1. Brownies
Na tomto lahodném moučníku z USA si pochutná každý milovník čokolády. Vystačíte si se surovinami, které máte běžně doma, a za hodinu už můžete servírovat.
Připravte si:
- 2 hrnky polohrubé mouky,
- 2 hrnky cukru,
- ¾ hrnu kakaa,
- 1 lžičku prášku do pečiva,
- 1 lžičku soli,
- 1 hrnek rostlinného oleje,
- 1 lžičku vanilkového extraktu nebo 2 sáčky vanilkového cukru,
- 1 hrnek vody
- a moučkový cukr nebo strouhaný kokos na ozdobu.
A pusťte se do pečení:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte vodu, olej a vanilkový extrakt nebo cukr a pořádně promíchejte.
- Těsto vylejte na pekáč vyložený pečicím papírem.
- Pečte zhruba 35 minut – dokud není povrch lesklý.
- Nechte aspoň 20 minut vychladnout a nakrájejte na čtverečky.
- Servírujte jen tak nebo posypané moučkovým cukrem či strouhaným kokosem.
TIP na kávu: K dezertu si připravte láhodné epresso z mleté kávy Illy.
2. Americké lívance
Chcete hosty oslnit nadýchanými lívanci jako z reklamy nebo připravit luxusní snídani s kávou pro vaši drahou polovičku? Žádný problém.
Na 2 porce nadýchaných lívanců si připravte:
- 1 hrnek hladké mouky,
- 1 lžíci kypřicího prášku,
- 1 lžíci moučkového cukru,
- špetku soli,
- 1 hrnek rostlinného mléka,
- 2 lžíce rostlinného oleje,
- javorový sirup a ovoce podle chuti na ozdobu.
Podle chuti můžete do těsta přimíchat třeba i kousky jahod nebo borůvky.
A pusťte se do toho:
- V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl.
- Přidejte mléko a olej a pořádně promíchejte.
- Na středním plameni rozpalte teflonovou pánev.
- Naběračkou postupně nalévejte těsto doprostřed pánve.
- Lívance opékejte zhruba 2 minuty z každé strany.
- Servírujte s nakrájeným banánem nebo jahodami přelité javorovým sirupem.
TIP na kávu: Připravte si espresso Bristot 100% Arabica s jemnými ořechovými tóny a chutí připomínající karamel a sušené ovoce.
3. Ovocná bublanina
Oblíbenou klasiku ukuchtíte snadno i bez mléka a vajec a na chuti jí to vůbec neubere.
Připravte si:
- 2 hrnky polohrubé mouky,
- 1 hrnek moučkového cukru,
- 1 vanilkový práškový puding,
- 1 prášek do pečiva,
- 1,5 hrnku rostlinného mléka,
- 0,5 hrnu oleje
- a třešně nebo jahody.
A pusťte se do pečení:
- V míse smíchejte mouku, cukr, puding a prášek do pečiva.
- Přidejte mléko a olej a pořádně promíchejte.
- Těsto nalejte na olejem vymazaný a moukou vysypaný plech.
- Podle chuti posypte třešněmi nebo jahodami.
- Pečte na 180 °C zhruba 30 minut.
TIP na kávu: Připravte si lahodnou kávu Tchibo Cafissimo Espresso Brazil s jemně nahořklou vůni s lehoučkým oříškovým tónem.
4. Bábovka
K odpolední kávě se určitě hodí také bábovka. Už jste ji vyzkoušeli třeba s banánem? Budete na ni potřebovat:
- 1,5 hrnku hladké mouky,
- 1 hrnek cukru krupice,
- 1 hrnek rostlinného mléka,
- 1 banán,
- 0,5 hrnku oleje,
- 1 lžíci prášku do pečiva,
- 0,5 lžičky soli
- a 1 lžíci kakaa.
A pusťte se do příprav:
- Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- V malé misce rozmačkejte banán a smíchejte ho s olejem a mlékem.
- Směs s banánem nalejte k ostatním ingrediencím a pořádně promíchejte.
- 2/3 těsta přelejte do formy vymazané olejem a vysypané moukou.
- Do zbytku vmíchejte kakao a nalejte ho do formy.
- Aby vám vznikl pěkný mramorový vzor, vmíchejte kakaové těsto jemně špejlí do toho světlého.
- Pečte na 170 °C zhruba 35 minut.
- Nechte chvíli vychladnout a bábovku vyklopte. Podávejte posypanou moučkovým cukrem.
TIP na kávu: Umelte si čerstvou kávu a připravte si dokonalé espresso Cafédirect BIO Machu Picchu. Káva je jemně pražená a má bohatou a jemnou chuť s tóny hořké čokolády a oříšků.
5. Zmrzlina
Jako dezert během horkých letních dnů se skvěle hodí takzvaná „nice cream“, tedy zmrzlina bez mléka, jejímž základem je mražený banán. Výborná je jen tak samostatně, ale vylepšíte si s ní i kávu nebo brownies.
Základ uděláte ze zmrzlých banánů, které naředíte rostlinným mlékem. A pak přidáte cokoliv, na co máte chuť. Vyzkoušejte například kombinace:
- mražený banán, kakao, rostlinné mléko a vanilkový extrakt,
- mražený banán, mražené mango, rostlinné mléko a vanilkový extrakt,
- mražený banán, datle, arašídové máslo a rostlinné mléko,
- mražený banán, rostlinné mléko a maliny.
Nebo do zmrzliny přimíchejte to, na co máte zrovna chuť. Všechny ingredience do hladka rozmixujte ve výkonném mixéru a zmrzlinu máte hotovou.
TIP na kávu: Jako poslední tip pro vás máme zrnkovou kávu BONKA Origen, která se hodí k přípravě espressa nebo mléčných espresso nápojů. Zaujme milovníky kávy mírnou aciditou a velmi lehkou hořkostí v dochuti.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.