Zakládáme nový záhon –⁠ trocha námahy s chutnou odměnou | Blog Mall.cz

Založte nový záhon: 7 kroků k vlastní čerstvé zelenině

Existují dvě roční období, ve kterých je dobré založit si nový záhon: jaro a podzim. Postup je různý, ale cíl společný –⁠ radost z vlastní zeleniny, ovoce nebo květin. Abyste si už za pár týdnů pochutnali na vlastní zelenině, čtěte, jak postupovat při jarním zakládání záhonu.

1. Najděte vhodné místo

Aby se vašim plodinám dařilo, potřebujete správné místo. Najdete ho:

  • na závětrných místech – klidně si pomozte vysázením živého plotu nebo instalací gabionu ze severní strany,
  • mimo mrazovou kotlinu – to jsou místa, kam se slunce za celý rok téměř nepodívá, protože jsou z jižní strany zakrytá domem, vysokým běžným nebo živým plotem a keři,
  • na slunci nebo v polostínu – zahradní plodiny ke svému růstu potřebují slunce, ale třeba v létě může být výheň trochu na škodu. Hledejte proto místa, kam slunce svítí aspoň půl dne, jsou otočená na jihovýchod, jih nebo jihozápad a ideálně je jedna ze stran mírně přistíněná třeba stromy. Rostlinám to prospěje, ale úplně nutné to není.

Myslete také na to, že o záhon budete v několika následujících měsících pečovat. Proto najděte místo, na kterému se k záhonu snadno dostanete ze všech stran.

>> Polostín si snadno upravíte díky prořezání ovocných stromů. <<

2. Záhony si vyměřte a vykolíkujte

Je jen na vás, na jak velkou plochu si hned ze startu troufnete. Klidně začněte s malým rozměrem, třeba metr krát metr a půl, vyzkoušejte své dovednosti a odhodlání, a na podzim si pro další sezónu předpřipravíte záhonů víc. Nebo se klidně pusťte na záhon desetimetrový. Nezapomeňte ale, že potřebujete pohodlně dosáhnout i doprostřed záhonu, aby se vám na něm dobře pracovalo.

A klidně se oddejte kreativitě a vymyslete si tvar podle svých představ –⁠ nikde není psáno, že záhon musí být obdélníkový.

Jakmile si určíte místo pro své nové záhony, vezměte si metr, dřevěné kolíky a provázek. Vyměřte si zvolené rozměry záhonu, do jeho rohů kladivem nebo sekerou zatlučte kolíky a provázkem si vyznačte obvod záhonu.

Zahradničení se bez fyzické práce neobejde. I proto ho tolik lidí vyhledává.

3. Pořádně to zryjte aneb zahradní fitness

Ať už zakládáte záhon na neudržovaném trávníku nebo obnovujete záhonky, které jste nechali pár sezón ladem, půda potřebuje prokypřit a dodat živiny:

  • začněte od konce záhonu a couvejte,
  • vezměte rýč nebo rycí vidle a lopatu a zeminu převraťte – zanořte celou rycí plochu do země, pořádně zatáhněte a obraťte,
  • první brázdu odhoďte třeba do zahradních koleček a pak je použijte na kompost,
  • drny hned po otočení rýčem trochu rozbijte
  • a takto postupujte po celé délce záhonu.

Jakmile máte poryto, vytahejte ty nejpevnější drny, ty méně pevné zbavte plevele a kořínků a nechejte obrácené zelenými částmi dolů. Tráva se začne v půdě rozkládat tím do ní průběžně přidávat trochu živin.

Pokud se vám rýt nechce nebo máte problémy se zády, nezoufejte. Na pomoc si vezměte motorizovaný kultivátor. Rozruší a provzdušní půdu do hloubky okolo 20 cm.

Práci vám ulehčí i vyvýšený záhon. Stačí jej postavit na správné místo, navrstvit do něj substrát, mírně udusat a vysévat. Využijete ho i na balkóně, terase nebo vybetonovaných částech zahrady.

>> Kromě záhonků připravte na jaro i zbytek zahrady. Přečtěte si, jak na to. <<

4. Otestujte si půdu

Sice to není univerzální pravidlo, ale většina běžných druhů zeleniny a květin potřebuje neutrální pH půdy. Takže si tu svou otestujte, abyste věděli, jestli není příliš kyselá nebo zásaditá.

Možná si ještě vzpomenete na „lakmusové papírky“, které jste používali v hodinách chemie. Podle pH kapaliny, do které jste je ponořili, měnily. A přesně takový pokus si teď udělejte.

  • Vezměte si několik skleniček, do každé naberte hrst zeminy z jiné části budoucího, už rozrytého záhonu.
  • Zeminu rozmíchejte v destilované vodě s pokojovou teplotou. Stačí 2–⁠3 cm nad úroveň zeminy.
  • Důkladně směs promíchejte a nechejte 3–⁠5 minut ustálit.
  • Vezměte testovací proužek a ponořte do roztoku. Jak dlouho má zůstat proužek ponořený, se liší podle výrobce.
  • Podle barevné škály na obalu testovacích proužků poznáte, jaké pH vaše zemina má. Neutrální pH je 7. Pokud je pH nižší než 7, je vaše půda kyselá, pokud vyšší, půda je zásaditá.

Pro pěstování zeleniny i květin také nesmí být půda příliš písčitá ani jílovitá. Tady je zkouška jednodušší. Vezměte hrst hlíny a sevřete v pěst. Pokud to vůbec nejde a hlína se po uvolnění pěsti zcela rozpadá, je příliš písčitá a neudrží vláhu. Pokud hlína spíš připomíná plastelínu, je půda příliš jílovitá a těžká. Rostlinám se z ní budou těžko čerpat živiny. Jestliže dosáhnete výsledku někde mezi těmito extrémy, nedělejte si se strukturou starosti.

Substrát na zlepšení půdy si klidně připravte předem.

5. Přidejte živiny a vylepšete strukturu půdy

Když už znáte vlastnosti půdy, vylaďte ji podle potřeb. Při jarním zakládání záhonu nehnojte koňským hnojem, ani chlévskou mrvou. Čerstvý hnůj umí sazenicím spálit kořeny a semena vůbec nevzejdou.

Na jaro je mnohem vhodnější promíchání zeminy s kompostem nebo výsevním substrátem, případně speciálními hnojivy. Případně sáhněte po speciálně namíchaných směsích pro různé druhy plodin.

Pokud potřebujete prokypřit příliš jílovitou půdu, posypejte plochu záhonu pískem nebo velmi, velmi jemným štěrkem. Naopak na příliš písčitou půdu bude stačit prosátý kompost nebo větší množství substrátu.

Po rašeliníku, listí ze stromů nebo borovém jehličí sáhněte, pokud potřebujete snížit pH půdy. Jestliže ho potřebujete zvýšit, řešením je dolomit nebo vápno. Nikdy ale nevápněte půdu těsně (týdny až pár měsíců) před sázením brambor, celeru, jahod, hrachu, rajčat, kukuřice či rebarbory.

Teď už jen motykou pořádně promíchejte všechny složky půdy a povrch hráběmi co nejdokonaleji zarovnejte –⁠ aby nevznikly prohlubně, kde se budou dělat loužičky vody.

>> Slunce, stín, kyselá půda nebo světové strany. Zahradnický plán pomůže s výsadbou. <<

6. Dejte záhonům výsledný tvar

Zajistěte okraje záhonu obrubníky nebo prkny. Velmi efektní, hlavně pro květinové záhony, jsou dřevěné plůtky či zahradní palisády.

Mezi jednotlivými záhonky si udělejte cestičky z nášlapných kamenů. Celkový dojem bude ještě výraznější, pokud jste se rozhodli, že pěstírna vaší osobní zeleniny bude mít nepravidelný tvar.

Připravte si nezbytné sázecí nářadí.

7. Osázejte si první záhon

Abyste ze svého díla měli co nejlepší pocit, sáhněte po sázecích lopatkách a kolících a zasaďte si nebo zasejte zeleninu, kterou máte nejraději. Jakmile si pěstování dokonale osaháte, pusťte se do experimentů: rozkreslete si pěstební plán, střídejte plodiny, zkoušejte odrůdy… nebo to nechte vlastní intuici. Stejně jako malování je i péče o zahradu tvůrčí činnost.

Pro začátek zkuste třeba:

Pro začátek bude jednodušší, když si na trhu koupíte předpěstované sazeničky. Vyzkoušejte si ale, jak si zeleninu pro příští sezónu předpěstovat. Do truhlíku nebo sadbovače si zasejte pozdní salát a až nad zeminu vykoukne aspoň 6 lístků, přesaďte ho na záhon.

>> Všechny potřeby pro práci na zahradě seženete na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.