7+1 tipů, jak letos opravdu dodržet předsevzetí | Blog Mall.cz

To dám! 7+1 tipů, jak letos opravdu dodržet předsevzetí

Zhubnout, naučit se anglicky nebo pravidelně cvičit – novoroční předsevzetí si každý rok dává asi třetina Čechů. Jen 8 % z nich ale vytrvá až do konce a plány splní. Stačí se přitom držet pár pravidel a plnění předsevzetí zvládnete na jedničku. Čtěte, jak na to.

1. Jedno předsevzetí stačí

Pokud vás napadá víc předsevzetí, které si chcete dát, zabrzděte. Nesnažte se současně skoncovat s kouřením, nezdravým jídlem i nedostatkem pohybu. Jděte na to postupně a vyberte si jen jedno předsevzetí, na které se budete soustředit. Jakmile se vám bude dařit, můžete klidně časem přibrat další.

Neopakujte ani staré chyby – jestli bylo cvičení na vašem seznamu už několikrát, tentokrát ho raději vynechejte a zvolte něco jiného.

NÁŠ TIP: Předsevzetí zformulujte co nejkonkrétněji – místo „naučím se anglicky” si raději řekněte „získám certifikát za angličtinu na úrovni B2”.

Češi si nejčastěji dávají předsevzetí, která se týkají jídla a hubnutí, sportu nebo osobního rozvoje a studia. • 

2. Plánujte a zase plánujte

Správný plán je základem (nejen) novoročního úspěchu. Máte-li stanovený cíl, naplánujte si k němu cestu krok za krokem a jasně si stanovte, kdy musíte splnit jakou část úkolu. Jen tak můžete uspět – budete se mít čeho držet a vždy uvidíte, co vás čeká.

Chcete-li se například naučit anglicky, naplánujte si postupně celý rok:

  • Do konce ledna si koupím učebnici pro samouky a zvládnu první 3 lekce.
  • V únoru si objednám kurz pro začátečníky a začnu na něj chodit každé úterý.
  • V březnu vyhledám rodilého mluvčího a 3× měsíčně s ním budu konverzovat a podobně.

NÁŠ TIP: Vyhraďte si ve svém programu konkrétní dny a časy, ve kterých budete sportovat nebo chodit na kurzy cizího jazyka – bez pevného režimu si na předsevzetí čas nenajdete. A ideálně se domluvte s kamarádkou nebo partnerem. Můžete se vzájemně hlídat a motivovat.

3. Sdělte to světu

Všechno jde líp, když se o to s někým podělíte. A předsevzetí není výjimkou. Řekněte o svém snažení rodině i přátelům – čím víc lidí o vašich plánech ví, tím větší máte motivaci vytrvat. Navíc vedle vás vždy bude někdo, kdo vás podpoří a podrží v těžké chvíli.

Máte-li kuráž, můžete o svém předsevzetí napsat i na sociální sítě – jakmile o něm bude vědět tolik lidí, už se vám nebude chtít přestat. • 

4. Odměňujte se

Bez odměny ani předsevzetí nefunguje. Alespoň ne tak dobře. Nezapomeňte se pravidelně odměňovat za úspěch a každý splněný krok oceňte maličkostí. Můžete:

  • vyrazit na dobrou večeři,
  • pořídit si drobnost, po které toužíte,
  • jít do kina nebo na koncert.

>> Vyberte si odměnu za plnění úkolů na MALL.cz <<

5. Veďte si deník

Deník není zdaleka jen výsadou dětí nebo dospívajících slečen. Ocení ho i plniči předsevzetí. Pište si do něj všechny úspěchy i nezdary, pocity, problémy – zkrátka vše, co vás při plnění plánu potká. Zpětně se pak můžete podívat, jak se vám dařilo a co všechno jste dokázali. A třeba se u vzpomínek na své začátky i zasmějete.

>> Pořiďte si ideální deník na zápisky na MALL.cz <<

6. Chybami se člověk učí

Stejně jako úspěchy patří k plnění předsevzetí i chyby – když své plány jednou porušíte, neházejte hned flintu do žita. Uvědomte si, proč jste plán porušili a začněte od začátku.

Nevzdávejte se ani při prvním nezdaru. Pokud pokud dvou týdnech zdravého stravování neodoláte a dáte si pořádnou porci hranolek, nemá cenu všechno zahodit. Chybovat je lidské. Od dalšího dne najeďte zpět do plánovaného režimu.

Jakmile se do předsevzetí pustíte, pokračujte v nich – nepropadejte panice, když jednou plán porušíte. • 

7. Přijměte chytrou pomoc

Pokud se sami nedonutíte plány plnit, zkuste to jinak. Najměte si odborníka, který na vás dohlédne a se vším vám pomůže – soukromého trenéra nebo třeba učitele angličtiny. Naplánovaným lekcím se budete vyhýbat mnohem hůř než cvičení doma v obýváku nebo opakování slovíček v posteli. Navíc vám profesionál poradí, jak správně postupovat, abyste byli úspěšní.

Anebo vsaďte na chytré pomocníky – stáhněte si aplikace na mobil, které vám s plněním předsevzetí pomůžou. Nastavíte si v nich vlastní cíle a aplikace vám každý den připomene, co ještě máte udělat:

  • s učením cizích jazyků vám pomůže například Duolingo,
  • aplikace QuitNow! Přestaňte kouřit vás zase postupně odnaučí cigaretám,
  • ke cvičení vás motivuje Map My Fitness.

Chcete-li si zvýšit fyzičku, pomůžou vám třeba i chytré hodinky – můžete v nich sledovat, kolik kroků denně ujdete a plnit cíle, které do nich zadáte.

A zlaté pravidlo předsevzetí?

Nesrovnávejte se s okolím. Co na tom, že vaše kolegyně už zhubla o 3 kila víc nebo je o 5 lekcí napřed, třeba přepálila začátek a nevytrvá až do konce. Řiďte se vlastním tempem a neohlížejte se na ostatní. Při novoročních předsevzetí platí, že jde jen o vás.

Jaká jste si dali letos předsevzetí vy? Napište nám to do komentářů.