Základem je kvalitní káva a led
Ať už si připravujete šálek horké kávy v zimě nebo sklenici s vychlazenou kávou v létě, vždy vybírejte kvalitní kávová zrnka. Poznáte je tak, že:
- nejsou spálená do černa,
- nemají na sobě mastný film
- a pražená byla nejpozději před rokem.
Důležitou roli hraje také led. Vyhoďte z mrazáku zbytky loňských kostek a připravte si novou ledovou zásobu. Podle odborníků nejlépe chutná led z vody, kterou jste přefiltrovali.
Když máte připravenou kávu i led, stačí nažhavit kávovar a pustit se do přípravy jednoho z kávových drinků tohoto léta.
1. Svěží chuť espresso toniku
Mix hořkého toniku se silnou kávou zní možná zvláštně, jakmile ale jednou ochutnáte, už si kávu nedáte jinak. K přípravě espresso toniku potřebujete jen dvě přísady: kvalitní, dobře vychlazený tonik a šálek espressa. Máte-li možnost, vybírejte kávu se sladkými a ovocnými podtóny, které nejlépe doplní chuť toniku.
Jak na to?
- Do dvoudecové sklenice nasypte několik kostek ledu a nalijte asi 1 dcl ledového toniku.
- Do hrnečku si připravte espresso o objemu asi 20–30 ml.
- Espresso velmi pomalu nalijte do sklenice s tonikem. Pomozte si lžičkou, přes kterou kávu nalijete. Při pomalém nalévání se káva nepromíchá s tonikem, ale bude postupně padat dolů. Už jen za tu podívanou tenhle drink stojí!
Chcete-li nápoj ozvláštnit, přidejte plátek pomeranče a snítku tymiánu, které se výborně doplňují s chutí chininu v toniku.
Espresso tonik vás nadchne svěží chutí. Podávejte ho v průhledné sklenici, ať vidíte prolínání kávy s tonikem. • MALL.cz
2. Oblíbené frappé s čokoládou
Domovem frappé je Řecko, kde si ho vychutnáte na pláži, v taverně i pouličním stánku. A připravit si ho můžete snadno i doma.
Budete potřebovat:
- 2 lžičky instantní kávy,
- 4 lžičky krupicového cukru,
- 4 lžíce mléka,
- 8 lžic vody,
- pikao nebo rozpuštěnou čokoládu,
- led,
- šejkr nebo tyčový mixér.
Do šejkru, případně vysoké sklenice, nasypte kávu, cukr a vodu a dobře protřepejte nebo rozmixujte. Do jiné sklenice nalijte pikao či čokoládu asi do výšky půl centimetru. Zalijte kávovou směsí, přidejte led a dolijte mlékem. A sladký nápoj, který vám připomene řecké pláže, je na světě!
Místo instantní kávy můžete použít i espresso či filtrovanou kávu. Ozdobte šlehačkou, posypte kakaem či skořicí.. • MALL.cz
3. Lehké cold brew pro fajnšmekry
Pokud vás v létě neláká hutná chuť mléka, je čas vyzkoušet cold brew – tedy kávu extrahovanou za studena. Na šálek této dobroty si musíte počkat 12–24 hodin, vězte ale, že výsledek za to stojí.
Jak na to?
- Odměřte si šálek kávových zrnek a pomelte je v mlýnku spíše na hrubo.
- Do frenchpressu nasypte pomletou kávu a zalijte 4 šálky studené vody.
- Nádobu přikryjte a nechte v lednici louhovat přes noc nebo do druhého dne (12 až 24 hodin).
- Kávovou sedlinu stlačte víkem frenchpressu a podávejte na ledu.
Pokud jste viděli přípravu cold brew v kavárně, možná vás překvapil složitý mechanismus překapávání přes led. Doma si ale vystačíte buď s frenchpressem nebo jen džbánkem a plátýnkem, do kterého kávu nasypete a zavážete.
Chcete-li chuť kávy ozvláštnit, přidejte tyčinku skořice nebo vanilkový lusk. Hotový nápoj podávejte s ledem, přidat ale můžete i citrón nebo pomeranč.
Chcete-li být trendy, servírujte cold brew v zavařovací sklenici s uchem. • MALL.cz
4. Espresso affogato: když káva potká zmrzlinu
Italové se bez šálku silného espressa neobejdou ani v létě. Jak je ale o obyvatelích Apeninského poloostrova známo, jsou to labužníci – a tak zkombinovali dvě skvělé věci, které jejich kuchyně nabízí. Kávu a zmrzlinu.
Výsledkem je espresso affogato. Dáte-li si ho přímo v Itálii, pravděpodobně vám na stole přistane šálek s kopečkem vanilkové zmrzliny a vedle něj konvička s horkou kávou. Jakmile zmrzlinu přelijete kávou, na nic nečekejte a pusťte se do téhle dobroty, než se úplně rozpustí.
Espresso chutná skvěle i s karamelovou či kokosovou zmrzlinou, s čepicí šlehačky nebo zasypané skořicí či kakaem.
Espresso affogato podávejte ve sklenici nebo malé misce. Spíš než nápoj je tato dobrota dezert, který jíte lžičkou. • MALL.cz
5. Kávová chuť Asie
Vietnam je, hned po Brazílii, druhým největším vývozcem kávy na světě. A zdejší obyvatele si umí tento nápoj náležitě vychutnat. K přípravě silné kávy používají Vietnamci kávový filtr Phin, který ale v českých podmínkách můžete nahradit moka konvičkou. Vedle kávy si připravte ještě led a kondenzované mléko.
Jak na to?
- V moka konvičce připravte ze 3 lžiček silnou kávu.
- Do sklenice nalijte kondenzované mléko dle chuti.
- Zalijte kávou a přidejte led nebo ledovou tříšť.
Vietnamská káva je velmi silná a proto se obvykle pije překapávaná. I když neseženete kávu přímo z Vietnamu, vybírejte pro přípravu tohoto nápoje kávy s výrazným aroma nebo směsi arabiky a robusty.
Je sladká, hustá a přesto osvěží. Vietnamská káva stojí za ochutnání. • MALL.cz
Jakou kávu si v létě nejraději vychutnáte? Napište nám do komentářů.