Jak namotivujete svého psa při tréninku? | Blog Mall.cz

Motivujte psa při tréninku: 5 tipů na odměny, za které udělá psí kusy

Při trénování pejska je důležité dát mu pořádnou motivaci. Čeho se při odměňování držet a jaké odměny si váš hafík zamiluje? Máme pro vás několik rad.

Odměny jsou důležitou součástí tréninku psa a doporučují je všichni kynologové. Hafík se díky nim naučí mnohem více, než kdybyste ho trestali za chyby. Odměnit můžete pejska buď pamlskem, nebo hračkou. Musí to ale být něco, co má opravdu rád.

Jak do tréninku zavést odměnu?

Při odměňování dbejte na správný postup:

1. Nalákejte psa. Nechte vašeho mazlíčka, aby si odměnu zasloužil. Vezměte ji do ruky, utíkejte před ním a ruku zvedejte do výšky. Odměna v pejskovi vzbudí zájem a zjistí, že ji nedostane jenom tak.

2. Povzbuzujte. Zatímco hafan odměnu dobývá, mluvte na něj. Povzbuzujte ho slovy:  šikula, to je ono, správně.

3. Pochvalte ho. Až se pejsek dostatečně vynasnaží, vymyslete jedno finální slovo, kterým ho pochválíte. Oproti povzbuzovacím slovům řekněte pochvalu rázně, dobře funguje třeba slovo výborně. Tím cvičení ukončíte.

Pejsek z tónu vašeho hlasu pozná, jak se cítíte. Při povzbuzování proto mluvte vlídně a spokojeně. • 

4. Čas na odměnu. Odměňte pejska hned, aby věděl, co udělal správně. Zaveďte při tom dva typy odměn. Tu první, obyčejnější, dávejte za jednoduchá cvičení. U náročnějších úkolů zaveďte speciální odměnu – pejskův nejoblíbenější pamlsek nebo hračku.

Náš tip: Odolejte psím očím. Pamlsek nedávejte zadarmo. Hrozí, že pejsek ztratí motivaci nebo nabere nějaká kila navíc. Odměny jsou totiž často velmi výživné.

Štěně se vychovává snáze než dospělý pes, proto s výchovou zbytečně neotálejte. • 

Vyberte takové odměny, které budou doopravdy lákat

1. Kvalitní mlsání

Šikovný hafan si zaslouží kvalitní pamlsek. Fitmin Dog Purity Snax jsou ze zvěřiny a vepřového masa a neobsahují lepek, konzervační látky ani sůl. Díky tomu je pejsek snadno stráví.

>> Fitmin Dog Purity Snax NUGGETS wild koupíte na MALL.cz. <<

2. Zoubky jako z reklamy

Některé pamlsky jsou nejen chutné, ale i praktické: díky speciální textuře třeba zvládnou pečovat o hafíkův chrup.

Pedigree Denta Stix je takový zubní kartáček k sežrání, skvěle totiž chutná a snižuje tvorbu zubního kamene o 80 %. Navíc neobsahuje přidaný cukr, takže se nemusíte bát, že váš mazlíček přibere.

>> Pedigree Denta Stix medium pack najdete na MALL.cz. <<

Vybírejte pamlsky, které jsou kvalitní svým složením, ale navíc umí zoubky jemně obrousit. Díky tomu šetrně odstraníte zubní kámen a předejdete hafanovým problémům se zuby. • 

3. Pro psí svěží dech

Brit Care Dog Functional Snack umí kromě péče o zuby také osvěžit dech. Obsahuje totiž rozmarýn, který má antibakteriální účinky a zbaví vašeho miláčka zápachu z tlamy.

Tyto pamlsky mimoto obsahují laktobacily pro zdravou střevní mikroflóru a vyrábějí se z jeleního masa, které pejskům zachutná.

>> Sežeňte Brit Care Dog Functional Snack na MALL.cz. <<

4. Kroužky pro zábavu

Pokud je váš pejsek spíše hračička než mlsal, pořiďte mu zábavné kroužky Puller. Jsou vytvořené ze speciálního materiálu, který je šetrný k psím zubům. Pejska s nimi pořádně rozhýbete. Nechejte ho na ně vyskakovat, aportovat nebo se o ně přetahujte. Skvělé jsou i na vodní dovádění, protože se nepotopí.

>> Kroužky Puller jsou k dostání na MALL.cz. <<

Kroužek před pejskem utíká, pes díky tomu nemusí zastavovat v rozběhu jako při běžném aportování a neničí si klouby. Kroužky proto vždycky házejte nastojato. • 

5. Natahuje se a vydává zvuky

Další hračka, která může být za odměnu, je natahovací hračka Tommi Bungee toy rotwailer. Bude bavit i vás – funguje na principu harmoniky, škube sebou a vydává zvuky. Přitom je velmi odolná, takže ji váš rošťák jen tak nezničí.

>> Hračku Tommi Bungee toy rotwailer máme na MALL.cz. <<

Aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na Youtube.

Jak odměňujete svého psa vy? Napište nám to do komentářů.