Jak nejlépe vyčistíte pelíšek, klec nebo akvárko | Blog Mall.cz

Jarní úklid zvířecích domovů: jak vyčistíte pelíšek nebo akvárko?

I když psí pelíšek nebo rybí akvárko čistíte pravidelně, na jaře, kdy se příroda probouzí k životu, proveďte generální úklid. Pelíšek vysajte a vydezinfikujte, akvárko odkalte a důkladně vyčistěte i vnější filtry. Odměnou za tuto práci vám budou spokojení a zdraví mazlíčci.

Psí pelíšek: pomůže jedlá soda

Domov vašeho pejska ze všeho nejdřív vyluxujte a odstraňte viditelné skvrny. Vyhněte se ale chemickým přípravkům, které by psa zbytečně dráždily – na skvrny je skvělá třeba obyčejná jedlá soda. Stačí, když sodou posypete skvrny, necháte několik hodin působit a směs vysajete.

Následně pelíšek dejte do pračky a vyperte na maximální teplotu, kterou výrobce pelíšku povoluje. Jestliže se pelíšek do pračky nevejde, vyperte alespoň povlak a vnitřek pelechu umyjte ručně v horké mýdlové vodě. Pelíšek následně usušte na slunci nebo v sušičce.

Stejným způsobem postupuje i u pelíšku pro kočky.

>> Chcete svého psa naučit plavat? Mrkněte, jak na to. <<

Kočičí záchod: buďte důslední

Kočky jsou pověstné svou čistotností, takže na hygieně jejich toalety si dejte hodně záležet.

Na jaře je ideální čas ke kompletní výměně steliva (kočkolitu). Vyberte staré stelivo a vyhoďte jej do popelnice, případně spláchněte do záchodu, pokud je přírodní a výrobce tento postup dovoluje. Následně kočičí záchod důkladně opláchněte horkou vodou a vydezinfikujte.

Po vysušení naneste nové stelivo. Ideální jsou vysoce absorpční steliva, která výborně pohlcují výkaly zvířete a příjemně voní, takže vás zbaví zápachu v okolí záchodu.

>> Dávejte pozor, tyto potraviny kočkám neprospívají. <<

Kočky na toaletu chodí rády, musíte ji ale pravidelně vybírat.

Akvárko: vyčistěte sklo i vnější filtry

Ačkoliv se nabízí, abyste na jaře v akvárku vyměnili všechnu vodu, nedělejte to. Kompletní výměnou vody totiž změníte ekosystém akvárka, což neprospívá rybám ani rostlinám.

Mnohem lepší je, když jednou za týden nebo dva vyměníte asi pětinu objemu vody. Vodu nedávejte rovnou z kohoutku, ale nechte ji několik hodin odstát, ať z ní vyprchá chlor a voda se ohřeje na pokojovou teplotu.

Samotné akvárium můžete čistit i s rybami, pokud máte nádobu o objemu alespoň 60 litrů a více. V případě menších akvárek ryby raději přemístěte, abyste jim při čištění neublížili. Připravte si den předem nádobu a napusťte ji vodou, aby byla odstátá a ryby po přesunu neměly moc velký šok.

Pak už se vrhněte na čištění. Při jarním úklidu rozhodně využijete odkalovač – podvodní vysavač – kterým vyčistíte vodu od všech nečistot a kalů. Dále důkladně vyčistěte vnitřní a vnější filtry.

Jaro je ideální také na důkladné vyčištění vnitřního skla akvária. Pomozte si magnetickou stěrkou nebo houbičkou, ale dávejte pozor, ať se vám mezi houbičku a sklo nedostane písek nebo substrát, protože byste sklo poškrábali. Zejména u dna proto buďte opatrní a moc vodu neviřte. Stejným způsobem vyčistíte také sklo terária.

Z vody dále odstraňte odumřelé části rostlin, prořežte ty, které rychle rostou, a nezapomeňte vyčistit světla nebo topítka.

Čištění skla akvária pomocí magnetické stěrky.

Klec nejlépe umyjete wapkou

Jako chovatel ptáků nejspíš pravidelně měníte podestýlku a čistíte bidýlko i hračky. Na jaře vám tak stačí jediná věc – důkladně vyčistit klec či voliéru.

Klec plnou ohybů, spojů a těžko dostupných míst nejjednodušeji umyjete vysokotlakým čističem – tzv. wapkou. Pokud máte model s nádobou na saponát, klec také odmastíte a vydezinfikujete.

Jestliže vapku nemáte, pak vám nezbývá než celou klec vydrhnout ručně.

>> Vše, co vaši mazlíčci potřebují, najdete na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.