5 tipů, jak tvořivě využít prázdné kávové kapsle | Blog Mall.cz

5 tipů, jak tvořivě využít prázdné kávové kapsle

Šálek své oblíbené kávy jste si už vychutnali, ale co teď s prázdnými kávovými kapslemi? Začněte je sbírat a pusťte se do tvoření. Z pestrobarevných kelímků si snadno vyrobíte šperky i ozdobné řetězy. Popusťte uzdu kreativitě a recyklujte po svém.

Jak se ekologicky zbavit použitých kapslí?

Kávové kapsle jsou vyrobené z hliníku. A ten nepatří do směsného komunálního odpadu. Správně byste je měli nosit do kontejnerů na kovy, aby se dále využily na výrobu drátů či plechu. Ale je tu ještě druhá možnost – zrecyklujte je sami. Z kávových kapslí si vyrobíte spoustu maličkostí pro radost i užitek.

1. Kapsle proměňte ve vkusné šperky

Kávové kapsle se vyrábějí v mnoha barvách. Najdete je ve všech odstínech zlaté, měděné, červené, modré i fialové. A tak krásně barevné, jak je pořídíte, vydrží opravdu dlouho. To je škoda nevyužít.

Stačí vám kleště, šperkařský drátek, který se snadno ohýbá, a šídlo nebo jehla na proděravění. Dokoupit pak musíte ještě závěsy na náušnice, řetízky anebo zapínání podle toho, co chcete z kapslí vyrobit. Seženete je v korálkárnách nebo výtvarných potřebách.

Samotný proces výroby je velmi jednoduchý. Kapsle stlačte či skládejte, abyste vytvořili jednotlivé části šperku. Pomocí jehly a drátku je pak spojujte dohromady. Není na tom nic těžkého. Ty nejjednodušší šperky zvládne opravdu každý. Nebojte se zapojit i své děti. A pokud vám chybí inspirace, hledejte ji třeba na Pinterestu.

Na tvoření z kávových kapslí vám stačí i nářadí, které máte běžně doma. • 

2. Ozdobte si vánoční stromeček

Vánoční řetězy nemusíte za draho kupovat. Stačí nasbírat dostatečné množství kávových kapslí. Kapsle stlačte, udělejte do nich dvě dírky naprosti sobě a navlečte je na zlatý provázek či stužku jednu vedle druhé. Vyrobit si můžete vánoční řetěz v klasických odstínech zlaté, stříbrné a měděné nebo využijte jejich barevnost a růžové baňky doplňte řetězy z růžových kapslí s kovovými odlesky. Na stromečku se budou ve světle svíček pěkně třpytit.

Kávové kapsle se vyrábí v mnoha barevných odstínech. Využijte to. • 

3. Řetězy z kávových kapslí zaplašíte ptáky na zahradě

Pokud radši vyrábíte spíš něco užitečného, než ozdobného, použijte prázdné kávové kapsle k zastrašení škodného ptactva. Běžně se používají například staré CD disky, ale stačí vzít cokoliv, od čeho se odráží světlo a co vyluzuje šustivé zvuky. S kávovými kapslemi docílíte obojího. Stačí je navléct na provázek a uvázat na strom, hroznové víno či na tyčky u záhonů.

Z kapslí vyrobíte řetězy na zahradu nebo klidně i ozdobný závěs do bytu. Zdroj: Pinterest. • 

4. Ozdobte si pergolu

Řetězy, které z kávových kapslí vytvoříte, nemusíte nechávat až na vánoční stromeček. Ozdobte si s nimi i zahradní pergolu. Barvy z nich nevysaje sluníčko ani déšť, takže budou pořád stejně krásné.

5. Vytvořte originální obrazy

Pokud máte kreativity na rozdávání, pusťte se do autorské tvorby. Stlačené kapsle skládejte do abstraktních obrazců a vytvářejte originální obrazy. Stačí vám obyčejný rám, karton papíru a dobré lepidlo.

Až zpracujete přebytečné kapsle, podívejte se také, co s použitými čajovými sáčky.

Co s prázdnými kapslemi děláte vy? Napište nám do komentářů.