Je lepší konzerva nebo granule? Ideálně kombinujte obojí | Blog Mall.cz

Konzervy nebo granule: jaká je optimální strava pro vašeho psa a kočku

Je v pořádku, když psa či kočku krmíte jenom suchými granulemi nebo jenom vlhkou stravou z konzervy. Ale bude ještě lepší, když oba tyto způsoby zkombinujete. Podívejte se, jaké mají jednotlivé způsoby krmení výhody a nevýhody a jak na to, abyste svému mazlíčkovi dopřáli to nejlepší.

Základem je, aby strava vašeho zvířecího kamaráda obsahovala všechny potřebné živiny, tedy zejména

  • bílkoviny,
  • tuky,
  • cukry,
  • minerální látky
  • a vitamíny.

Všechno, co mazlíček potřebuje, seženete v takzvaných kompletních krmivech, která se dělí hlavně na dvě kategorie:

  • na krmiva suchá
  • a na krmiva vlhká.

Někteří mazlíčci jsou vybíraví a jejich chutě musíte vyzkoušet. Napoprvé proto nekupujte velké dávky krmiv, ale spíš menší balení. • 

Suchá krmiva

Pod suchá krmiva patří hlavně extrudované granule. Jejich hlavní výhodou je, že je můžete dlouho skladovat a vydrží. Když je máte vyzkoušené, klidně jich můžete nakoupit několik kilogramů naráz v akci. Kvalitní granule od prověřených výrobců navíc přispívají ke zdraví mazlíčkova chrupu.

Kromě toho granule obsahují koncentrované množství živin a energie. Takže pro každodenní plnohodnotnou dávku stačí mazlíčkovi relativně malá porce.

>> Prozkoumejte nabídku granulí na MALL.CZ. <<

Často se ale stává, že granule mazlíčkovi příliš nejedou právě proto, že jsou suché. Suchá krmiva také obsahují obiloviny, aby držela pohromadě (případně jiné náhradní složky u bezobilných krmiv –⁠ třeba brambory nebo hrách). Tím pádem mazlíček přijímá velkou část energie z cukrů.

Výzkumy odhalily, že psi i kočky by sami preferovali, kdyby většinu energie získávali z tuků a z bílkovin. Ty jsou ve vyšším poměru zastoupeny ve vlhkých krmivech.

>> Nesmíš, číčo! Jedovaté potraviny, které kočkám nikdy nedávejte. <<

Na trhu se prodávají i speciální granule pro štěňata, které podpoří jejich správný vývoj a růst. • 

Vlhká krmiva

Vlhkými krmivy jsou například konzervy, paštiky, salámy nebo kapsičky. Tyhle dobroty obsahují větší podíl vody a v kvalitních kouscích najdete také větší podíl tuku i bílkovin. Tohle všechno znamená, že mazlíčkovi vlhká strava voní víc než granule.

Nevýhodou vlhkých krmiv je, že jich denně spotřebujete víc, než kdybyste krmili suchou stravou. Relativně rychle se také zkazí, proto je po otevření musí váš čtyřnohý kamarád rychle sníst.


Pokud si nejste jistí, které budou vašemu mazlíčkovi chutnat a na jaké masíčko je zrovna naladěný, kupte mu velkou krabici s mixem příchutí. Hned 40kusovou pro pejsky seženete třeba od Pedigree. Ta obsahuje:

  • kapsičky s kuřecím a zeleninou,
  • kapsičky s hovězím a zeleninou,
  • kapsičky s krůtím masem a mrkví
  • a kapsičky s hovězím a jehněčím.

Kočkám kapsičky vynahrazují to, že tato zvířátka obecně pijí méně. I pro ně seženete multipack různých příchutí. Například v balení od Whiskas najdete 48 kusů namixovaných z

  • kapsiček s kuřecím masem,
  • s kachním masem,
  • s drůbežím masem
  • a s krůtím masem.

Kapsičky od Pedigree pro psy i od Whiskas pro kočky obsahují vyvážené složení. Nemají barviva, umělé příchutě ani konzervanty. Místo toho jsou plné vlákniny, vitamínů a minerálních látek, aby se mazlíčkům dobře trávilo a měli zdravé kosti, kůži i srst.

>> Mix kapsiček pro psy od Pedigree seženete na MALL.CZ. <<

>> Mix kapsiček pro kočky od Whiskas seženete na MALL.CZ. <<

S výživou, která obsahuje minerály, bude mít váš mazlíček krásnou srst. • 

Kombinace vlhké a suché stravy

Podle odborníků je nejlepší, když mokrou a suchou stravu nakombinujete. Skvěle se tak přiblížíte přirozeným výživovým potřebám psů i koček. Mazlíčkovi bude miska vonět i chutnat, dobře ho zasytí a nabídne mu všechno, co potřebuje.

Dávkování si přečtěte na obalu krmiva, které vyberete. U krmení psů a koček je ale rozdíl. Obecně se doporučuje, abyste psům vlhkou a suchou stravu smíchali, pokud pejskovi nechutnají granule. Denní krmnou dávku psům rozdělte na

  1. ⅓ ráno
  2. a ⅔ večer.

Kočky naopak rády menší porce během celého dne. Na snídani a večeři jim dopřejte kapsičky, které poslouží jako hlavní jídlo. A do misky jim nasypejte odpovídající denní dávku granulí, které můžou uzobávat během dne.

Dobrým řešením je také mix suchých granulí s plněnými granulemi, které obsahují přírodní oleje.

>> Pořiďte kočkám granule Whiskas s plněnými polštářky na MALL.CZ. <<

Doplňková krmiva

Kromě klasické výživy dopřejte mazlíčkovi ještě baštu navíc. To jsou krmiva, která slouží jako doplněk stravy nebo jako pamlsek. Nemůžete ale krmit jenom jimi, protože zvířeti nedopřejí všechno, co potřebuje.

>> Podzimní výbava pejskařů: 5 vychytávek pro venčení za tmy. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.