Neobvyklé menu: vylepšete si jídelníček jarními kvítky | Blog Mall.cz

Neobvyklé menu: vylepšete si jídelníček jarními kvítky

Nastartujte svůj organismus čerstvými rostlinami plnými vitamínů, enzymů a dalších tělu prospěšných látek. Neutratíte za ně ani korunu, stačí se sehnout a jarní poklady natrhat. Připravili jsme pro vás přehled bylin, za které vám znavené tělo poděkuje.

Rostliny sbírejte šetrně

Než se pustíte do prvního sběru, seznamte se s několika jednoduchými zásadami trhání bylinek:

  • I běžně se vyskytující rostliny trhejte v rozumné míře. Sklízejte jen takové množství, aby na místě několik rostlin zůstalo. Díky tomu si z louky odnesou zelený úlovek i další kolemjdoucí a příští rok na stanovišti opět uspějete.
  • Bylinky trhejte bez kořínků, klidně si pomozte nůžkami.
  • Z růžice listů utrhněte jen několik kousků – to platí především u stále oblíbenějšího medvědího česneku.

Pečlivě vybírejte i stanoviště, ze kterých si rostliny odnášíte. Nikdy netrhejte blízko silnic nebo chemicky ošetřovaných polí. Vyhýbejte se i místům, pod kterými se skrývá navážka odpadu.

Pro sběr bylinek nejsou vhodná chemicky ošetřovaná pole, ale i golfová hřiště, jejichž trávník správci úzkostlivě ošetřují herbicidy.Pro sběr bylinek nejsou vhodná chemicky ošetřovaná pole, ale i golfová hřiště, jejichž trávník správci úzkostlivě ošetřují herbicidy.

Sladká královna prvosenka

Primule nebo také petrklíče. Ať už prvosenky nazýváte jakkoli, patří mezi první květiny, které zpestří na jaře váš jídelníček. Kvetou v těsném závěsu za sněženkami a bledulemi.

Špatně snáší uskladnění, proto je nikdy netrhejte do zásoby. Mladé lístky nasekejte a přidejte do salátů. Květy jsou choulostivé, jako ozdoba na teplých pokrmech rychle ztrácí svoji svěžest a krásu, proto se hodí spíše na dekoraci studených jídel.

Prvosenky na dlouhých stoncích se na loukách objevují až po svých přízemních kolegyních. V kuchyni s nimi zacházejte stejně.Prvosenky na dlouhých stoncích se na loukách objevují až po svých přízemních kolegyních. V kuchyni s nimi zacházejte stejně.

Příjemně sladké květy prvosenky můžete konzumovat i se zeleným lůžkem a nadělají velkou parádu na krémech muffinů, tvarohových dortech nebo ve šlehačkové roládě.

>> Vykouzlete božské muffiny za pár minut. <<

 

Orsej plná vitamínu C

Najdete ji na stinných místech s vlhkou půdou – podél příkopů potoků, ve křovích nebo lužních lesích. Roste ve velkých skupinách.

Aby se křehká rostlina bránila silným jarním paprskům, produkuje i na rostlinu nezvykle velké množství vitamínu C.

Orsej byla dříve nezbytným pomocníkem při boji proti kurdějím. Z jídelníčku ale postupně tato tuzemská superpotravina vymizela.Orsej byla dříve nezbytným pomocníkem při boji proti kurdějím. Z jídelníčku ale postupně tato tuzemská superpotravina vymizela.

Ke konzumaci se hodí pouze mladé listy. Čím je rostlina starší, tím hořčejší chuť má. Jakmile orsej rozkvete, její sezóna končí a dále ji nejezte.

Čerstvé mladé listy nakombinujte s jitrocelem, ptačincem žabincem, mladými kopřivami, několika lístky medvědího česneku a ledovým salátem. Přidejte libovolnou zálivku a máte nachystanou levnou a vitamíny překypující večeři.

>> Vyzkoušejte i další recepty z chutného plevele. <<

 

Špenát našich předků – bršlice kozí noha

Této rostlině kvůli houževnatému okupování zahrádky nemohou mnozí zahrádkáři přijít na jméno. Ve skutečnosti ale bršlice nahradí i pracně vypiplanou jarní zeleninu. V její chuti totiž najdete jemné tóny mrkve, petrželky i celeru.

Vykvetlou bršlici jen stěží přehlédnete, dorůstá až jednoho metru. Neopomíjejte ji hlavně na jaře, dokud je malá a křehká.Vykvetlou bršlici jen stěží přehlédnete, dorůstá až jednoho metru. Neopomíjejte ji hlavně na jaře, dokud je malá a křehká.

Do kuchyně si doneste mladé, nejlépe ještě nerozvinuté lístky, pupeny i jemné stonky. Úprava je jednoduchá – bršlici použijte stejně jako špenát. Skvěle se hodí například do:

  • slaných koláčů nebo muffinů,
  • nádivek
  • nebo zeleninových polévek.

Mladou bršlici využijete i při výrobě lahodného pesta:

  1. Mladé lístky i stonky bršlice vložte s olivovým olejem, namletými oříšky a utřeným česnekem do mixéru.
  2. Přidejte sůl a pepř.
  3. Najemno rozmixovanou zelenou hmotu uchovávejte v malých skleničkách v lednici.

Náš tip: Bršlici přidejte klidně také do smoothie. Díky vysokému obsahu draslíku povzbuzuje trávení.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.