Jak správně pečovat o psí tlapky | Blog Mall.cz

Jak správně pečovat o psí tlapky

Psí tlapky jsou velmi citlivé, a pokud jim nevěnujete pravidelnou a důkladnou péči, hrozí vašemu pejskovi nepříjemná bolest. Poradíme vám, jak se vyhnete popraskaným polštářkům, a jak docílíte toho, že vám bude váš čtyřnohý kámoš dávat pac zdravou tlapkou.

Pozor na zimu a léto

O psí tlapky byste se měli starat celoročně, ale v létě a v zimě buďte obzvláště pečliví.

V létě se vyhněte procházkám po silnicích a po rozpáleném asfaltu. Ten se pejskovi lepí na tlapky, způsobuje mu bolest a velmi obtížně se dostává dolů. Pokud k nalepení asfaltu na tlapky dojde, pejsek bude pokulhávat, zastavovat se a tlapky si olizovat.

Jak odstranit asfalt z tlapek?

  • Po návratu domů namočte tlapku do misky s rostlinným olejem nebo ji natřete silnou vrstvou sádla.
  • Chvíli asfalt opatrně třete rukou nebo houbičkou, dokud se neodrolí.
  • Pak už jen tlapku omyjte teplou vodou a očistěte.

V zimě zas packám škodí nízké teploty, námraza a posypová sůl. Stejně jako lidská kůže, tak i psí tlapky jsou vlivem nízkých teplot suché, praskají a do prasklinek se pak často dostává infekce. Proto tlapky vždy po příchodu z procházky pečlivě omyjte vodou, osušte a ošetřete dětským olejíčkem.

Posypová sůl pejsky na popraskaných polštářcích nepříjemně štípe. • 

V jakékoliv roční době se psovi do tlapek dostává spousta nečistot kamínků a dalších nepříjemností které pejska píchají a tlačí. Pokud nechcete, aby si pejsek tlapky čistil sám olizováním, umývejte mu je po každé procházce.

Poctivým čištěním tlapek také předejdete žaludečním potížím, které mohou přijít, pokud si pejsek po procházce olíže z pacek třeba chemické postřiky z polí nebo stopy výkalů jiných zvířat, ve kterých mohou být paraziti.

<< Trápí vašeho pejska paraziti? Vyžeňte je ven. >>

K polštářkům buďte šetrní

Psí polštářky jsou velmi citlivé a rychle se vysušují. Proto je kromě omývání vodou ošetřujte také speciálním krémem, sprejem nebo balzámem na psí tlapky. V létě a zimě je natírejte častěji, klidně i několikrát týdně. Nikdy ale nepoužívejte krémy určené pro lidskou kůži, psí packy změkčí příliš a jsou pak ještě náchylnější k poškození.

Packy natírejte mastí těsně předtím, než vyrazíte na procházku. Balzámy ochraňují tlapky před škodlivým prostředím a jsou protizánětlivé. Pokud se na psích tlapkách objeví zánět, na nic nečekejte a vyrazte k veterináři, který pejskovi předepíše dezinfekční přípravky nebo antibiotika. Zánět nejčastěji poznáte tak, že pes kulhá a rána na tlapce se mu zvětšuje a mokvá.

<< Pořiďte svému hafanovi speciální krém na psí tlapky. >>

Mast na tlapky jemně vmasírujte. Pravděpodobně si pes začne mast z tlapek hned olizovat, tak si dejte s vtíráním masti na čas, aby se pěkně vstřebala, než pejska necháte jít. • 

Chloupky musí pryč

Psům rostou chloupky i mezi polštářky na tlapkách. To je velmi nepraktické, protože se do nich chytají kamínky, bodláky i sníh, což psovi znepříjemňuje chůzi. Zarostlé tlapky se pak také hůře čistí, protože dlouhé chlupy se zaplétají do dredů a nečistoty se v nich víc drží.

Tuto nepříjemnost nejlépe vyřešíte pravidelným stříháním. Na vystřihování chlupů z polštářků si pořiďte speciální nůžky, se kterými odstraníte i jemné chloupky. Mají oblé hroty, takže s nimi pejska neporaníte. Pokud si nebudete vědět rady, vezměte svého čtyřnohého fešáka ke psí kadeřnici, která to zvládne za vás.

Nezapomeňte na drápky

Péče o tlapky zahrnuje také pravidelné stříhání drápků. Většina pejsků si drápky sama neobrousí, a proto jim je musíte jednou za čas zkrátit. Někteří psi potřebují stříhat drápky každý měsíc, jiným stačí dvakrát za rok. Stříhejte však radši častěji, protože do přerostlých pazourků začnou prostupovat nervy a stříhání se změní v bolestivou scénu.

Pokud stříhání zanedbáte, hrozí, že se drápky začnou zatáčet a bolestivě lámat. Ke stříhání slouží speciální kleštičky na drápky. Nikdy nestříhejte klasickými nůžkami. Pouze kleštičky ucvaknou drápy rovnoměrně.

Když má psík bílé drápky, je stříhání snazší. Orientujte se podle barev a nestříhejte tam, kde už začínají být růžové. U černých drápků musíte víc odhadovat:

  • Nejprve zastřihněte prostřední drápek.
  • Pokud nebude krvácet, ostatní zkraťte o stejnou délku.
  • Pokud se krev objeví, ostatní zastřihněte o něco méně.
  • Všechny drápky, na kterých se objevila krev, po skončení vydezinfikujte.

Při stříhání nezapomeňte na pátý pazourek rostoucí ze strany tlapky neboli paspárek. U něj buďte obzvláště opatrní, protože pokud se pejsek cukne, můžete mu ho omylem zalomit.

TIP: Pejsek bude při stříhání pravděpodobně nevrlý. Proto doporučujeme stříhat drápky ve dvou lidech, přičemž vy můžete stříhat a váš pomocník bude psa přidržovat a rozptylovat ho pamlsky nebo oblíbenou hračkou.

Pokud se bojíte, že svému kamarádovi ublížíte, navštivte veterináře, který mu drápky ostříhá za vás.

Pokud si nejste jistí, veterinář vám ukáže, jak pazourky správně stříhat. • 

Zvažte psí botky

Představa psa pobíhajícího v botách může být legrační, ale pro některé psy mohou být vykoupením. Pokud má váš chlupáč časté problémy s popraskanými tlapkami, proberte nákup psích bot se zvěrolékařem. Možná chvíli potrvá, než si na ně hafan zvykne, ale jeho packy spolehlivě ochrání.

Jak o tlapky svého čtyřnohého mazlíka pečujete vy? Napište nám do komentářů.