Cestujte se psem v autě bezpečně | Blog Mall.cz

Cestujte se psem v autě bezpečně

Nepřipoutaný pes může při autonehodě ohrozit nejen sám sebe, ale i vás. Čtěte několik možností, jak psa v autě převážet bezpečně a pohodlně. Představíme i tipy, se kterými pejska uklidníte, když je z cesty nervózní.

Pes v autě na volno je hrozba pro celou posádku

Stačí jeden náraz a vy můžete dlouho litovat, že jste psa v autě nepřipoutali. Pes by se v autě neměl volně pohybovat, protože:

  • rozptyluje řidiče,
  • si může ublížit při pádu mezi sedačky,
  • při nárazu se mění ve volně letící „náklad”, který ohrožuje celou posádku.

Bezpečnost při přepravě musíte pejskovi zajistit i ze zákona. Myslete na to, i když je jinak naprosto klidný.

Na přední sedačky pes nepatří

I když se to může zdát jako dobrý nápad, protože je pejsek klidnější, když leží pod vašima nohama nebo na klíně, je pro psa takový převoz velmi riskantní. Pokud se aktivují nárazem airbagy, mohou psa přinejmenším zranit. A nepočítejte ani s tím, že byste psa v rukách udrželi, kdyby k nehodě došlo.

Jak tedy zajistíte bezpečný převoz zvířete?

1. V zavazadlovém prostoru

V kufru převáží majitelé hlavně větší plemena. Pokud nechcete mít kufr plný bláta a chlupů, pořiďte si ochranný potah anebo aspoň psí deku. Abyste zajistili, že pes při nárazu neproletí přes zadní sedačky do prostoru auta, oddělte zavazadlovou část sítí nebo speciální mříží.

Při jejich výběru věnujte pečlivou pozornost materiálům a kvalitě provedení. Ideálně by měly mít tyto výrobky i certifikát bezpečnosti.

Dnes už seženete pro přepravu psů v kufru speciální mříže, které vašeho chlupáče ochrání a zároveň mu poskytnou dostatek prostoru. • 

>> K bezpečí pejska vám pomůže čipování i obojky s GPS. <<

2. V přepravce nebo kleci

Odborníci se shodují, že jde o nejbezpečnější přepravu psů v autě. Pokud tedy klec nebo přepravku umístíte do kufru a ne na zadní sedadla – tam totiž přepravku nedokážete bezpečně zajistit, aby při nárazu neproletěla autem. V kufru však můžete použít šponovací gumy, které psíka udrží na svém místě.

Ne všichni pejsci se ale v přepravkách cítí bezpečně a klidně. Někteří uzavření v takové kleci vůbec nesnesou. Zvykejte pejska na box už doma a naučte ho, že jde jednoduše o nový pelíšek. Zavírejte ho tam zpočátku jenom na několik minut. Když pak box otevřete, nedejte pejskovi najevo, že ho vítáte. Jednoduše se chovejte, jako kdyby se nic nedělo.

Ideálně učte pejska cestovat v přepravce už od štěňátka. Zvykne si na to a v dospělosti jej to nebude stresovat. • 

Náš tip: Abyste zjistili, jestli váš chlupáč zvládne přepravu v kleci nebo přepravce, vezměte ho do zverimexu a vyzkoušejte to nanečisto. Pokud bude z přepravky nervózní, chodit v ní dokola a snažit se dostat ven, sáhněte raději po jiném řešení. Jinak by se cestování stalo utrpením pro chlupáče i pro vás.

3. Na zadních sedačkách

Pro menší pejsky se vyrábí speciální autosedačky, které připnete k podhlavníkům, takže pejsek zůstane ve vymezeném místě a neušpiní vám polstrování.

Pokud je pejsek v autě neklidný a potřebuje se hýbat, sáhněte spíš po speciálním lůžku, které vypadá jako deka. Připevníte k podhlavníkům a rohům sedadel. Deky jsou na zadní sedačky ideální, protože:

  • zabrání pejskovi, aby se snažil vetřít na přední sedačky pro pohlazení,
  • nedovolí mu zapadnout do prostoru mezi sedadly při prudkém brzdění
  • a ochrání potahy auta.

>> Lůžko pro pejska do auta pořídíte na MALL.CZ. <<

Pokud pejska převoz v zavazadlovém prostoru příliš stresuje, pořiďte mu deku na zadní sedadla a bytelný bezpečnostní postroj. Pak může být s vámi v přední části auta a cestování pro něj bude větší pohoda. • 

4. Připoutáním bezpečnostními pásy pro psy

Samotná psí deka nebo autosedačka však pejska neochrání při případné nehodě. Pokud psa nepřevážíte v přepravce nebo kleci, rozhodně byste mu měli pořídit speciální pásy pro psy.

Pásy zajistí, že zvíře při nárazu neproletí předním oknem nebo si neublíží nárazem o přední sedadla:

  • Buď můžete pořídit jen poutko, které provlečete bezpečnostními pásy v autě a připnete jej k postroji či obojku zvířete,
  • anebo bytelné bezpečnostní postroje.

>> Pořiďte si kompletní výbavu pro psy do auta na MALL.CZ. <<

Pokud je pejsek při cestování autem neklidný, vezměte mu s sebou pelíšek. Je to pro něj známé a bezpečné prostředí, které mu pomůže uvědomit si, že mu v autě nic nehrozí. Nezapomeňte jej však připoutat bezpečnostními pásy. • 

Postroje se prodávají v různých velikostech a psa zajistí podobně jako klasické bezpečnostní pásy vás. Hledejte kvalitní výrobky s platnou atestací, nevyplatí se na nich šetřit:

  • Málo odolný materiál postrojku nemusí silný náraz vydržet.
  • Slabá karabina může při nehodě selhat a ohrozit tak nejen vašeho pejska, ale i vás samotné.

>> Přečtěte si také, jaká pravidla dodržovat při cestování se psem. <<

Jak psa při převážení zklidníte?

Pokud je váš miláček před jízdou autem nervózní, na cestu ho připravte:

  • Psa dopředu unavte, aby během cesty spal. Běžte si s ním tedy třeba zaběhat.
  • I když se cesty s pejskem obáváte, mluvte na psa klidným hlasem, nervozitu na něj totiž snadno přenesete.
  • Přibalte pejskovi do auta jeho oblíbenou dečku nebo hračku.
  • Omezte hlasité zvuky a prudké pohyby, vyvarujte se třeba třískání dveřmi při zavírání.
  • Před dlouhou cestou pejska nepřekrmujte, s plným břichem by se mu špatně cestovalo.

Spolehlivě vám pomůžeme, pokud potřebujete něco doručit pro bezpečí své rodiny. Jsme v tom spolu.