Konec plesnivým mrkvím: jak prodloužit trvanlivost zeleniny a ovoce | Blog Mall.cz

Konec plesnivým mrkvím: jak prodloužit trvanlivost zeleniny a ovoce

Podle průzkumů se v Česku vyhodí na osobu až 35,3 kilogramů ovoce a zeleniny za rok. Za plýtváním však často nestojí jen velké oči při nákupu, ale především špatné skladování potravin. Přečtěte si, jak ovoce a zeleninu skladovat, aby vydržely co nejdéle. 

Udržujte stálou teplotu i vlhkost 

Zeleninu byste měli uchovávat na místě, kde je stálá teplota mezi 2 až 8 °C a vlhkost vzduchu se pohybuje kolem 70–80 %. Klasicky se nabízí nevytápěný sklep, ten ale doma nemá každý. Další možností je lednice, ve které jsou k tomuto účelu uzpůsobené šuplíky v dolní části spotřebiče – udržují stálou teplotu a vlhkost i po otevření chladničky. 

Správná příprava je základ 

Jakmile se domů vrátíte s nákupem, co nejdříve vybalte ovoce i zeleninu z neprodyšných plastových obalů. Pokud narazíte na nahnilé nebo jakkoliv poškozené části, buď je rovnou vyhoďte, nebo je odkrojte a zbytek hned spotřebujte. Nečistoty a zbytky hlíny otírejte jen suchou papírovou utěrkou a plody myjte až před konzumací.     

>> Plýtvání předejdete i zavařováním. Inspirujte se našimi recepty. <<

Některé kousky skladujte odděleně

I když se to možná nezdá, vyžaduje skladování ovoce a zeleniny trochu taktizování. Některé druhy totiž produkují plyn urychlující zrání, proto si musíte dávat pozor, které potraviny spolu skladujete. Například rajčata, jablka nebo banány uchovávejte zvlášť – produkují množství zmíněného plynu, kvůli němuž by ostatní plody dozrály příliš rychle.

Do chladničky nepatří všechno

Sice se může zdát, že chlad plodům prospívá, často je tomu ale právě naopak. Například brambory, cibule a česnek vydrží nejdéle ve spíži nebo ve sklepě. Do lednice také určitě nedávejte:

  • rajčata,
  • lilek,
  • papriku,
  • okurku,
  • zázvor nebo exotické ovoce, jako je mango, ananas či banány.  

Těm nejlépe svědčí pokojová teplota.

Skladování v lednici je naopak vhodné pro:

  • jablka,
  • hrušky,
  • broskve,
  • hroznové víno,
  • lesní a zahradní ovoce jako jahody či borůvky
  • a listovou, kořenovou či košťálovou zeleninu.

Některé chladničky mají zásuvku na zeleninu s možností manuální regulace vlhkosti, takže ji pohodlně nastavíte podle druhu plodů. Moderní lednice jsou pak vybavené speciálními technologiemi pro automatickou regulaci vlhkosti, takže zásuvku nemusíte neustále kontrolovat.

Pokud máte doma starší spotřebič bez regulace vlhkosti, pomůže vám klasická kuchyňská utěrka. Tu umístíte na dno zeleninové zásuvky a ona absorbuje přebytečnou vlhkost. Utěrku nezapomínejte pravidelně měnit.

Nakrájené ovoce a oloupaná zelenina vydrží v lednici déle v dózách či krabičkách. 

>> Zjistěte, jak přestanete plýtvat i dalšími potravinami. <<

Nakrájené ovoce a oloupaná zelenina vydrží v lednici déle v dózách či krabičkách. • 

S trvanlivostí pomohou i chytré spotřebiče

Moderní chladničky se mohou pyšnit také speciálními funkcemi pro prodloužení čerstvosti potravin. Například volně stojící kombinovaná chladnička Gorenje NRC6203SXL5 je vybavená zásuvkou CrispZone s nízkou teplotou a automatickou regulací vlhkosti. O optimální vlhkost v této zásuvce se stará systém SmartHumidity se speciální membránou, která přebytečnou vlhkost propouští.

V případě, že nebude dostatek místa na čerstvou úrodu ze zahrady, snadno přepnete zásuvku ZeroZone, která je určená pro ryby, maso a mořské plody, na zásuvku s funkcí CrispZone. Ta je ideální pro ovoce a zeleninu, takže rázem máte další prostor pro uskladnění. 

Chladnička Gorenje s 15letou zárukou na invertorový kompresor je navíc vybavena inteligentním systémem AdaptTech, který se sám naučí, kdy a jak často lednici otvíráte. Vašim návykům přizpůsobí teplotu, čímž zabraňuje teplotním šokům a snižuje spotřebu energie.

>> Pořiďte si chladničku a získejte 80% slevu na malé spotřebiče Gorenje. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Instagramu, Facebooku a Youtube