Půst: prospívá, nebo škodí vašemu zdraví? | Blog Mall.cz

Půst: prospívá, nebo škodí vašemu zdraví?

Půst. Čtyři písmena, ve kterých se skrývá naděje na rychlé shození vánočních kil i zbytečné zdravotní problémy způsobené přehnaným hladověním. Má vůbec smysl půsty držet?

S půsty je potíž už v tom, že je každý chápe trošku jinak. Pro někoho půst znamená striktní několikadenní hladovku o čisté vodě, pro jiného omezení vybraných potravin či nápojů – například masa nebo alkoholu.

Naši předci obvykle drželi půsty před nebo po období hojnosti. Chtěli tímto způsobem očistit tělo i mysl a zároveň se připravit na období, kdy budou trpět nedostatkem potravy. V dnešní době plných supermarketů ale nic takového nehrozí – a proto se nabízí otázka, zda má vůbec smysl drastické půsty držet.

Dnes je jídlo k dostání na každém rohu. Nikdo se tak nemusí půstem připravovat na období nedostatku. • 

Nebezpečné extrémy

Představte si člověka, který celý rok obědvá převážně ve fast foodech, na večeři si kupuje polotovary do mikrovlnky a vše zapíjí pivem nebo tvrdým alkoholem. Takový člověk nejspíš nebude mít zdravé tělo – a několikadenní hladovka o čisté vodě na tom příliš nezmění.

Podobně jako drastické diety, ani půst ve formě hladovění není samospásným řešením všech problémů. Jistě, může pomoci přejít na jiné myšlenky a pročistit vaše tělo. Pokud se ale hned po jeho skončení vrátíte k nezdravému životnímu stylu, jeho účinky se rychle vytratí. Vlastně tak jen skáčete z jednoho výživového extrému do druhého – nehledě na to, že půst je v takovém případě extrémně nepříjemný a ubíjející.

>> Čtěte, jak na zdravou očistu těla a detoxikaci organismu. <<

Jestliže se člověk po celý rok stravuje nezdravě, několikadenní půst ho nespasí. • 

Řešením je postupná cesta

Mnohem bezpečnější a dlouhodobě zdravější je postupná změna jídelníčku i životního stylu. Zkuste například:

  • omezit konzumaci alkoholu, masa a tučných potravin,
  • přidat do jídelníčku více zeleniny
  • a do práce jezdit na kole nebo chodit pěšky.

>> Základ zdravé výživy najdete na MALL.cz. <<

Důležitá je při tom vytrvalost. Když budete malé krůčky opakovat každý den, po čase se dostaví výsledky. Je to úplně stejné jako s cvičením – strávit celý den v posilovně a cvičit 10 hodin vašemu tělu nepomůže, ale pokud půjdete 20 dní po sobě na půl hodiny, na vašem těle to bude poznat.

Teprve při dlouhodobě střídmém jídelníčku a zdravějším životním stylu má smysl začínat s půsty. Přidejte se například k akci suchý únor a nepijte během měsíce alkohol nebo odjeďte na pár dní na chatu a pijte pouze vodu a zeleninové šťávy. Nikdy ale půst neberte jako redukční dietu – vnímejte ho spíše jako lék a očistnou kůru, která vám připomene, jak dobře si během dodržování zdravého životního stylu vlastně žijete.

>> Přečtěte si více o hubnoucích mýtech na našem blogu. <<

Při půstu dávejte pozor na ovocné šťávy. Obsahují cukr (fruktózu), který v nadměrné konzumaci způsobuje tloustnutí. • 

Jak to máte s půsty vy? Zkoušeli jste, nebo se jim spíše vyhýbáte? Napište nám do komentářů pod článkem.