Rostliny sbírejte šetrně
Než se pustíte do prvního sběru, seznamte se s několika jednoduchými zásadami trhání bylinek:
- I běžně se vyskytující rostliny trhejte v rozumné míře. Sklízejte jen takové množství, aby na místě několik rostlin zůstalo. Díky tomu si z louky odnesou zelený úlovek i další kolemjdoucí a příští rok na stanovišti opět uspějete.
- Bylinky trhejte bez kořínků, klidně si pomozte nůžkami.
- Z růžice listů utrhněte jen několik kousků – to platí především u stále oblíbenějšího medvědího česneku.
Pečlivě vybírejte i stanoviště, ze kterých si rostliny odnášíte. Nikdy netrhejte blízko silnic nebo chemicky ošetřovaných polí. Vyhýbejte se i místům, pod kterými se skrývá navážka odpadu.
Sladká královna prvosenka
Primule nebo také petrklíče. Ať už prvosenky nazýváte jakkoli, patří mezi první květiny, které zpestří na jaře váš jídelníček. Kvetou v těsném závěsu za sněženkami a bledulemi.
Špatně snáší uskladnění, proto je nikdy netrhejte do zásoby. Mladé lístky nasekejte a přidejte do salátů. Květy jsou choulostivé, jako ozdoba na teplých pokrmech rychle ztrácí svoji svěžest a krásu, proto se hodí spíše na dekoraci studených jídel.
Příjemně sladké květy prvosenky můžete konzumovat i se zeleným lůžkem a nadělají velkou parádu na krémech muffinů, tvarohových dortech nebo ve šlehačkové roládě.
>> Vykouzlete božské muffiny za pár minut. <<
Orsej plná vitamínu C
Najdete ji na stinných místech s vlhkou půdou – podél příkopů potoků, ve křovích nebo lužních lesích. Roste ve velkých skupinách.
Aby se křehká rostlina bránila silným jarním paprskům, produkuje i na rostlinu nezvykle velké množství vitamínu C.
Ke konzumaci se hodí pouze mladé listy. Čím je rostlina starší, tím hořčejší chuť má. Jakmile orsej rozkvete, její sezóna končí a dále ji nejezte.
Čerstvé mladé listy nakombinujte s jitrocelem, ptačincem žabincem, mladými kopřivami, několika lístky medvědího česneku a ledovým salátem. Přidejte libovolnou zálivku a máte nachystanou levnou a vitamíny překypující večeři.
>> Vyzkoušejte i další recepty z chutného plevele. <<
Špenát našich předků – bršlice kozí noha
Této rostlině kvůli houževnatému okupování zahrádky nemohou mnozí zahrádkáři přijít na jméno. Ve skutečnosti ale bršlice nahradí i pracně vypiplanou jarní zeleninu. V její chuti totiž najdete jemné tóny mrkve, petrželky i celeru.
Do kuchyně si doneste mladé, nejlépe ještě nerozvinuté lístky, pupeny i jemné stonky. Úprava je jednoduchá – bršlici použijte stejně jako špenát. Skvěle se hodí například do:
- slaných koláčů nebo muffinů,
- nádivek
- nebo zeleninových polévek.
Mladou bršlici využijete i při výrobě lahodného pesta:
- Mladé lístky i stonky bršlice vložte s olivovým olejem, namletými oříšky a utřeným česnekem do mixéru.
- Přidejte sůl a pepř.
- Najemno rozmixovanou zelenou hmotu uchovávejte v malých skleničkách v lednici.
Náš tip: Bršlici přidejte klidně také do smoothie. Díky vysokému obsahu draslíku povzbuzuje trávení.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.