi z obchodu, vyrobte si vlastní – je to snadnější, než byste čekali. Bylinky i zeleninu stačí správně nakombinovat, nasušit a jejich originální chutě si užijete po celý rok.

„Látka zvýrazňující chuť a vůni (glutaman sodný, inosian sodný a guanylan sodný), …“ I na takové položky narazíte při pročítání složení polévkových koření. Stačí ale trocha snahy, sušička na zeleninu a užijete si chutné koření bez škodlivých látek.

1. Divoké polévkové koření

Základ tvoří běžně nevyužívané části zeleniny. Nasušte nať z:

  • mrkve,
  • petržele
  • nebo celeru. 

Náš tip: Nať nejprve propláchněte, nechte okapat a až následně sušte. 

Ve směsi dále nesmí chybět sušený libeček, chuť dobře zvýrazní i sušená pažitka.

Polévkové koření je tím lepší, čím je pestřejší.Polévkové koření je tím lepší, čím je pestřejší.

Využijte i v přírodě rostoucí bylinky:

  • kopřivy,
  • sedmikrásky
  • nebo popenec.

Na rozdíl od jarního medvědího česneku a česnáčku lékařského vyrostou tyto bylinky po každém sečení. Sklízet mladé rostliny a průběžně je sušit tak můžete od jara do podzimu.

Veškeré sušené poklady dejte do velké a dobře uzavíratelné nádob. Můžete do ní přisypávat aktuální úlovky z procházek nebo úrodu ze zahrádky. Na konci z úlovků připravte směs.

Vyrobit si polévkovou směs bez chemie není nic složitého. Stačí vám domácí bylinky a sítko. Vyrobit si polévkovou směs bez chemie není nic složitého. Stačí vám domácí bylinky a sítko.

Ačkoliv to podle názvu tak nevypadá, polévkové koření použijete i jinde než jen do polévek. Dochutíte s ním i omáčky, knedlíky, maso nebo grilovanou zeleninu

2. Směsi koření

Tymiánová

Tymián usnadňuje trávení a výborně tak doplňuje obtížněji stravitelná jídla. Navíc pomáhá obnovovat vnitřní mikroflóru, takže například po dobrání antibiotik si jej dopřejte ve větší míře.

Smíchejte:

  • 5 lžic tymiánu,
  • 1 lžičku citronové kůry,
  • 1 lžičku mletého černého pepře,
  • 2 lžičky pomletého sušeného česneku,
  • 1 lžičku mletého nového koření.

Italská

Na pizzu, do těstovin nebo sýrových omáček je tato směs nepřekonatelná. Skvělou chutí vás překvapí i v zeleninovém salátu.

Smíchejte:

  • 5 lžic bazalky,
  • 3 lžíce oregána,
  • 1 lžíci tymiánu,
  • 1 lžičku saturejky,
  • 1 lžičku majoránky,
  • 1 lžičku šalvěje,
  • 2 lžíce nasekaných sušených rajčat.

Do směsí využijete i sušený česnek a cibuli. Díky tepelné úpravě tolik nedráždí žaludek.Do směsí využijete i sušený česnek a cibuli. Díky tepelné úpravě tolik nedráždí žaludek.

Rozmarýnová

Rozmarýn si poradí s nechutenstvím, nadýmáním a záněty. Směs zvýrazní chuť lilku, hub, čočky i masa z vysoké zvěře.

Smíchejte:

  • 5 lžic rozmarýnu,
  • 2 lžíce sušeného česneku,
  • 1 lžičku rozemletého čtyřbarevného pepře,
  • 1 lžičku šalvěje,
  • ½ lžičky levandule.

Grilovací

Směs můžete připravit v jemné i pikantní variantě, stačí upravit množství chilli.

Smíchejte:

  • 3 lžíce oregána,
  • 1 lžíci drcené sušené papriky,
  • 1 lžíci sušené celerové natě,
  • 1 lžíci sušeného česneku,
  • 1 lžíci sušené cibule,
  • případně 1 lžičku sušeného chilli. 

Americké BBQ

Pokud chcete zažít grilování v americkém stylu, připravte si do skleniček tento mix. A ano, čtete správně, je v něm cukr.

Smíchejte:

  • 1 lžíci sušené papriky,
  • 1 lžíci sušeného česneku,
  • 1 lžíci sušené cibule,
  • 1 lžičku pepře,
  • 1 lžičku sušeného chilli,
  • 1 lžíci pažitky,
  • 2 lžíce třtinového cukru. 

3. Bylinkové soli

Základní pravidlo bylinkových solí je dodržet poměr bylinek a soli 4:1. Pracujte ale s objemem a ne vahou. Na jeden hrníček bylinek tak připadne čtvrt hrníčku soli.

Pažitka, petržel, bazalka, kopr, libeček, oregáno… Fantazii se meze nekladou.Pažitka, petržel, bazalka, kopr, libeček, oregáno… Fantazii se meze nekladou.

Možná už jste narazili na návody, ve kterých vám autoři radili, ať bylinky nasušíte a následně smícháte se solí. Nenechte se zmýlit.

Nejvoňavější bylinkovou sůl získáte tak, že:

  • čerstvé bylinky nakrájíte společně se solí,
  • zvolna usušíte mimo přímé sluneční záření
  • a směs uložíte do dobře uzavíratelné nádoby.

Takto ochucenou sůl připravte z libovolné bylinky nebo použijte směs různých druhů. Rychle s ní dochutíte saláty, maso nebo pomazánky. Výborně chutná i na chlebu s máslem.

Až se vám obyčejné bylinkové soli omrzí, vrhněte se do experimentů a přidejte sušený česnek, chilli nebo citronovou kůru

>> Pořiďte si sušičku potravin na MALL.cz. <<

Domácí kořenící směs je také ideálním dárkem.Domácí kořenící směs je také ideálním dárkem.

Připravujete si doma vlastní kořenící směsi? Podělte se s námi o vaše ozkoušené recepty v komentářích.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025