Jak svého psa naučíte plavat, aby si zlepšil zdraví | Blog Mall.cz

Pes a voda: jak ho naučíte plavat, aby si zlepšil zdraví

Některým rasám jde plavání snáz než jiným, plavat ale zvládnou všichni psi. S vodou svého pejska seznamte už od štěněte, snáz si na ni zvykne. Ale ani staří kmeti nemusí zůstávat věčně na suchu, protože jim plavání zlepší zdraví. Čtěte, jak vypadá správný psí plavecký styl a k čemu je psovi plovací vesta.

Je to podobné jako u lidí, i pejskům plavání posiluje svaly, a přitom nezatěžuje klouby. Díky tomu se jim zvýší kondice a zlepší celkový zdravotní stav. Plavání pomůže i pejskům, kteří potřebují rehabilitaci po úrazech.

V létě navíc voda psy ochlazuje a znamená pro ně chvíle, kdy se parádně vyřádí. Pokud máte hyperaktivního pejska, plavání ho spolehlivě unaví, aby večer nezlobil.

Na začátku hlavně trpělivost

Když psa učíte plavat, mějte v prvé řadě trpělivost. Určitě ho neházejte do vody, ale nechte ho, aby se do ní sám odvážil. Stačí, když si první den jenom namočí tlapky na břehu. Voda je pro něj neznámá látka, ke které důvěru teprve získává.

Až se s vodou seznámí, běžte do vody s ním. Buď ho při tom neste v náručí a do vody pomalu vkládejte, nebo ho nechte jít vedle vás. Během toho ho pořád klidným hlasem ujišťujte, že se nemusí ničeho bát.

Jestli se vám nechce jít do vody nebo je příliš zima, využijte pejskovy lásky k aportování. Hoďte mu klacík do vody, ale jen velmi blízko břehu, aby poprvé třeba ani plavat nemusel. Postupně vzdálenost zvyšujte. Nebo mu klidně hoďte jeho oblíbenou hračku, která plave. Vaším cílem je, aby zjistil, že voda je kamarád.

Nejdřív pejska nechte, aby se s vodou seznámil tím, že si smočí tlapky. • 

Na první plavání klidně běžte s druhým psím parťákem, který se vody nebojí. U psů je to jako s dětmi, pejsek pak bude chtít následovat toho druhého.

A určitě nezapomeňte na motivaci: pejska za každý úspěch chvalte a odměňte.

>> Psí pamlsky seženete na MALL.CZ. <<

Správný plavecký styl

Pes automaticky poplave čubičku, kterou od přírody umí. Kdyby mu to moc nešlo, přidržujte ho pod předními tlapkami, aby měl čumák nad hladinou a kopal jenom zadními. Postupně se zkoordinuje.

Aby pejsek nepřetěžoval některou skupinu svalů, měl by držet správný styl. To znamená:

  • čumák těsně nad hladinou,
  • rovná záda,
  • necáká předníma nohama,
  • rovnoměrně zapojuje přední a zadní nohy.

Pokud to zvládá, první souvislé plavání by pejskovi mělo trvat asi 10 až 15 minut. Postupně délku protahujte.

>> Jak na bezpečné cestování v autě se psem. <<

Bezpečnostní zásady

Při plavání dodržujte několik věcí, aby pejskovi a jeho okolí nehrozilo nebezpečí:

  • Nechoďte plavat s plným žaludkem, psům to nesvědčí stejně jako lidem. Může se mu přetočit žaludek a pak selhat organismus. S pejskem sportujte nejdříve po dvou hodinách od jídla.
  • Pejska mějte při plavání stále na očích a kontrolujte, jestli nepotřebuje pomoc.
  • Pokud pejsek plave v moři, připravte mu po návratu misku s pitnou vodou a pak ho celého od slané vody osprchujte.
  • V moři psovi nasaďte plovací vestu.
  • Pokud má váš pes obojek proti parazitům a na obale se nepíše jinak, před plaváním ho sundejte. Látka v obojku může škodit rybám a dalším vodním organismům.

Jestli s pejskem poplavete a on se vám začne sápat na záda, udělejte si pauzu. Je to znamení, že už nemůže. Také pokud projevuje jiné známky únavy, zavolejte ho na břeh. A to i pokud ho voda začala bavit. Ve vodě se pes pořád hýbe, takže se může přehřát.

Pejska do vody nalákejte plovacími hračkami, hoďte je ale nejdřív jen poblíž břehu. • 

Psí plovací vesta

V obchodech seženete psí plovací vestu. Určitě nejde o zbytečnou investici, protože i ten největší milovník vody uvítá pocit jistoty. Zvlášť v silnějším proudu nebo v začátcích. Vesta pejska navíc srovná, aby plaval správným stylem.

Plovací vesta pejsky nadnáší a má jiný tvar než vesta lidská. Ta psům nevyhovuje, protože se v ní nemohou dobře hýbat.

Vestu pejskovi oblečte i v případě, že spolu pojedete na lodi.

>> Psí vestu najdete na MALL.CZ. <<

Psí plovací vesta má úchyt, abyste pejskovi v případě potřeby pomohli. • 

Kde si pejsek zaplave

Na první plavání běžte s pejskem tam, kde je klidná voda a blízko břehu je rozsáhlá mělčina. Když do vody sestoupí pomalu, nezažije takový šok, jako kdyby do ní rovnou žuchl.

Dávejte také pozor na cedule a zákazy, ne všechna koupaliště psí plavání dovolují. Existují ale i psí koupaliště, která jsou pro ně přímo určená.

Náš tip: Pejska nechejte chvíli čekat a ukliďte pláž nebo břeh, aby se neporanil o střepy nebo kusy plechu.

>> Pomozte svému psovi přečkat horké léto. <<

Na MALL.CZ děláme vše možné i nemožné, abyste si léto všemožně užili vy i váš psí mazlíček.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.