5 dezertů bez mléka a vajec | Blog Mall.cz

Dezert ke kávě trochu jinak: 5 sladkých receptů bez mléka a vajec

Přemýšlíte, jakým dezertem pohostíte známého, který má potravinovou alergii nebo intoleranci? Vytipovali jsme pro vás 5 sladkých receptů bez mléka a vajec, na kterých si smlsnou děti i dospělí při odpoledním posezení u kávy.

1. Brownies

Na tomto lahodném moučníku z USA si pochutná každý milovník čokolády. Vystačíte si se surovinami, které máte běžně doma, a za hodinu už můžete servírovat.

Připravte si:

  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • 2 hrnky cukru,
  • ¾ hrnu kakaa,
  • 1 lžičku prášku do pečiva,
  • 1 lžičku soli,
  • 1 hrnek rostlinného oleje,
  • 1 lžičku vanilkového extraktu nebo 2 sáčky vanilkového cukru,
  • 1 hrnek vody
  • a moučkový cukr nebo strouhaný kokos na ozdobu.

A pusťte se do pečení:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a sůl.
  3. Přidejte vodu, olej a vanilkový extrakt nebo cukr a pořádně promíchejte.
  4. Těsto vylejte na pekáč vyložený pečicím papírem.
  5. Pečte zhruba 35 minut – dokud není povrch lesklý.
  6. Nechte aspoň 20 minut vychladnout a nakrájejte na čtverečky.
  7. Servírujte jen tak nebo posypané moučkovým cukrem či strouhaným kokosem.

TIP na kávu: K dezertu si připravte láhodné epresso z mleté kávy Illy.

2. Americké lívance

Chcete hosty oslnit nadýchanými lívanci jako z reklamy nebo připravit luxusní snídani s kávou pro vaši drahou polovičku? Žádný problém.

Na 2 porce nadýchaných lívanců si připravte:

  • 1 hrnek hladké mouky,
  • 1 lžíci kypřicího prášku,
  • 1 lžíci moučkového cukru,
  • špetku soli,
  • 1 hrnek rostlinného mléka,
  • 2 lžíce rostlinného oleje,
  • javorový sirup a ovoce podle chuti na ozdobu.

Podle chuti můžete do těsta přimíchat třeba i kousky jahod nebo borůvky.

A pusťte se do toho:

  1. V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl.
  2. Přidejte mléko a olej a pořádně promíchejte.
  3. Na středním plameni rozpalte teflonovou pánev.
  4. Naběračkou postupně nalévejte těsto doprostřed pánve.
  5. Lívance opékejte zhruba 2 minuty z každé strany.
  6. Servírujte s nakrájeným banánem nebo jahodami přelité javorovým sirupem.

TIP na kávu: Připravte si espresso Bristot 100% Arabica s jemnými ořechovými tóny a chutí připomínající karamel a sušené ovoce.

Lívance jako z reklamy zvládnete i doma.

3. Ovocná bublanina

Oblíbenou klasiku ukuchtíte snadno i bez mléka a vajec a na chuti jí to vůbec neubere. 

Připravte si:

  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • 1 hrnek moučkového cukru,
  • 1 vanilkový práškový puding,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1,5 hrnku rostlinného mléka,
  • 0,5 hrnu oleje
  • a třešně nebo jahody.

A pusťte se do pečení:

  1. V míse smíchejte mouku, cukr, puding a prášek do pečiva.
  2. Přidejte mléko a olej a pořádně promíchejte.
  3. Těsto nalejte na olejem vymazaný a moukou vysypaný plech.
  4. Podle chuti posypte třešněmi nebo jahodami.
  5. Pečte na 180 °C zhruba 30 minut.

TIP na kávu: Připravte si lahodnou kávu Tchibo Cafissimo Espresso Brazil s jemně nahořklou vůni s lehoučkým oříškovým tónem.

4. Bábovka

K odpolední kávě se určitě hodí také bábovka. Už jste ji vyzkoušeli třeba s banánem? Budete na ni potřebovat:

  • 1,5 hrnku hladké mouky,
  • 1 hrnek cukru krupice,
  • 1 hrnek rostlinného mléka,
  • 1 banán,
  • 0,5 hrnku oleje,
  • 1 lžíci prášku do pečiva,
  • 0,5 lžičky soli
  • a 1 lžíci kakaa.

A pusťte se do příprav:

  1. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  2. V malé misce rozmačkejte banán a smíchejte ho s olejem a mlékem.
  3. Směs s banánem nalejte k ostatním ingrediencím a pořádně promíchejte.
  4. 2/3 těsta přelejte do formy vymazané olejem a vysypané moukou.
  5. Do zbytku vmíchejte kakao a nalejte ho do formy.
  6. Aby vám vznikl pěkný mramorový vzor, vmíchejte kakaové těsto jemně špejlí do toho světlého.
  7. Pečte na 170 °C zhruba 35 minut.
  8. Nechte chvíli vychladnout a bábovku vyklopte. Podávejte posypanou moučkovým cukrem.

TIP na kávu: Umelte si čerstvou kávu a připravte si dokonalé espresso Cafédirect BIO Machu Picchu. Káva je jemně pražená a má bohatou a jemnou chuť s tóny hořké čokolády a oříšků.

5. Zmrzlina 

Jako dezert během horkých letních dnů se skvěle hodí takzvaná „nice cream“, tedy zmrzlina bez mléka, jejímž základem je mražený banán. Výborná je jen tak samostatně, ale vylepšíte si s ní i kávu nebo brownies.

Základ uděláte ze zmrzlých banánů, které naředíte rostlinným mlékem. A pak přidáte cokoliv, na co máte chuť. Vyzkoušejte například kombinace:

  • mražený banán, kakao, rostlinné mléko a vanilkový extrakt,
  • mražený banán, mražené mango, rostlinné mléko a vanilkový extrakt,
  • mražený banán, datle, arašídové máslo a rostlinné mléko,
  • mražený banán, rostlinné mléko a maliny.

Nebo do zmrzliny přimíchejte to, na co máte zrovna chuť. Všechny ingredience do hladka rozmixujte ve výkonném mixéru a zmrzlinu máte hotovou.

TIP na kávu: Jako poslední tip pro vás máme zrnkovou kávu BONKA Origen, která se hodí k přípravě espressa nebo mléčných espresso nápojů. Zaujme milovníky kávy mírnou aciditou a velmi lehkou hořkostí v dochuti.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.