Foodblogeři vařili a pekli s MALL.CZ | Blog Mall.cz

Foodblogeři vařili a pekli s MALL.CZ

Že vám v kuchyni dochází inspirace? Pak věřte, že v tom nejste sami. Po měsících domácího experimentování v kuchyni tohle potkalo snad každého z nás. Na jaře jsme se proto rozhodli rozjet malou blogerskou výzvu, která se bude točit výhradně okolo jídla. Podívejte se, co nám čeští food blogeři naservírovali.

Ať už máte rádi českou klasiku, nebo se o víkendu chcete pustit do přípravy nějakého netradičního jídla, vydejte se pro inspiraci na české foodblogy. Kuchařská výzva od MALL.CZ je totiž zaplnila recepty, mezi kterými si vybere každý.

Sladké, slané i exotické recepty

Autory těch nejlepších receptů jsme potom odměnili malým dárkem z MALL.CZ, který se v kuchyni nikdy neztratí, jako je například rychlovarná konvice, sada nožů nebo třeba ponorný mixér. Každý z foodblogerů, který se do výzvy zapojil, je něčím originální. A kdo byli ti nejlepší?

  • Petra z blogu Ochutnejte svět nás se svým receptem na italský žloutkový krém zabaione přenesla do slunné Itálie.
  • Markéta se svým blogem Meg v kuchyni oslnila božskými dezerty.
  • Eva z blogu Kitchenaffair připravila recept na poctivé špaldové šátečky s tvarohem.
  • Veronika z blogu Žijeme homemade připravila fantastický jahodový pohár s tvarohem.
  • Svatava z blogu Coolinářka vytvořila asijský recept na kuře v těstíčku.
  • Míša, která tvoří blog Víkendové pečení připravila fantastické tartaletky. Recept navíc doprovodila detailním fotonávodem, podle kterého tuhle dobrotu zvládnete levou zadní i vy.
  • Anna z blogu Live with Anny zase uvařila báječné těstoviny s bylinkovým pestem.

To ale zdaleka není všechno. Inspiraci na dobroty všeho druhu pro vás v rámci výzvy MALL.CZ upekly a uvařily i holky z Vývařovny, Ella a Lenka z blogu Bohyně kuchyně nebo manželé Blanka a Kuba se svým blogem Kublanka.

Pistaciovo čokoládový dezert • 

Pistáciovočokoládový dezert podle Meg v kuchyni

Meg nám v rámci výzvy naservírovala lehoučké čokoládové dezerty. Uvnitř jsou plné nadýchané pistáciové pěny a čokoládové ganache. Vše pak dovádí k dokonalosti kakaová zrcadlová poleva. Příprava těchto dezertů vám možná zabere krapet více času, ale ten výsledek rozhodně stojí za to. V receptu najdete ingredience na 10 těchto báječných moučníků.

Ingredience na čokoládový střed

  • 150 g hořké čokolády
  • 150 g smetany ke šlehání

Ingredience na pistáciovou pěnu

  • 6 g jemně mleté želatiny
  • 30 g vody
  • 220 g bílé čokolády
  • 90 g mléka
  • 80 g pistáciové pasty
  • 360 g smetany ke šlehání

Ingredience na kakaový piškot

  • 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli

Ingredience na kakaovou zrcadlovou polevu

  • 210 g krupicového cukru
  • 75 g vody
  • 70 g kakaa
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 15 g jemně mleté želatiny
  • 50 g vody

Na dokončení

  • 30 g mletých pistácií

Postup

  1. Ze všeho nejdříve se pusťte do přípravy ganache, která tvoří střed tohoto božského moučníku. Hořkou čokoládu nalámejte do misky a v malém rendlíku si ohřejte smetanu. Těsně před bodem varu ji pak vlijte do misky k čokoládě. Směs nechte 5 minut odstát a následně ji ponorným mixérem rozmixujte dohladka.
  2. Čokoládovou směs rozdělte do malých silikonových formiček. Ty pak dejte alespoň na 2 hodiny do mrazáku, aby ganache zmrzla a mohla se vložit do pistáciové pěny.
  3. Mezitím si připravte pistáciovou pěnu. Do jedné misky nalijte vodu a namočte do ní želatinu, do druhé pak dejte mléko a nalámanou bílou čokoládu. Čokoládovou směs rozehřejte ve vodní lázni, odstavte ji z plotny a pak v ní dobře rozmíchejte pistáciovou pastu. Nakonec do směsi přidejte nabobtnalou želatinu a vše rozmíchejte dohladka. Smetanu ke šlehání vyšlehejte ponorným mixérem do tuhé šlehačky a po částech ji jemně vmíchejte do čokoládové směsi.
  4. Z mrazáku vyndejte ganache a vyloupejte ji z formiček. Ty pak omyjte, osušte a každou formičku naplňte přibližně do poloviny pistáciovou pěnou, vložte do ní ganache a doplňte pistáciovou pěnou až po okraj. Naplněné formičky dejte opět do mrazáku a nechte je tam ideálně přes noc.
  5. Druhý den se pusťte se do přípravy kakaového piškotu. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu. Opatrně do něj vmíchejte žloutky, mouku a kakao. Těsto pak rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 160 stupních 5 až 10 minut podle výšky těsta. Test propečení udělejte jednoduše pomocí špejle. Upečený piškot nechte vychladnout a pak z něj vykrájejte kolečka o trochu větší, než jsou formičky s pistáciovou pěnou.
  6. A teď přichází na řadu zrcadlová poleva. Do menší misky s vodou dejte želatinu a nechte ji nabobtnat. V rendlíku na středním plamenu rozmíchejte vodu, cukr, smetanu a kakao. Za občasného míchání přiveďte směs k varu, povařte zhruba dvě minuty a poté odstavte z plotny. Do kakaové směsi poté přidejte želatinu a rozmíchejte dohladka.
  7. Vzniklou polevu nalijte přes sítko do džbánku a nechte zchladnout na 35 až 40 stupňů. Mezitím vyndejte z mrazáku formičky s pistáciovou pěnou, vyklopte ji a jednotlivé kousky vyskládejte na mřížku postavenou na čistém tácu. Nakonec polevou přelijte každý kousek pistáciové pěny a ten pak přendejte na vykrojené piškotové kolečko. Spodní okraj moučníků ještě posypte mletými pistáciemi a všechny je dejte na pár hodin do lednice, aby pistáciová pěna a ganache uvnitř rozmrzly.
Témata:
  recepty, vaření