Zahradnický plán: co kam vysadit, aby to pěkně vyrostlo | Blog Mall.cz

Zahradnický plán: co kam vysadit, aby to pěkně vyrostlo

Zima bývá dlouhá zejména pro zahrádkáře, kteří se už nemohou dočkat jarních prací. Než se ale po hlavě vrhnete do obdělávání zahrady, připravte si plán. Poradíme vám, co a kam vysadit, abyste měli ze zahrady radost.

Ovoce, zelenina, okrasné květiny, ale i bylinky vyžadují různé podmínky pro optimální růst. Při plánování výsadby vezměte v úvahu:

  • typ půdy,
  • množství slunečních paprsků,
  • povětrnostní podmínky na konkrétním záhonku,
  • orientaci na světovou stranu.

Vsaďte na slunce, stín a polostín

Větru a dešti neporučíte. Při plánování zahrádky z nich ale můžete udělat výhodu a dát každé rostlině přesně to, co má ráda. Začněte tím, že si zahrádku rozdělíte na slunečnou, stinnou a polostinnou stranu.

1. Na slunci se bude dařit rajčatům, která můžete umístit ke stěně chaty a přenechat tak místo v záhonu náročnějším druhům zeleniny. Sluneční paprsky potřebují i fazole, cibule, papriky a brambory a samozřejmě většina druhů ovoce. Aby vám zahrádka hrála barvami již na jaře, vysaďte na slunečné místo růže.

Tápete? Řiďte se nároky na slunce podle druhu zeleniny. • 

2. Bez přímého slunce se obejde rebarbora, křen a medvědí česnek. Místo pro tyto rostlinky najděte ve stínu.

3. Do polostínu zasejte špenát, salát, hrášek, kedlubnu, brokolici nebo červenou řepu. Dařit se tu bude také trvalkám.

>> Podívejte se na náš návod, jak si předpěstovat vlastní sazenice. <<

Nejen na jaře se na zahradě neobejdete bez motyky, rýče nebo konve. • 

Ti, kdo mají nebo zvažují kompost, u něj mohou vysadit cukety a dýně, kterým se tam bude dařit. Nezapomeňte kompost občas převrstvit.

>> Vše od zahradních hnojiv po truhlíky najdete na MALL.CZ. <<

Na světové straně záleží

Při vytváření zahradnického plánu vezměte v úvahu orientaci vaší zahrádky na světovou stranu. Ovlivňuje totiž délku světla i teplotu na konkrétním záhonu.

Nejprve vypozorujte pohyb slunce. Zahrádky obrácené k jihu jsou celoročně slunnější. Mějte na paměti, že dráha slunce se v průběhu roku mění. Chcete-li například vysadit voňavý ořechoplodec, který kvete od července do září, vytipujte si místo na zahradě, kde je v létě hodně světla. 

Západní stranu většinu dne zalévá dostatek světla, ráno ji ale zahaluje stín. Na rostlinkách se tak dlouho drží rosa, což pro ně může být nebezpečné kvůli vlhkomilným škůdcům.

Západní strana svědčí trvalkám, cibulovinám a dřevinám. • 

Studenější severní a východní strany zahrady poskytují ideální podmínky otrlejším druhům rostlin, jako jsou prvosenky, kapradiny a rodgersie.

Náš tip: Nevíte si rady, kterou rostlinu kam zasadit? Zkuste šikovnou filtraci na Garlo.cz. Zjistíte zde třeba, které trvalky kvetou žlutě i ve stínu.

>> Vybavte se na zahradnickou sezónu kvalitním nářadím. <<

Odkud vítr vane

Návětrné strany, otevřená místa, střešní zahrady, průchody – na všech těchto místech to může pořádně fičet. Ne každá rostlinka si s větrem poradí, problém je dehydratace – silný vítr totiž vysušuje půdu i rostlinu.

Vysaďte proto na návětrná místa rostliny s kožovitými, voskovanými nebo chlupatými listy, které jsou odolné. V našem podnebí máte na výběr vřesy, šalvěj a pelyněk. Z křovin zvolte živé ploty, které zmírní nárazy větru. Keře či mladé stromky po vysázení ukotvěte ke kůlu a hodně zavlažujte.

Vřes odolá i drsným podmínkám. • 

Když se půda tváří kysele

Poslední důležitý faktor je kyselost půdy. Zjistíte ji pomocí soupravy na určení půdního pH.

Kyselá půda má pH pod hodnotu 7. Je vhodná pro pěstování dekorativních rostlin, jako jsou japonské javory, azalky či rododendrony. Většina kyselomilných rostlin hýří barvami. Kyselá půda svědčí také borůvkám nebo brusinkám.

Zásaditá půda má hodnotu pH vyšší než 7. Z takzvaných bazofilních kytiček (milující zásadité prostředí) si můžete vytvořit krásnou skalku. Vysaďte na ni například ostřici, plaménky, mochnu husí, vlčí mák nebo karafiáty.

Na jaře se potěšte pohledem na rozkvetlou skalku. • 

Udělejte půdě dobře

Abyste ze zahrádky každý rok sklízeli chutnou zeleninu a šťavnaté ovoce, obměňujte každý rok druhy rostlin v záhoncích. Proč je to důležité, nám vysvětlil spoluzakladatel zahradnického portálu Garlo.cz, Adam Borovský:

„Některé rostliny živiny z půdy doslova vysávají, jiné je naopak doplňují. Nemusíte být zemědělci, abyste rozuměli osevním postupům. Stačí vám vědět, že třeba hrách, kukuřice, řepa a brambory půdu obohacují, zatímco zelí, dýně i květák půdu vyčerpávají. Střídejte druhy rostlin na svých záhoncích a podpořte tak regeneraci půdy.” 

>> Přečtěte si také, jak na jaře vyzrát na generální úklid zahrady. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.