Co vám chce váš chlupáč povědět? Naučte se psí řeč těla | Blog Mall.cz

Co vám chce váš chlupáč povědět? Naučte se psí řeč těla

Psi používají gesta a mimiku, aby se dorozumívali mezi sebou, ale i se svými paníčky. Víte, vám chce váš mazlíček sdělit, když se olizuje nebo má přivřené oči? Naučte se mu porozumět. Poradíme vám, jak na to.

Jsem v pohodě

Když je všechno v normálu, pes je uvolněný, tělíčko nedrží v napětí a všechny packy má na zemi. Žádná křeč. Ocasem nemává, nestahuje jej mezi nohy, ani jej výhružně nezvedá do výšky. Prostě nic neobvyklého ani významného se neděje a jen si tak hoví.

To je ale pohodička. Vidíte, že pejsek je uvolněný, ocásek i uši má v přirozené poloze a nechybí mu ani veselý výraz v obličeji. • 

Se mnou si nezahrávej

Že má váš čtyřnohý mazlíček všeho akorát tak po uši, poznáte velmi snadno, a to podle:

  • široce rozevřených očí,
  • upřeného pohledu,
  • strnulého postoje,
  • ohrnutých pysků,
  • nakrčeného čumáku
  • a vztyčeného ocasu.

Když se pes chystá k útoku, nahrbí se, vzpřímí hlavu, aby vypadal větší, a váhu přenáší na přední packy. Snaží se tak vzbudit respekt. V tuto chvíli se mějte  na pozoru, obzvlášť pokud nemá náhubek. Připravte se na riskantní situaci a zkuste psa udržet v klidu pevným držením vodítka. Jeho pozornost znovu strhněte k sobě pomocí povelů či pamlsků.

Tak to vypadá nepříjemně. Tělo v napětí, vyceněné zuby a nakrčený čumák. V takové chvíli držte psa pevně na vodítku a snažte se získat zpět jeho pozornost. • 

Dobře, tady velíš ty

Občas se psi dostanou do situace, kdy si velmi dobře uvědomují, že nemá cenu hrát si na hrdinu. Přikrčí se, nahrbí, mírně přivřou oči a ocásek stáhnou mezi nohy. Svou podřízenost tím dávají najevo jinému psovi, ale i člověku.

Absolutním projevem podřízenosti je, když se pejsek převalí na záda a ukazuje bříško. Dominantní pes pak přijde a očuchá si ho. Vy ho zase podrbejte na bříšku a dejte mu tak najevo, že jeho gesto přijímáte.

Občas je prostě na místě, dokázat dominantnímu psovi (nebo i člověku) svou podřízenost. Pes se tak vyhýbá konfliktu a ukazuje, že není hrozbou. • 

Mám radost

Někteří pejsci se prý umí smát (už to potvrdily i vědecké výzkumy). Otevřou tlamu a nenuceně předvedou zuby, v očích mají veselý výraz a ocáskem mávají ze strany na stranu. Takhle vás vítají, chtějí se přátelit nebo se snaží odlehčit situaci. Úsměv tedy používají úplně stejně jako lidi.

Pojď si hrát

Když má pejsek rozvernou náladu, přední část těla skoro položí na zem, napne zadní packy, ale hlavu drží zvednutou. Tu a tam ještě vesele poskočí a doufá, že uloví parťáka na hraní.

No taaak, pojď si hrát! Přikrčení přední částí těla k zemi je jen začátek. Za chvíli začne poskakovat a dorážet, aby ukecal parťáka na hraní. • 

Mám tě rád

Když za vámi váš čtyřnohý kamarád přijde a jemně do vás strčí čumáčkem, říká si o pozornost a vyjadřuje vám své přátelství. Co na tom, že většinou to dělá zrovna u večeře, když vám na talíři voní něco lepšího než granule. Lásku, přívětivost a respekt chlupáči dokazují také olizováním.

Zas tak moc se přece nestalo

Olizování může mít i úplně jiný význam. A ne jenom to, že si pejsek zrovna pochutnal na nějaké dobrůtce. Pokud se vám chlupáč na procházce zaběhne do křoví, nepřijde hned na první povel a vy mu pak dáte třeba jen tónem hlasu najevo, že něco pokazil, začne se nejspíš olizovat.

Dává tím najevo, že je nervózní. Olizování totiž psům vyplavuje hormony štěstí, takže se olizují kolem tlamy, aby se uklidnili. V podstatě vám tak říká: mám z tebe trochu strach, prosím, nezlob se.

Pokud vám vadí olizování obličeje, psa neokřikujte, ale nastavte mu třeba ruku. Olizováním vám dává pejsek najevo svou lásku a o to je přece škoda se ochudit. Navíc má i terapeutické účinky. • 

Nebuď smutný, páníčku

Sedíte na posteli a pláčete. Najednou se vám začne pod rameno cpát něco vlhkého a studeného – psí čumáček. Pejsek se vás tak snaží povzbudit. Vleze vám na klín a začne vás zuřivě olizovat, aby vás uklidnil a potěšil.. Tak utřete slzy a jděte se mazlit.

Umí se i váš pes smát? Napište nám do komentářů.