Ať už máte rádi českou klasiku, nebo se o víkendu chcete pustit do přípravy nějakého netradičního jídla, vydejte se pro inspiraci na české foodblogy. Kuchařská výzva od MALL.CZ je totiž zaplnila recepty, mezi kterými si vybere každý.
Sladké, slané i exotické recepty
Autory těch nejlepších receptů jsme potom odměnili malým dárkem z MALL.CZ, který se v kuchyni nikdy neztratí, jako je například rychlovarná konvice, sada nožů nebo třeba ponorný mixér. Každý z foodblogerů, který se do výzvy zapojil, je něčím originální. A kdo byli ti nejlepší?
- Petra z blogu Ochutnejte svět nás se svým receptem na italský žloutkový krém zabaione přenesla do slunné Itálie.
- Markéta se svým blogem Meg v kuchyni oslnila božskými dezerty.
- Eva z blogu Kitchenaffair připravila recept na poctivé špaldové šátečky s tvarohem.
- Veronika z blogu Žijeme homemade připravila fantastický jahodový pohár s tvarohem.
- Svatava z blogu Coolinářka vytvořila asijský recept na kuře v těstíčku.
- Míša, která tvoří blog Víkendové pečení připravila fantastické tartaletky. Recept navíc doprovodila detailním fotonávodem, podle kterého tuhle dobrotu zvládnete levou zadní i vy.
- Anna z blogu Live with Anny zase uvařila báječné těstoviny s bylinkovým pestem.
To ale zdaleka není všechno. Inspiraci na dobroty všeho druhu pro vás v rámci výzvy MALL.CZ upekly a uvařily i holky z Vývařovny, Ella a Lenka z blogu Bohyně kuchyně nebo manželé Blanka a Kuba se svým blogem Kublanka.
Pistáciovočokoládový dezert podle Meg v kuchyni
Meg nám v rámci výzvy naservírovala lehoučké čokoládové dezerty. Uvnitř jsou plné nadýchané pistáciové pěny a čokoládové ganache. Vše pak dovádí k dokonalosti kakaová zrcadlová poleva. Příprava těchto dezertů vám možná zabere krapet více času, ale ten výsledek rozhodně stojí za to. V receptu najdete ingredience na 10 těchto báječných moučníků.
Ingredience na čokoládový střed
- 150 g hořké čokolády
- 150 g smetany ke šlehání
Ingredience na pistáciovou pěnu
- 6 g jemně mleté želatiny
- 30 g vody
- 220 g bílé čokolády
- 90 g mléka
- 80 g pistáciové pasty
- 360 g smetany ke šlehání
Ingredience na kakaový piškot
- 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
- 3 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
Ingredience na kakaovou zrcadlovou polevu
- 210 g krupicového cukru
- 75 g vody
- 70 g kakaa
- 150 g smetany ke šlehání
- 15 g jemně mleté želatiny
- 50 g vody
Na dokončení
- 30 g mletých pistácií
Postup
- Ze všeho nejdříve se pusťte do přípravy ganache, která tvoří střed tohoto božského moučníku. Hořkou čokoládu nalámejte do misky a v malém rendlíku si ohřejte smetanu. Těsně před bodem varu ji pak vlijte do misky k čokoládě. Směs nechte 5 minut odstát a následně ji ponorným mixérem rozmixujte dohladka.
- Čokoládovou směs rozdělte do malých silikonových formiček. Ty pak dejte alespoň na 2 hodiny do mrazáku, aby ganache zmrzla a mohla se vložit do pistáciové pěny.
- Mezitím si připravte pistáciovou pěnu. Do jedné misky nalijte vodu a namočte do ní želatinu, do druhé pak dejte mléko a nalámanou bílou čokoládu. Čokoládovou směs rozehřejte ve vodní lázni, odstavte ji z plotny a pak v ní dobře rozmíchejte pistáciovou pastu. Nakonec do směsi přidejte nabobtnalou želatinu a vše rozmíchejte dohladka. Smetanu ke šlehání vyšlehejte ponorným mixérem do tuhé šlehačky a po částech ji jemně vmíchejte do čokoládové směsi.
- Z mrazáku vyndejte ganache a vyloupejte ji z formiček. Ty pak omyjte, osušte a každou formičku naplňte přibližně do poloviny pistáciovou pěnou, vložte do ní ganache a doplňte pistáciovou pěnou až po okraj. Naplněné formičky dejte opět do mrazáku a nechte je tam ideálně přes noc.
- Druhý den se pusťte se do přípravy kakaového piškotu. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu. Opatrně do něj vmíchejte žloutky, mouku a kakao. Těsto pak rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 160 stupních 5 až 10 minut podle výšky těsta. Test propečení udělejte jednoduše pomocí špejle. Upečený piškot nechte vychladnout a pak z něj vykrájejte kolečka o trochu větší, než jsou formičky s pistáciovou pěnou.
- A teď přichází na řadu zrcadlová poleva. Do menší misky s vodou dejte želatinu a nechte ji nabobtnat. V rendlíku na středním plamenu rozmíchejte vodu, cukr, smetanu a kakao. Za občasného míchání přiveďte směs k varu, povařte zhruba dvě minuty a poté odstavte z plotny. Do kakaové směsi poté přidejte želatinu a rozmíchejte dohladka.
- Vzniklou polevu nalijte přes sítko do džbánku a nechte zchladnout na 35 až 40 stupňů. Mezitím vyndejte z mrazáku formičky s pistáciovou pěnou, vyklopte ji a jednotlivé kousky vyskládejte na mřížku postavenou na čistém tácu. Nakonec polevou přelijte každý kousek pistáciové pěny a ten pak přendejte na vykrojené piškotové kolečko. Spodní okraj moučníků ještě posypte mletými pistáciemi a všechny je dejte na pár hodin do lednice, aby pistáciová pěna a ganache uvnitř rozmrzly.