Kompletní návod: jak jednoduše postavíte psí boudu | Blog Mall.cz

Kompletní návod: jak jednoduše postavíte psí boudu

I když svého psa nadevše milujete, přírodní zákony hovoří jasně: je to zvíře, které by většinu času mělo trávit venku. Když mu ale venkovní azyl zpříjemníte pohodlnou a dobře zateplenou boudou, bude se v ní cítit možná ještě lépe než v pelíšku v předsíni. Jak takovou boudu jednoduše vyrobíte?

Na českých zahradách se čím dál častěji objevují psí boudy s rozdělenou předsíní a ložnicí. Toto řešení je praktické, protože v ložnici je poté tepleji a pes navíc v předsíni rád hlídkuje a pozoruje terén okolo. Rozhodně tedy doporučujeme dát si práci navíc a vyrobit boudu s vnitřní příčkou.

Stanovte si rozměry

Než se pustíte do stavění, načrtněte si plánek a rozhodněte, jak velkou boudu potřebujete. Napoví vám při tom velikost zvířete:

  • Na výšku je ideální bouda, která dává psovi asi 15–20 cm rezervu. Pro 40 cm vysokého psa tak postavte boudu s vnitřní výškou zhruba 55 cm.
  • Na délku ji navrhněte tak, aby si pes mohl bez problémů lehnout s nataženýma nohama. A opět dejte adekvátní rezervu asi 20 cm. U boudy s oddělenou předsíní a ložnicí přidejte dalších 30–40 cm na předsíň.
  • Na šířku bude bouda přibližně stejná jako na výšku. Podle pocitu a velikosti psa přidejte asi 10 cm.

Bouda s oddělenou předsíní a ložnicí. Stačí dovnitř vložit příčku s výřezem. Zdroj: Pinterest • 

Nejjednodušší psí bouda z OSB desek

Pokud chcete jednoduchou nezateplenou boudu, poslouží vám jako dno rovná OSB deska, ke které ze spodní strany přišroubujte nízké nožičky v podobě 4–6 smrkových hranolů. To proto, aby deska neležela na zemi a netahala do sebe vlhkost.

Pokračujte korpusem a z dalších pěti OSB desek připravte:

  • dvě dlouhé stěny,
  • dvě krátké stěny
  • a vnitřní příčku.

Na kraj jedné z dlouhých stěn a vnitřní příčky vyřízněte přímočarou pilou vchod, na obě dlouhé stěny zevnitř proti sobě přišroubujte dvě párové lišty s rozchodem o šířce vnitřní příčky. Lišty přišroubujte zhruba 30–40 cm od toho kraje, kde jste vyřízli vchod, aby byla předsíň dostatečně široká.

Vyřezávání stěn bude asi nejtěžší, protože jedna z dlouhých stěn musí být o pár centimetrů vyšší než ta druhá. Díky tomu můžete mít šikmou střechu a zajistíte dobrý odtok vody. V této chvíli už musíte vědět, kam boudu postavíte, protože je potřeba náklon boudy nachystat tak, aby vám voda nestékala k základům domu. Horní hranu krátkých stěn, stejně jako vnitřní příčky, pak seřízněte mírně zešikma, aby na obou stranách lícovaly.

Střecha boudy musí být šikmá, jednu boční stěnu proto uřízněte kratší. Zdroj: Pinterest • 

Nyní můžete dno a korpus sešroubovat vruty a do připravených lišt zasunout vnitřní příčku s výřezem. Na horní hrany stěn následně přišroubujte panty a osaďte boudu další OSB deskou, která poslouží jako střecha. Střecha by měla mít asi 10cm přesah, aby do boudy nezatékalo. Díky pantům ji navíc můžete otevřít, takže vnitřek psí boudy kdykoliv snadno vyčistíte.

Nakonec boudu natřete fermeží nebo lazurou s lněným olejem, aby vám OSB desky vydržely co možná nejdéle, a vnitřek vystelte slámou. Ta příjemně izoluje a navíc se na ní psovi dobře leží, protože šetří jeho klouby.

Boudu pejskovi vystelte slámou. Dobře izoluje a navíc je šetrná k jeho kloubům. • 

Sofistikovanější psí bouda s izolací

Pokud máte většího psa a chcete bytelnou boudu včetně izolace, bude postup o něco komplikovanější. Výsledek však za tu práci rozhodně stojí.

Nejprve připravte dřevěný skelet boudy, tedy horní a dolní obdélníkový rám spojené 6 příčnými trámy a jedním kratším podélným trámem, kterým vytvoříte vchod do boudy. Jako materiál použijte například stavební latě 4–5 cm široké, abyste měli dost prostoru na vložení izolace. Opět nezapomeňte jednu stranu udělat kratší než druhou, aby byl skelet šikmý a ze střechy mohla odtékat voda.

Na spodní stranu skeletu nyní přišroubujte OSB desku se smrkovými hranoly a poté do něj shora vložte vrstvu polystyrenu.

Následně můžete dřevěný skelet z vnější i vnitřní strany pomocí vrutů osadit palubními deskami. Do prostoru mezi vnější a vnitřní stěnou z palubek vždy vložte vrstvu polystyrenu.

Podobně jako u boudy z OSB desek nyní vytvořte příčku mezi předsíní a ložnicí – přišroubujte k bočním stěnám lišty, vyřízněte do vnitřní příčky průchod a zasuňte ji do rozchodu mezi lištami.

Konečně můžete nasadit střechu. Tu vyrobte stejně jako dno – pomocí skeletu ze stavebních latí, který je zespodu osazený palubními deskami a vyplněný polystyrenem. Na horní stranu přišroubujte OSB desku s 10cm přesahem. Střechu následně ukotvěte na boudu.

Nakonec boudu zvenčí ošetřete přípravkem na dřevo, vystelte slámou a dílo je hotové.

Máte doma psí boudu? A stavěli jste si ji sami? Pochlubte se nám v komentářích.