Jedovaté potraviny, které kočkám nikdy nedávejte | Blog Mall.cz

Nesmíš, číčo! Jedovaté potraviny, které kočkám nikdy nedávejte

Kočky jsou pěkně mlsná stvoření, a když zmerčí nějakou pochoutku, udělají kdejakou lumpárnu, aby se k ní dostali. Ale pozor, spousta potravin, které běžně najdete v domácnosti, je pro kočky jedovatá. Přinášíme vám seznam jídel, které svým kočkám nikdy neservírujte.

1. Čokoláda ublíží psům i kočkám

Kočky si bohužel mlsání čokolády nikdy neužijí, ubližuje jim stejně jako psům. Obsahuje látky (takzvané methylxanthiny), které vyvolávají u zvířat průjmy, zvracení, vysokou teplotu, záchvaty a srdeční potíže. Všechny tyto projevy se zvířatům snadno stanou osudnými. Větší množství těchto látek najdete v hořké čokoládě, proto u ní buďte obzvlášť opatrní.

Stejné látky obsahují i kofeinové nápoje, takže pokud se vám na podlahu rozlije cola, raději kočku rychle zažeňte.

2. Pozor na cibuli a česnek

Cibule a česnek poškodí kočkám červené krvinky, což vede k chudokrevnosti. Nebezpečí představují hlavně syrové a ve větším množství, ale držte své kočky dál od všeho, co cibuli nebo česnek obsahuje byť jen ve stopové podobě.

Kočky, které snědly cibuli nebo česnek, poznáte podle snížené chuti k jídlu, slabosti, bledých dásní nebo oranžové až červené moči. Pokud si těchto příznaků všimnete, zajděte s kočkou k veterináři.

3. Nedávejte kočkám zbytky jídel

Zbytky od oběda neservírujte kočce do misky. Pokud kočku pravidelně krmíte zbytky jídel, vytvoří si návyk žebrání, ale co hůř – zbytky často obsahují potraviny, které kočkám škodí (třeba brambory a rajčata). Například mastná a smažená jídla způsobují kočkám průjmy a potíže s trávicí soustavou. Navíc jsou tučnější než běžná kočičí strava, a proto po nich kočky rychle přibírají.

Kočka slídící na jídelním stole má zaděláno na zdravotní problémy. • 

4. Kravské mléko je mýtus

Přestože máme z pohádek v hlavě zakořeněné, že kočky pijí kravské mléko, pravdou je, že jim moc neprospívá. Obsahuje totiž laktózu, kterou kočky neumí trávit, a proto je po mléku pronásledují průjmy a žaludeční bolesti. Chcete-li kočku potěšit mlíčkem, pořiďte jí speciální mléko pro kočky nebo mléko bez laktózy.

>> Čtěte, jak správně umístit kočičí záchod. <<

5. Hroznové víno kočky nesmí uždibovat

Máte-li na stole mísu s hroznovým vínem nebo rozinkami, držte od ní kočičí mlsouny dál. I po malém množství hroznů mohou vašim kočkám do 24 hodin selhat ledviny. Pokud tedy přistihnete kočku, jak baští hrozny, na nic nečekejte a vyrazte k veterináři. Mezi typické příznaky po snědení hroznů patří zvracení, průjmy, letargie nebo nechutenství.

Kočky jsou líná stvoření, a proto letargii snadno zaměníte za pouhé lenošení. Letargickou kočku poznáte tak, že nereaguje ani v situacích, kdy je obvykle čilá. • 

6. Po kynutém těstě kočičí bříška trpí

Na dobrotách z kynutého těsta si kočky nesmlsnou, protože jim způsobují silné bolesti břicha. Těsto jim nafoukne žaludek a střeva do takové míry, že mohou prasknout. Proto kočky držte dál jak od syrového těsta, tak od hotových knedlíků, buchet a dalších potravin z kynutého těsta.

>> Pořiďte své kočce misku na jídlo z MALL.CZ. <<

7. Nezaměňujte krmivo pro psy a kočky

Kočky a psi jsou odlišní nejen v chování, ale i v jídelníčku. Proto kočkám nikdy neservírujte psí krmivo. Není sice pro kočky vyloženě jedovaté, ale obsahuje jiné látky, než kočičí tělo vyžaduje. Z toho důvodu by se po pravidelném podávání mohly u koček vypěstovat onemocnění srdce nebo problémy se zuby a zrakem.

8. Pozor na některé rostliny

Máte-li doma kočku, musí z vaší zahrádky či květináčů zmizet některé rostliny. Kočky obvykle poznají, které rostliny jsou pro ně jedovaté dřív, než jich spasou celý záhon, ale nechat je volně růst v kočičí blízkosti je i tak nebezpečené.

V blízkosti koček proto nepěstujte ani nevystavujte:

  • lilie,
  • kapie,
  • hrachor,
  • rododendron,
  • brambořík,
  • vistárie,
  • jmelí,
  • cesmíny,
  • břečťan
  • a pryšec mexický.

Kočky rády ochutnávají různé rostliny, a proto ty škodlivé v jejich blízkosti raději nepěstujte. • 

Jak kočky od jedovatých potravin udržet

K tomu, aby si kočky nedělaly zálusk na jedovaté potraviny ve vaší domácnosti, vám pomůže několik triků:

  • Potraviny skladujte tam, kam se vaše kočka nedostane. Pokud je ve spíži pravidelným návštěvníkem, pořiďte si zámek.
  • Nedovolte kočce sedět na jídelním stole a kuchyňské lince.
  • Nekrmte kočku zbytky jídla, protože si snáze navykne na jezení potravin, které pro kočky nejsou běžně určené.
  • O Vánocích, Velikonocích a dalších příležitostech, kdy jsou všude po domě dobroty, věnujte zvýšenou pozornost tomu, kde kočka je a co dělá.

>> Pořizujete si kotě? Poradíme vám, jak se připravit. <<

Co v kočičím jídelníčku naopak nesmí chybět

Aby kočka dobře rostla a vyhla se nemocem, potřebuje dostatek živin. Dle vědeckých studií vyžadují kočky přesně ty látky, které se nacházejí v myších. Jde o konkrétní množství bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálních látek, které kočkám předáte dvěma možnými způsoby:

1. Suchá stravaKočičí granule s obsahem masa se kočce postarají o perfektně vyvážený jídelníček. Dejte si ale pozor na levné kočičí granule s vysokým obsahem soli, které způsobují kočkám ledvinové kameny.

2. Vlhká strava – Některé kočky dávají přednost vlhkým krmivům, jako jsou kapsičky, konzervy nebo paštiky. I ty představují pro kočky vyvážený jídelníček. Opět si ale dejte pozor na vysoký obsah soli.

Krmivo pro kočky musí obsahovat především bílkoviny, tuky, minerály a samozřejmě vitamíny. Tyto složky obsahuje granulová potrava i kočičí konzervy. Proto by měly být základem každého kočičího jídelníčku.

>> Naservírujte své číče krmivo z MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.