Jak na dokonalé domácí cappuccino | Blog Mall.cz

Jak na domácí cappuccino: od pětistovky až po profesionální vybavení

Cappuccino je po právu nejoblíbenějším kávovým nápojem ve většině kaváren. Kombinace silného espressa a hladce našlehaného horkého mléka totiž pohladí na duši a zároveň vlije sílu do žil. Poradíme vám, jak si tento životabudič připravíte za pár korun i s jakým vybavením si připravíte domácí cappuccinno, které by obstálo i mezi profesionály.

Základem dokonalého domácího cappuccina je správně namletá porce kvalitní kávy. Mnozí kávomilci si z přípravy dělají rituál a užívají si její mletí v ručním mlýnku. S větším množstvím připravované kávy se ale vyplatí ji namlít bez dřiny – v elektrickém mlýnku, který vám přesně odměří i porci na jeden šálek.

Na dokonalou pěnu pořiďte plnotučné mléko. Stačí obyčejné ze supermarketu, ale musí být čerstvé a s obsahem tuku nejméně 3,5 %.

Dále je důležitá volba správné přípravy, aby byla káva silná a pěna co nejvíc hustá a krémová. Jak si vyberete způsob přípravy kávy, který vám sedne a správné vybavení jsme vám představili v naší poradně. Mrkněte na video a zvažte, kolik peněz do přípravy chcete vložit a jaká kritéria jsou pro vás vlastně důležitá.

U levnějších metod přípravy (bez profesionálního pákového kávovaru s tryskou) se pěna jako z vaší oblíbené kavárny bohužel nepodaří. Poradíme vám ale recepty, jak se lahodné mléčné pokrývce co nejvíce přiblížíte.

>> Přečtěte si i 7 pozitivních faktů o kávě a kofeinu. <<

Domácí cappuccino s výbavou do pětistovky

Cappuccino bez větších investic zvládnete se základním vybavením. Do pětistovky se vejdete s:

Ruční šlehač mléka je skleněná nádoba s uchem, do které nalijete nahřáté mléko a vložíte do ní sítko s madlem. Tím pak pohybujete rychlejšími pohyby nahoru a dolů jako pístem a mléko díky tomu napěníte. Pokud máte doma french press, přípravu kávy i napěnění mléka zvládnete i v něm, jen dávejte pozor, abyste madlem při šlehání nepohybovali příliš rychle, aby vám mléko z nádoby nevyběhlo. Ruční šlehač má totiž sítko s většími otvory a nevzniká v něm při napěňování takový tlak.

Jak na domácí cappuccino s moka konvičkou a ručním šlehačem

  1. Nachystejte si buclatý kapučínový šálek o objemu 200 ml a nalijte do něj horkou vodu. Tím si ho předehřejete. Poté jej osušte.
  2. V moka konvičce podle návodu připravte šálek silné kávy. Pokud máte doma jiné vybavení, klidně sáhněte po alternativním způsobu – třeba french pressu, dripperu nebo aeropressu.
  3. Do ručního napěňovače nalijte asi 100 ml předehřátého plnotučného mléka (zhruba na 65 °C). A zhruba půl minuty pohybujte v rychlejším tempu pístem nahoru a dolu a vytvořte mléčnou pěnu, která vám postupně zaplní celý napěňovač.
  4. Do předehřátého šálku nalijte porci kávy.
  5. Vytáhněte píst z napěňovače a odstraňte z pěny největší bubliny. Poté zhruba z 20centimetrové výšky nalijte do kávy našlehané mléko s pěnou.

Tímto postupem sice nepřipravíte dokonale hutnou a hladkou pěnu, ale užijete si kombinaci horké mléčné pěny se silnou kávou, která vám každodenní kávový rituál zjemní.

>> Přiveďte kávový rituál k dokonalosti a připravte si k němu nepečený cheesecake. <<

S french pressem připravíte jednoduše i sypaný čaj. • 

Domácí cappuccino do dvou tisíc

Pokud se nesmíříte s ručním šleháním a toužíte na cappuccinu s krémovější pěnou, doporučujeme elektrický šlehač mléka. Ten vybírejte podle vychytávek, které od něj očekáváte a množství mléka, které v něm našleháte. V domácnosti dvou kávomilců, kde se často schází celá rodina, nebo do menší firmy se vyplatí pořídit automatický šlehač mléka. Do něj mléko jen nalijete a zapnete ho. Ostatní už připraví za vás.

Hlavní benefity výkonnějších elektrických šlehačů jsou

  • rychlá příprava a snadné ovládání,
  • ohřev mléka a udržování teploty termostatem,
  • předvolby šlehání, se kterými připravíte i latte,
  • indukční pěnění, které zvládne skvělou pěnu i z rostlinných mlék,
  • a další užitečné funkce jako podsvícený led displej, pohotovostní režim apod.

Se šlehačem mléka získáte skvělou pěnu, a čím víc funkcí bude mít, tím hlouběji sáhnete i do kapsy. Pro nejlepší výsledek doporučujeme vybírat mezi těmi, které jsou napájené ze sítě a mají tedy větší výkon. Pro ty, kteří to ale myslí s domácím cappuccinem opravdu vážně, máme už jen poslední možnost – pořídit si profesionální pákový kávovar s tryskou, který cappuccino dovede k dokonalosti.

>> Naučte se připravit i dalších 5 drinků z kávy, které frčí. <<

Cappuccino jako od profesionálního baristy

Cena domácích „pákovek“ i s tryskou na šlehání mléka začíná na 2 tisících korun. Na rozdíl od automatických kávovarů jsou levnější, ale přípravu kávy i pěny si s nimi odpracujete. U základních typů pákových kávovarů si kávu odvážíte, umelete a pak teprve napěchujete do páky. Poté necháte rozehřát trysku a v konvičce opatrně napěníte mléko těsně pod hladinou.

„Abyste doma dosáhli co nejlepšího výsledku, naplňte konvičku asi do dvou třetin mlékem, trysku ponořte jen kousek pod hladinu a v této poloze ji udržujte po celou dobu šlehání. Že to děláte dobře, poznáte, když hladina mléka začne stoupat. Pěna je hotová, když má pevnou konzistenci a v konvičce zůstane stejně tekutého jako vyšlehaného mléka a výsledek má zároveň teplotu mezi 60 a 70 °C,“ vysvětluje profesionální barista a milovník kávy Jiří Preis.

Při výběru pákovky se dívejte na tlak, se kterým pouští horkou vodu přes porci kávy. Minimum pro silnou kávu je 15 barů. Pro rychlé nahřátí vody by měl mít kávovar alespoň 1 400 wattů. S nižším příkonem budete spíše šetřit energii a na první ranní kávu si počkáte.

Na perfektní cappuccino pak doporučujeme pořídit kávovar s funkcí trysky, která mísí horký vzduch s párou – například De'Longhi Dedica Style EC 685 R. S ním našleháte perfektní mléčnou pěnu i bez baristického kurzu. 

Pokud chcete celou přípravu cappuccina nechat na automatickém kávovaru, zkuste třeba ty, které zaúkolujete ještě z postele, nebo z auta po cestě z práce z mobilní aplikace. Nainstalujte si do mobilu Coffee link a nevstávejte z postele, dokud vám kuchyň neprovoní vysněné domácí cappuccino.

>> Uvařte si domácí cappuccino s technologiemi profesionálních baristů. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.