5 tipů, jak udržet zeleninu a ovoce co nejdéle čerstvé | Blog Mall.cz

5 rad, jak udržet ovoce a zeleninu co nejdéle čerstvé

Čerstvá zelenina chutná nejlépe a stejně tak i čerstvé ovoce. Ale kdo by kvůli nim chtěl chodit každý den do obchodu… Sepsali jsme pro vás ověřené tipy, díky kterým je udržíte čerstvé co nejdéle.

1. Pozor na vodu a teplo

Ovoce i zelenina vlivem vody rychleji hnědnou, proto je nikdy neomývejte hned po nákupu nebo utržení ze zahrádky, ale až těsně před jídlem. Kromě vody neprospívá ovoci a zelenině ani teplo, proto tyto potraviny nikdy neskladujte v blízkosti sporáku, toustovače a dalších spotřebičů vydávajících žár. 1. Pozor na vodu a teplo

2. Skladujte je odděleně

Některé druhy ovoce a zeleniny produkují plyny, které u nich urychlují zrání. Proto je skladování těchto potravin trochu jako usazování hostů, kteří jsou vzájemně rozhádaní – musíte dopředu vědět, koho můžete usadit vedle koho.

Mezi typické „urychlovače dozrávání“ patří:

  • jablka a hrušky,
  • meruňky a broskve,
  • banány,
  • rajčata,
  • avokáda,
  • nektarinky.

Tyto dobroty proto vždy skladujte odděleně od ostatních druhů ovoce a zeleniny. Pokud byste ale naopak chtěli zrání cíleně urychlit, můžete je využít. V takovém případě použijte například jablka, vložte je do papírového sáčku a umístěte je k zelenině, jejíž zrání chcete urychlit.

3. Využijte fólie, krabičky a dózy

K prodloužení čerstvosti skvěle přispěje potravinářská fólie. Výrazně zpomalí například zrání banánů, kterým zabrání ve vylučování etylenu. Každý kousek ovoce a zeleniny jednoduše obalte fólií a skladujte tak, jak jste zvyklí.

Kromě fólie vám při skladování pomohou také skleněné dózy nebo plastové krabičky. Jednak vám umožní skladovat jednotlivé druhy odděleně, takže se nebudou vzájemně dráždit, a navíc se díky nim k ovoci nedostane vzduch. Díky tomu můžete bezpečně skladovat i krájené ovoce nebo loupanou zeleninu.

4. Neskladujte společně čerstvé a poškozené

Někteří lidé dělají tu chybu, že například v jedné přihrádce chladničky skladují staré a poškozené kusy zeleniny spolu s čerstvými. Poškozené kusy snižují čerstvost nových kusů, proto poškozené kusy vždy včas vyhoďte.

5. Využijte technologie pro uchování čerstvosti

Výrobci chladniček se v posledních letech zaměřují na vylepšení technologií pro udržení čerstvosti potravin. Například chladničky Gorenje GardenFresh pracují s technologiemi, které napodobují podmínky panující v přírodě, takže v nich ovoce a zelenina vydrží déle čerstvé.

Obsahují zásuvku Convert FreshZone s regulovatelnou teplotou, která vytvoří ideální podmínky pro skladování nejen ovoce a zeleniny, ale také masa, lahůdek a ryb. V tom pomáhá také technologie IonAir, která obohacuje vzduch o záporné ionty – ty dlouhodobě udržují chuť i kvalitu potravin. Díky 360° systému ventilace pak chladnička rozdělí čerstvý a iontovaný vzduch rovnoměrně, takže můžete jakýkoliv typ potravin umístit na kteroukoliv poličku.

Potravinám v chladničce běžně škodí také časté otevírání dveří. Ledničky Gorenje GardenFresh řeší tento problém technologií AdaptTech, která udržuje optimální teplotu bez ohledu na to, jak často dveře otevíráte. Umělá inteligence si zapamatuje vaše návyky, a než ledničku otevřete, sníží teplotu o jeden až dva stupně, takže potraviny ušetří teplotního šoku.

Pokud tedy chcete k udržování čerstvosti potravin využít to nejlepší, co dnešní technologie umožňuje, pořiďte si chladničku Gorenje NRK6202AXL4.

Chladnička Gorenje NRK6202AXL4 díky hloubce 60 cm perfektně zapadne ke kuchyňské lince. • 

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.

 

Instagram

@mall_czsk

Top 5