Limetkový cheesecake ze sýru Philadelphia
Na tento osvěžující cheesecake potřebujete
- 150 gramů BeBe nebo svých oblíbených sušenek,
- 75 gramů rozpuštěného másla,
- 600 gramů sýru Philadelphia,
- 130 gramů cukru,
- 3 žloutky,
- vanilku
- a šťávu ze 2 limetek.
Příprava cheesecaku vám zabere zhruba půl hodiny. Postupujte následovně:
- V mixéru rozdrťte sušenky a přimíchejte k nim rozpuštěné máslo.
- Směs upěchujte na dno kulaté formy o průměru 20 až 23 centimetrů.
- Formu umístěte na pár minut do lednice.
- Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.
- Ručně nebo v kuchyňském robotovi vyšlehejte sýr, žloutky a cukr.
- Pak do směsi přidejte vanilku a limetkovou šťávu a znovu promíchejte.
- Směs nalijte na dortový základ a pečte v troubě 55 minut.
>> Dortové formy nejen na cheesecake pořídíte na MALL.CZ. <<
I když cheesecake vypadá lákavě už teď, nechte ho vychladnout a pak ho umístěte do lednice. Po vyndání z lednice mu dejte půl hodinku, aby změkl a měj výraznější chuť.
Náš tip: Aby váš výtvor vypadal jak ten z cukrárny, ozdobte cheesecake před podáváním limetkovou kůrou, mátou nebo třeba menšími kousky hořké čokolády.
Základní recept na nepečený čokoládový cheesecake
Kalorie hoďte za hlavu – tento cheesecake připravte z čokolády, kterou máte nejraději, ať už je hořká nebo mléčná.
Na přípravu potřebujete
- 2 balení BeBe sušenek,
- 180 gramů rozpuštěného másla,
- 500 gramů mascarpone,
- 350 gramů čokolády (250 ml na náplň a 100 ml na polevu),
- 100 gramů čokolády na polevu,
- a 260 mililitrů smetany ke šlehání (130 ml na náplň a 130 ml na polevu).
Příprava čokoládového cheesecaku vám zabere méně než půl hodinky.
Nejdříve si připravte dortový základ:
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem.
- Rozmixujte sušenky na jemný prášek a pak k nim přimíchejte rozpuštěné máslo.
- Směs upěchujte v dortové formě o průměru 20 až 23 centimetrů.
- Formu umístěte na pár minut do lednice.
Teď je na řadě náplň:
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte ji vychladnout.
- Poté k ní přimíchejte mascarpone.
- Zvlášť smíchejte vyšlehanou šlehačku a mléko.
- Všechny suroviny pak smíchejte dohromady a výslednou směs nalijte na dortový základ.
A jako poslední připravte čokoládovou polevu:
- V rendlíku ohřejte smetanu.
- Až bude horká, nalámejte do ní čokoládu.
- Polevu nalijte na cheesecake.
Hotový cheesecake uložte ke spánku do lednice, aby pořádně ztuhl.
>> Kvalitní čokoládu na mlsání a pečení najdete na MALL.CZ. <<
Cheesecake z lesního ovoce
Odnesli jste si z lesa velké zásoby lesního ovoce nebo vás obdařili příbuzní? Pusťte se do přípravy sladkého cheesecaku. Na přípravu se hodí kterékoliv dary lesa.
Na korpus potřebujete
- 250 gramů BeBe sušenek,
- 50 gramů mandlí
- a 120 gramů rozpuštěného másla.
Na náplň si přichystejte
- 500 gramů měkkého tvarohu,
- 250 mililitrů zakysané smetany,
- 50 gramů másla,
- 1 vejce,
- 25 gramů mandlí,
- 2 lžíce hladké mouky,
- 150 gramů cukru,
- šťávu z ½ citronu,
- balíček vanilkového cukru,
- nastrouhanou pomerančovou kůru,
- 500 gramů sezónního lesního ovoce
- a balíček dortové želatiny.
>> Naservírujte cheesecake hostům stylově na etažéru. <<
Postupujte následovně:
- Sušenky a mandle rozmixujte.
- Pak je přimíchejte do hrnce k rozpuštěnému máslu.
- Směs upěchujte na dno dortové formy o průměru 28 centimetrů.
- Nažhavte troubu na na 180 °C.
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, nalijte těsto a vložte na 12 minut do trouby.
- Než se základ upeče, rozmixujte tvaroh se zakysanou smetanou, máslem, vejcem, hladkou moukou a cukrem.
- Dochuťte citrónovou šťávou, vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou.
- Náplň nalijte na hotový základ a nechte ještě 45 minut v troubě při 150 °C.
Cheesecake pak nechte vychladnout v troubě při otevřených dvířkách. Na závěr přidejte nadrobno nakrájené ovoce a zalijte želatinou, kterou připravíte podle návodu na obalu. Po 3 hodinách v lednici se konečně pusťte do mlsání.
Tipy pro přípravu dokonalého cheesecaku
- Než se pustíte do příprav, vyndejte všechny suroviny (hlavně mléčné produkty) z lednice 3 hodiny předem. Máte tak jistotu, že se náplň nesrazí.
- Když nemáte sýr Philadelphia, připravte si domácí lučinu. Smíchejte 0,5 kilogramu kvalitního jogurtu a 125 mililitrů smetany. Do hrnce dejte cedník nebo síto, na něj plátýnko nebo utěrku a nakonec přijde směs jogurtu a smetany. Hrnec takto dejte na 24 hodin do lednice a nechte okapat. A domácí lučina je na světě.
- Pečení cheesecaku neuspěchejte a vždy se držte doporučené teploty v receptu. Pokud pečete v plynové troubě, teplotu snižte o 15 až 20 °C, jinak se cheesecake připeče.
- Že je cheesecake hotový poznáte podle toho, když se náplň po klepnutí do formy chvěje jako želé. Taková konzistence je ideální, v opačném případě to znamená, že je cheesecake v troubě už moc dlouho a náplň bude suchá.
>> Další originální recepty najdete na MALL.TV. <<
Nezapomeňte, že jsme v tom spolu. Domů vám bezpečně doručíme vše, co potřebujete k pečení a vaření.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.