Chraňte svého pejska: pomůže čipování i obojky s GPS | Blog Mall.cz

Chraňte svého pejska: k bezpečí pomůže čipování i obojky s GPS

Pokud máte psa, od ledna 2020 ho musíte podle zákona očipovat. Přečtěte si, co všechno obnáší povinné čipování psů a jaké vychytávky vám pomůžou, aby byli vaši čtyřnozí tuláci v bezpečí.

Do loňského roku bylo čipování psů dobrovolné a záleželo na každém majiteli, jestli svého hafana nechá označkovat. Od letoška ale platí novela veterinárního zákona, která nařizuje povinné čipování pro všechny pejsky.

Máte-li malé štěně, návštěvu veterináře příliš neodkládejte – mikročipem musíte nechat označit pejsky nejpozději do tří měsíců věku.

Jak čipování probíhá?

Pejska dovedete k veterináři a ten mu pomocí jehly vpraví mikročip pod kůži (většinou za ucho). Nemusíte se bát, vašemu psovi čipování neublíží. Obal mikročipu se vyrábí z biokompatibilních materiálů, které psí organismus rychle přijme za vlastní.

Čip obsahuje jedinečné číslo, podle kterého lze pejska kdykoli identifikovat. Kromě samotných informací o psovi a jeho původu je na něm uvedené také jméno a telefonní číslo majitele.

Čip vás vyjde na 120–450 korun, další poplatek pak zaplatíte lékaři za samotné očipování.

Pokud svého psa nenecháte očipovat, hrozí vám pokuta kolem 20 tisíc korun. Navíc vám Státní veterinární správa neuzná platnost očkování proti vzteklině, i když jste psa nechali očkovat a má to zaznamenané v očkovací průkazce. • 

>> Naučte se psí řeč těla. <<

Čip usnadní hledání ztraceného pejska i cestování

Státní veterinární správa původně čipování navrhla proto, aby se předšlo problémům s množírnami psů. Čipování má ale více výhod:

  • ulehčí majitelům hledání zaběhnutého pejska,
  • pomůže prokázat identitu i původ psa,
  • usnadní cestování s mazlíčky do zahraničí.

Náš tip: Povinné čipování se sice v Česku týká pouze psů, ale pokud se svým zvířetem plánujete cestovat do zahraničí, označte mikročipem také kočky nebo třeba fretky – nařizuje to evropská legislativa.

Čip nestačí, najděte si registr

Abyste zaběhnutého psa díky čipu našli, musíte ho ještě zaregistrovat do databáze psů. Registrace sice není povinná, ale bez ní je čip k ničemu – vašeho psa si nikdo nespojí s údaji o páníčkovi a ztraceného mazlíčka nenajdete.

Státem vedená centrální evidence psů by měla vzniknout v roce 2022. Do té doby pejska zaregistrujte v některém ze soukromých registrů. Mezi největší patří třeba Národní registr majitelů zvířat nebo Národní registr psů České republiky. Ověřte si ale předem, jak daný registr funguje a zda jsou operátoři dostupní 24 hodin denně.

Když se pes zaběhne a nepodaří se vám ho najít vlastními silami, zavoláte operátorům registru a nadiktujete jim číslo mikročipu vašeho psa. Operátoři ho zapíšou na seznam pohřešovaných zvířat nebo třeba informují útulky, odchytové služby či veterinární ordinace. Zvyšují tak šanci, že se k vám pejsek vrátí co nejdřív.

Zavedením povinného čipování psů chce Státní veterinární správa předejít špatnému zacházení s pejsky. Díky očipování snáz odhalí třeba majitele týraných zvířat nebo psy z množíren. • 

Dohlížejte na psy také chytrým obojkem

Abyste na pejska dohlédli a předešli tomu, že vám uteče, vyzkoušejte i jiné vychytávky. Nejšikovnější pomůckou pro majitele psů jsou GPS obojky nebo lokátory.

Sledovací obojky využívají stejnou GPS technologii, kterou znáte třeba z navigace nebo mobilního telefonu. Umožní vám sledovat, kde se váš pes zrovna nachází a jakým směrem běží. A jakmile opustí vyznačenou oblast, přístroj vám zašle upozornění – buď přes vysílačku nebo přímo na váš mobil.

GPS obojky oceníte nejvíc při výcviku v lese nebo na otevřeném prostranství, kde potřebujete dát pejskovi volnost – díky obojku máte nad pohybem mazlíčka neustálou kontrolu.

>> Podívejte se na chytré obojky na MALL.CZ. <<

Zkontrolujte si také, jestli GPS lokátor zvládá monitorování psích aktivit – budete mít přehled o pohybu psa nebo příjmu kalorií. Můžete tak předejít obezitě a snáz budete plánovat psí jídelníček. • 

Podle čeho vybírat GPS obojky pro psy

Až budete vybírat lokátor, nejprve si rozmyslete, jak moc potřebujete na psa dohlížet. Pokud vám stačí monitorování pohybu psa v domě nebo na běžných procházkách, sáhněte po základním GPS obojku do města. Jestli s mazlíčkem chodíte často do lesa a necháte ho běhat v náročném terénu, zvolte raději profesionální sledovací obojek určený třeba pro lovecké psy.

K dostání jsou obojky, ke kterým je rovnou GPS lokátor připevněný. Pokud je ale váš pes zvyklý na svůj obojek, kupte klidně samostatný lokátor nebo GPS čip, který připevníte na libovolný obojek.

>> Pořiďte si GPS lokátor pro svého pejska na MALL.CZ. <<

Při výběru se dívejte především na:

  • Dosah – ty nejlepší obojky zvládnou psa zaměřit na vzdálenost až několika kilometrů.
  • Zobrazení polohy – některé obojky vám ukážou polohu pejska prostřednictvím telefonu nebo tabletu, jiné můžete propojit i s různými aplikacemi a sledovat hafana třeba na mapách. 
  • Výdrž baterie – před nákupem si ověřte, že obojek vydrží na jedno nabití alespoň několik dní, ideálně několik týdnů.

Samozřejmostí by měla být i vodotěsnost obojku pro případ, že se pes vyválí v louži nebo skočí do řeky.

Náš tip: Některé GPS lokátory mají funkci historie trasy. Díky ní se můžete zpětně podívat, kudy se pes toulal. To se hodí, pokud máte doma věčného tuláka a potřebujete zjistit, kudy z pozemku utíká.

>> Zjistěte také, jak na bezpečnost psů v autě. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.