Jak psovi vyberete kvalitní granule? | Blog Mall.cz

Jak psovi vyberete kvalitní granule? Vsaďte na méně složek

Psí krmivo by nemělo být hlavně mňamka. Předně jde o zdroj energie a stavebních látek pro tělo. Všechno, co pejskovi v misce nabízíte, by proto mělo mít svůj účel. Čtěte, podle čeho vyberete krmivo, které vašemu miláčkovi prospěje.

Pokud vám sousedka doporučila nějaké granule s tím, že jejímu Beníkovi opravdu chutnají, buďte opatrní. To, co pejskovi chutná, často nemá s kvalitní stravou nic společného –⁠ je to podobné, jako když člověk vybírá mezi brambůrkami a salátem. Brambůrky vám sice chutnají víc, to ale neznamená, že jsou pro vás zdravější.

Psům totiž přirozeně chutnají krmiva, která jim jednoduše pěkně voní. Při výběru krmiva se tedy primárně řiďte tím, co ve stravě potřebují přijmout, než že jim prostě chutná.

Dívejte se po méně složkách a po kvalitě

Psí strava by neměla být slátaninou jednoho přes druhé. Naopak, čím méně složek, tím lépe. Když vybíráte granule podle menšího počtu surovin, předcházíte tak nesnášenlivosti na některou složku a tomu, že by z nich pejskovi mohlo být špatně. Dívejte se proto na složení granulí a počítejte. Ty nejlepší receptury mají jenom 10 složek nebo ještě méně.

Kromě nízkého počtu surovin je ještě důležitá jejich kvalita. Ideální je, když v granulích jsou takové suroviny, které normálně používají i lidé.

„Kvalitní krmivo obsahuje výhradně nezbytné a prospěšné ingredience, a naopak neobsahuje náhražky, výplně a cokoli, co nepatří do metabolismu dospělých psů jako  mléčné produkty, umělá barviva, dochucovadla, konzervační látky ani jiné přídavné látky.“

MVDr. Leoš Železný, veterinární lékař, spolupracovník výzkumného centra Waltham

Zpozorněte také, pokud si kupujete granule s příměsí bylinek pro to, abyste vyřešili nějaký jeho problém nebo mu předcházeli. Nejspíš to totiž pejskovi stejně nepomůže, protože ve složení bývají jenom v malém množství.

Při nákupu granulí navíc zkoumejte, jestli výrobce může zaručit, že suroviny odebírá od ověřeného dodavatele a že proces výroby pečlivě kontroluje. Krmivům, které dbají na nízký počet velmi kvalitních surovin, se říká čistá krmiva. Jako první s nimi přišla značka NUTRO®. Všechny jejich přísady mají svůj účel a ve složení jsou snadno rozpoznatelné.

>> 8 nejčastějších chyb při krmení psa. <<

Pejsci svým kukučem lákají k tomu, abyste jim dávali to, co chutná vám. Odolejte a raději jim dopřejte něco, co jim opravdu prospěje. • 

Volte živiny tak, jak je chce váš pes

Základní složky psí potravy jsou podobné jako u lidí. Patří mezi ně:

  • sacharidy,
  • tuky
  • bílkoviny,
  • minerální látky
  • a k tomu čistá pitná voda.

Kromě kvality živin se zaměřte i na jejich poměr.

„Sacharidy, tuky i bílkoviny zároveň slouží jako zdroj energie, kterou pes potřebuje pro trávení krmiva, fungování metabolismu nebo vlastní aktivity. Kdyby si psi sestavovali jídelníček, z hlediska příjmu energie by ho tvořily hlavně tuky, dále bílkoviny a jen okrajově sacharidy. Ukázaly to výsledky studie výzkumného veterinárního centra Waltham v Anglii, která zkoumala, jaký zdroj energie psi preferují. Šlo o dlouhodobý test, kdy byly dospělým zdravým psům postupně předkládány mističky se samostatnými jednotlivými makroživinami. Psi ujídali ze všech tří mističek, ale ve svém poměru – opakované kontroly snědené potravy z jednotlivých mističek odhalily, že psi chtějí získávávat 60 % energie z tuku, 30 % z bílkovin a jen 10 % ze sacharidů.“

MVDr. Leoš Železný, veterinární lékař, spolupracovník výzkumného centra Waltham

Pejskům prospějí živočišné i rostlinné tuky, potřebují ale správný poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Pro zdravou kůži a srst je například nezbytná kyselina linoleová, která je zastoupená třeba ve slunečnicovém oleji.

Psi berou nejraději energii z kvalitních živočišných tuků. Ve výrobě sice není možné postavit granule hlavně na tucích, protože by byly mazlavé a rychle by žlukly, jde tak ale dobře vidět, že pejsek potřebuje víc než jen bílkoviny. Při upřednostňování bílkovin má pejsek přetížená játra a chybí mu většina důležitých látek. • 

Nesledujte jenom obsah bílkovin

Psi potřebují bílkoviny. Ty vedou k tvorbě svalů, které mazlíčkům pomohou ve zdravém pohybu. Spousta lidí však dělá tu chybu, že jenom sleduje, kolik bílkovin je ve složení granulí. Přitom by se hlavně měli dívat na jejich kvalitu a druh.

Pejsci potřebují správný poměr rostlinných a živočišných bílkovin. Živočišné bílkoviny by mělo být více a rostlinná by ji měla jenom doplňovat. Správnou kombinací získá pes kompletní paletu aminokyselin, které se starají o zdravý rozvoj jeho svalů.

Právě proto jim samotné kuřecí prsíčko k obědu moc neposlouží. Je potřeba správně namixovat libové maso s chrupavkami a vnitřnostmi, které jsou klíčové.

>> Jak přidáte do jídelníčku psa nebo kočky maso? <<

Upřednostňujte granule bez obilovin

Ze sacharidů je pro pejsky důležitá hlavně vláknina, která přispívá správné funkci střev. Vláknina se často spojuje s obilovinami jako pšenice nebo ječmen. Právě na obiloviny má ale zhruba desetina psích jedinců alergii nebo nesnášenlivost. Obiloviny kromě toho přispívají k obezitě, proto se jim raději vyhněte.

Vlákninu přitom obsahují i jiné zdroje, třeba brambory nebo zelenina. Výrobky, které je využívají místo obilovin, se označují jako grain free (tedy „bez obilovin“) a na českém trhu je nabízí například krmiva NUTRO®.

V NUTRO® chtějí psům nabídnout to nejkvalitnější. Vyhýbají se náhražkám a zbytečným surovinám, místo toho dbají na vysokou kvalitu surovin základních a každý den ve svých laboratořích provádějí přes 500 testů. V jejich krmivech nenajdete nic zbytečného nebo cokoliv, co by vašemu pejskovi mohlo škodit.

>> Grain free krmivo od značky Nutro pořídíte i na MALL.CZ. <<

Dobře živený pejsek má krásnou lesklou srst. • 

Připlatit se vám vyplatí

Nízká cena může být u krmiv podezřelá, zároveň ale neznamená, že kvalitní jsou jen ty nejdražší.

Poctivá krmiva vyžadují složitý vývoj, který je nákladný a proto se v ceně krmiva promítne. Pokud se výrobce o výzkumy opírá, je to dobré znamení. Stejně tak pozitivní je, když krmiva značka vyrábí ve vlastních továrnách a výrobní proces důkladně kontroluje.

Stejně tak se do ceny promítnou i kvalitní suroviny, protože jsou takové, ze kterých byste vařili i vy. Dražší krmiva se nakonec můžou vyplatit, protože jsou výživnější a pejskovi stačí menší porce než u krmiva levnějšího. Navíc ušetříte i za veterináře, protože pejsci daleko méně trpí problémy s kůží, srstí, zuby a trávením.

Vybírejte psovi na míru

Řiďte se také podle vlastností vašeho psa. V souvislosti s tím volte krmivo podle:

  • věku (jiné potřebuje junior, jiné dospělý pes a jiné senior),
  • velikosti
  • a zdravotního stavu (někteří psi vyžadují speciální dietu).

Jak poznáte, že je krmivo v pořádku?

Nejdřív se kvalitní strava projeví na pejskově stolici, jeho výkaly jsou pevné, tmavé a mají odpovídající množství. Znamená to, že granule pes dobře tráví.

Po zhruba dvou měsících pak mazlíček získá lesklejší srst i pěknou kůži bez lupů. A změnu poznáte také na jeho náladě, bude živější a spokojenější.

Pokud mu nové granule nevyhovují a má zažívací problémy, přejděte postupně na jiné. Změnu proveďte pomalu během deseti dnů a navyšujte poměr nového krmiva vůči starému. Jestli psovi ale granule sedí, značku zbytečně neměňte.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.