Jak odvápnit kávovar | Blog Mall.cz
Jak odvápnit kávovar

Jak odvápnit kávovar

Pokud chcete, aby káva z vašeho kávovaru byla stále chutná a kávovar byl bezporuchový musíme se jednou za čas věnovat údržbě přístroje. Mezi pravidelné úkony by mělo patřit odvápnění přístroje.

Kromě očisty přístroje zvenčí je třeba udržovat bezproblémový chod kávovaru také pomocí čištění vnitřní části přístroje, konkrétně je potřeba zbavit se vodního kamene.

1. Jak často odvápňovat?

Potřeba odvápňování záleží na tvrdosti vody, kterou používáte k přípravě kávy a také na tom, jak často si kávu připravujete. Některé přístroje vás upozorní sami, že nastal čas na odvápnění u jednodušších modelů na to musíte myslet sami. Obecně se dá říci, že odvápnit byste měli jednou za 3 měsíce nebo častěji.


2. Jak odvápňovat kávovar

V návodu k vašemu kávovaru se dočtete, jaké konkrétní prostředky jsou vhodné pro jeho odvápnění. Mezi nejčastější způsob patří odvápňovací tablety nebo odvápňovací roztok. Jedno či druhé umístíte do nádoby na vodu a spustíte kávovar nebo přímo speciální program na odvápňování. V případě, že kávovar nemá program na odvápňování je postup většinou následující (držte se ale pokynů na odvápňovácím prostředku):

  1. Umístěte směs prostředku a vody do nádržky na vodu.
  2. Zapnete kávovar a necháte přibližně polovinu protéct.
  3. Kávovar vypněte a necháte 30 min roztok působit.
  4. Znovu zapněte kávovar a necháte protéct zbytek směsi.
  5. Do nádržky doplníte čistou vodu a necháte ji protéct kávovarem.

3. Proč odvápňovat

Pravidelné odvápnění je dobré neopomínat, protože se tak vyhnete poškození přístoje, uspoříte energii, která musí jinak zdolávat při ohřevu vody vrstvu vodního kamene a také zajistíte, že vaše káva bude stále chutnat skvěle.


Prohlédnout čisticí tablety pro kávovary >>


Video návod KRUPS

Témata:
  kávovar, espresso, káva