Neobvyklé menu: vylepšete si jídelníček jarními kvítky | Blog Mall.cz

Neobvyklé menu: vylepšete si jídelníček jarními kvítky

Nastartujte svůj organismus čerstvými rostlinami plnými vitamínů, enzymů a dalších tělu prospěšných látek. Neutratíte za ně ani korunu, stačí se sehnout a jarní poklady natrhat. Připravili jsme pro vás přehled bylin, za které vám znavené tělo poděkuje.

Rostliny sbírejte šetrně

Než se pustíte do prvního sběru, seznamte se s několika jednoduchými zásadami trhání bylinek:

  • I běžně se vyskytující rostliny trhejte v rozumné míře. Sklízejte jen takové množství, aby na místě několik rostlin zůstalo. Díky tomu si z louky odnesou zelený úlovek i další kolemjdoucí a příští rok na stanovišti opět uspějete.
  • Bylinky trhejte bez kořínků, klidně si pomozte nůžkami.
  • Z růžice listů utrhněte jen několik kousků – to platí především u stále oblíbenějšího medvědího česneku.

Pečlivě vybírejte i stanoviště, ze kterých si rostliny odnášíte. Nikdy netrhejte blízko silnic nebo chemicky ošetřovaných polí. Vyhýbejte se i místům, pod kterými se skrývá navážka odpadu.

Pro sběr bylinek nejsou vhodná chemicky ošetřovaná pole, ale i golfová hřiště, jejichž trávník správci úzkostlivě ošetřují herbicidy. • 

Sladká královna prvosenka

Primule nebo také petrklíče. Ať už prvosenky nazýváte jakkoli, patří mezi první květiny, které zpestří na jaře váš jídelníček. Kvetou v těsném závěsu za sněženkami a bledulemi.

Špatně snáší uskladnění, proto je nikdy netrhejte do zásoby. Mladé lístky nasekejte a přidejte do salátů. Květy jsou choulostivé, jako ozdoba na teplých pokrmech rychle ztrácí svoji svěžest a krásu, proto se hodí spíše na dekoraci studených jídel.

Prvosenky na dlouhých stoncích se na loukách objevují až po svých přízemních kolegyních. V kuchyni s nimi zacházejte stejně. • 

Příjemně sladké květy prvosenky můžete konzumovat i se zeleným lůžkem a nadělají velkou parádu na krémech muffinů, tvarohových dortech nebo ve šlehačkové roládě.

>> Vykouzlete božské muffiny za pár minut. <<

 

Orsej plná vitamínu C

Najdete ji na stinných místech s vlhkou půdou – podél příkopů potoků, ve křovích nebo lužních lesích. Roste ve velkých skupinách.

Aby se křehká rostlina bránila silným jarním paprskům, produkuje i na rostlinu nezvykle velké množství vitamínu C.

Orsej byla dříve nezbytným pomocníkem při boji proti kurdějím. Z jídelníčku ale postupně tato tuzemská superpotravina vymizela. • 

Ke konzumaci se hodí pouze mladé listy. Čím je rostlina starší, tím hořčejší chuť má. Jakmile orsej rozkvete, její sezóna končí a dále ji nejezte.

Čerstvé mladé listy nakombinujte s jitrocelem, ptačincem žabincem, mladými kopřivami, několika lístky medvědího česneku a ledovým salátem. Přidejte libovolnou zálivku a máte nachystanou levnou a vitamíny překypující večeři.

>> Vyzkoušejte i další recepty z chutného plevele. <<

 

Špenát našich předků – bršlice kozí noha

Této rostlině kvůli houževnatému okupování zahrádky nemohou mnozí zahrádkáři přijít na jméno. Ve skutečnosti ale bršlice nahradí i pracně vypiplanou jarní zeleninu. V její chuti totiž najdete jemné tóny mrkve, petrželky i celeru.

Vykvetlou bršlici jen stěží přehlédnete, dorůstá až jednoho metru. Neopomíjejte ji hlavně na jaře, dokud je malá a křehká. • 

Do kuchyně si doneste mladé, nejlépe ještě nerozvinuté lístky, pupeny i jemné stonky. Úprava je jednoduchá – bršlici použijte stejně jako špenát. Skvěle se hodí například do:

  • slaných koláčů nebo muffinů,
  • nádivek
  • nebo zeleninových polévek.

Mladou bršlici využijete i při výrobě lahodného pesta:

  1. Mladé lístky i stonky bršlice vložte s olivovým olejem, namletými oříšky a utřeným česnekem do mixéru.
  2. Přidejte sůl a pepř.
  3. Najemno rozmixovanou zelenou hmotu uchovávejte v malých skleničkách v lednici.

Náš tip: Bršlici přidejte klidně také do smoothie. Díky vysokému obsahu draslíku povzbuzuje trávení.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.