Domácí krabičky: vyzkoušejte dietu, která vás nezruinuje | Blog Mall.cz

Domácí krabičky: vyzkoušejte dietu, která vás nezruinuje

Módní vlna krabičkových diet se neustále převaluje přes zaneprázdněné pracanty. Láká na pravidelné dodávání vyvážených pokrmů. Cena za hromadně připravované jídlo už ale tak vyvážená pro naši kapsu nebývá. S naším návodem zvládnete „krabičkovku” hravě sami.

Seznam existujících diet by vydal na menší knižní sérii. Proč tedy vyzkoušet právě krabičkovou?

  • Systém krabiček zajistí, že budete porce konzumovat vyváženě v průběhu celého dne.
  • Svoji porci nebudete mít tendence překračovat. Krabička přesně určí, jaká porce vás čeká.
  • Nezprotiví se vám svým zaměřením. Obsah krabiček můžete snadno obměňovat podle aktuálních chutí.

Krabičky dodají vašemu tělu rytmus. Ustálí se vám zažívací systém a vy jej tak nebudete přetěžovat nečekanými nájezdy na ledničku. • 

Nejprve si vypočítejte, co do krabiček dáte

Spočítejte si svůj denní kalorický příjem, vystačíte si s některou z bezplatných on-line kalkulaček – stačí do internetového vyhledavače zadat „denní kalorický příjem kalkulačka”.

Výpočet zohledňuje

  • věk,
  • výšku a váhu
  • i míru každodenní fyzické aktivity.

Nezapomínejte, že pokud plánujete shodit přebytečná kila, musíte si krabičky sestavit tak, aby denní příjem byl přibližně o 200 kcal nižší.

Náš tip: U některých kalkulaček si kritéria hubnut můžete nastavit. Ušetříte si tak práci s odčítáním přijatých kalorií.

Díky bezplatným kalkulačkám získáte představu, kolik proteinů, sacharidů a tuků by měl váš denní příjem obsahovat. • 

Vzhůru na nákupy – začněte krabičkami

Při výběru dbejte na možnost krabičku dokonale uzavřít. V opačném případě vám polévka nebo dresing ze salátu napáchají v tašce pořádnou neplechu.

Pokud většinu jídel konzumujete v práci, zvažte pro větší pohodlí při přenášení jídlonosiče. Pravděpodobně vás vrátí do dětských let k vyzvedávání obědů pro nemocné sourozence. Stylové kombinované misky se však vrací do módy.

Jedno hlavní jídlo včetně dezertu pohodlně přenesete v obědovém boxu s přihrádkami. Výhodou oddělených krabiček je, že se mezi sebou potraviny a jejich chutě nemíchají.

Obědové boxy navíc často obsahují přihrádku na příbor. Polední pauzu si tak můžete vychutnat i mimo firemní kuchyňku a nemusíte řešit půjčování nádobí.

Ušetřit prostor nebo se blýsknout designem. Každý si přijde na své. • 

Na svačinky a snídaně využijete praktické kelímkové krabičky. I ty vychází dietářům vstříc. Mají prakticky oddělené přihrádky, takže si nachystáte například jogurt s ovocem nebo křupavým müsli v předstihu a vychutnáte si ho nerozmočené.

Některé mají i vlastní chladicí vložku, díky které udrží například pomazánku ve svěží kondici i při převozu v teplém počasí.

Svačinové kelímky dobře umístíte i do malého batůžku nebo kabelky. • 

Kouzlete s krabičkami v kuchyni

Při sestavování krabiček nezapomínejte na nejdůležitější poučku: nikdy nekopírujte cizí dietu. Předpisy z internetu nebo knih nepoužívejte, pokud se neshodujete ve výšce, váze, věku a fyzické aktivitě s modelovým příkladem.

Rozpočítejte si denní přísun energie podle výživových tabulek a začněte sestavovat jídelníček. Tabulky vám s plánováním množství tuků, sacharidů i bílkovin pomohou. My se podíváme, jak krabičky vyladit k dokonalosti.

1. Neopomíjejte luštěniny

Cizrna, fazolky nebo červená čočka vám zpestří stravu i v netradiční formě. Připravte si z nich třeba pomazánku. Vystačíte si s mixérem, povařenou luštěninou a kořením. K pomazánce přidejte místo chleba například

  • stonky řapíkatého celeru,
  • hranolky mrkve či okurky
  • nebo kusy papriky.

Jídelníček zpestříte také naklíčenými luštěninami nebo jinými klíčky. • 

2. Chystejte některé krabičky v předstihu

Vařená vajíčka, luštěninové pomazánky nebo domácí málo sladké müsli můžete chystat ve větším množství a vždy jen sáhnout do spíže či lednice a připravit další krabičku.

>> Podívejte se, jak využít formičky na led na uchování zbytků smoothies a dalších potravin. <<

Náš tip: Ne všechny potraviny se vyplatí chystat v předstihu. Aby vám hlávkový salát vydržel v lednici dlouho čerstvý, uchovávejte ho v plastové míse pod navlhčenou papírovou utěrkou.

Barevné, vyvážené a v předstihu nachystané. Díky takovým krabičkám se nebudete odbývat. • 

3. Přidávejte porce ořechů a semínek

Proteiny a zdravé tuky dodáte jablečným plátkům lžičkou ořechového másla. Kešu či vlašské ořechy výborně doplňují kuskus se zeleninou a porci rýže jemně posypte sezamovými semínky.

4. Chleba elegantně vyškrtněte z jídelníčku

Tortily a plátky chleba nahraďte listy kapusty nebo salátu. Další alternativou je mořská řasa nori, která se využívá při přípravě sushi.

Náš tip: Pokud vás u oblíbeného miniburgříku trápí kalorická hodnota housky, orgilujte místo ní dva portobello žampiony. Navíc zasytí mnohem lépe než houska z bílé mouky.

>> Chcete u diety skutečně vydržet? Přečtěte si, jak na to. <<

Máte s krabičkovou nebo jinou dietou vlastní zkušenosti? Napište nám to do komentářů.