5 tipů, jak naučit psa poslouchat i bez cvičáku | Blog Mall.cz

5 tipů, jak naučit psa poslouchat i bez cvičáku

Každý zkušený pejskař vám doporučí, abyste psa seznámili s prvními povely doma. V prostředí, které zná a které ho nerozptyluje. Doma jej navíc naučíte i věci, které byste ho v parku nebo na cvičáku učili jen těžko – čtěte, jak na to.

Chození na cvičák bývá časově náročné a drahé, takže ne každý si to může dovolit. Pejska ale zvládnete velmi dobře naučit povely i doma.

Domácí výcvik doporučují pejskaři hlavně pro psy, kteří s povely teprve začínají. U malých štěňat počkejte, až budou mít alespoň 3–4 měsíce, pak teprve mají dostatečně vyvinuté svaly a hodně pohybu jim neublíží.

Do domácího výcviku se ale klidně pusťte i se staršími vycvičenými pejsky. Ve známém prostředí je totiž nic nerozptyluje, cítí se v bezpečí a věnují vám tak větší pozornost.

1. Základní povely zkoušejte nejdřív doma

Ať už chcete pejska naučit sednout, lehnout nebo na povel přijít k vám, začínejte s tím doma. Je to bezpečné prostředí a pejsek nemá kolem sebe tolik vjemů.

Jakmile vyslovíte povel ke mně, pohlídejte si, že ho pes opravdu splní a přiběhne. Lákejte jej na pamlsky či oblíbené hračky. Případně použijte výcvikové vodítko, abyste přitáhli psa k sobě, když poslechnout nechce. Pochvalami a odměnami nešetřete.

>> Vodítka a další chovatelské potřeby najdete na MALL.CZ. <<

Výcvikové vodítko je perfektní hlavně pro trénink povelů ke mně a k noze. Máte s ním jistotu, že pejsek nakonec vždy přijde a příkaz uposlechne, ale zároveň vás nijak neomezuje v nácviku jednotlivých povelů. • 

2. S vodítkem začínejte v klidném prostředí

Doma si pejsek zvykne na chůzi u nohy nejlépe, bez tahání a snahy očuchat každý patník nebo psa, co jde okolo. Chce to ale trpělivost. Trénujte doma alespoň dva týdny (stačí zhruba 20–30 minut denně), než vezmete svého čtyřnohého kamaráda do terénu.

Nejprve choďte jen rovně, třeba v předsíni tam a zpět. Později přidejte odbočky a otáčení. Až pejsek zvládne i zastavit, je připravený jít ven. Nic neuspěchejte, jinak budete začínat zase od začátku.

Je naprosto zásadní, abyste neustupovali. Když už dáte povel k noze, pes musí chápat, že to znamená, že má jít u vaší pravé nebo levé nohy (žádné střídání). Nesmí tahat, předbíhat, ani se courat. Když zastavíte vy, zastaví i on. Díky poctivému výcviku doma si pak na procházce venku odpočine nejen váš pes, ale i vy.

>> Jak namotivujete psa při tréninku? <<

3. Využijte věci, které v parku nenajdete

Schody bývají nejčastější slabinou psů. Potřebují si totiž osvojit rytmus chůze, aby bez problémů zvládli třeba nastoupit do vlaku.

Dejte psovi postroj, chyťte jej za něj mezi lopatkami a projděte se s ním po pokoji. Tak získá důvěru, že ho nepustíte a na schodech se nebude bát. Respektujte jeho tempo a do ničeho svého mazlíčka nenuťte. Když to nepůjde dnes, zkuste to zase zítra.

Pokud se pejsek bojí, neutěšujte ho. Zkuste mu dodat sebevědomí a pocit bezpečí tím, že neznervózníte a budete dělat, že se nic neděje. • 

4. Pomůže vám vysavač či sprcha

Zní to sice trochu zvláštně, ale i domácí spotřebiče nebo třeba nádobí pomohou s výcvikem a pejska naučí, aby se nelekal nečekaných zvuků:

  • začněte pouštěním sprchy,
  • zkuste bouchat pokličkami
  • a nakonec pusťte vysavač či mixér.

Odnaučit psa lekání je důležité, hlavně pokud s ním chcete chodit na procházky bez vodítka. Musíte se totiž spolehnout, že se nevyděsí a nerozběhne se pryč.

Nejlepší odměnou za správně provedený povel je stejně pořádné pomazlení. Ale nešetřete ani speciálními výcvikovými pamlsky. Po těch pejsek určitě nepřibere. • 

5. Bez pamlsků, pochval a trpělivosti to nepůjde

Žádného pejska nevycvičíte, pokud z vás ucítí nervozitu nebo netrpělivost. Netlačte na něj a za každý úspěch ho náležitě odměňujte. Nadšeně ho chvalte a když povel splní, dejte mu oblíbený pamlsek nebo třeba pár granulí.

Hlavně na začátku výcviku budete odměňovat hodně, takže je lepší pořídit pamlsky, které jsou pro tyto účely určené. Mají totiž méně kalorií. Pořiďte například:

>> Pořiďte svému pejskovi další pamlsky k výcviku na MALL.CZ. <<

Náš tip: Pokud se vám domácí výcvik nedaří, přece jen vyrazte na cvičák, kde se naučíte správnou techniku výcviku. Můžete se tam také seznámit s dalšími pejskaři a vyměnit si vzájemně zkušenosti. Myslete ale na to, že než se vydáte mezi ostatní psy, měl by mazlíček zvládat chůzi na vodítku, slyšet na své jméno a přiběhnout na zavolání.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.