3 pomocníci, se kterými letos konečně začnete jíst zdravěji | Blog Mall.cz

3 pomocníci, se kterými letos konečně začnete jíst zdravěji

Nejen láska prochází žaludkem. Strava je klíčovým faktorem pro zlepšení zdraví, nálady i kondice. 

Pokud se tedy v novém roce chcete cítit lépe, doporučujeme začít právě od změny jídelníčku. Představujeme vám tři pomocníky, díky kterým bude vaše předsevzetí jíst zdravěji hračka.

1. Smoothie svačina nebo snídaně

Základ smoothie tvoří ovoce nebo zelenina. Díky lepší možnosti kombinovat chutě v něm vypijete i méně oblíbené druhy zeleniny. Tekutá konzistence je praktická, snídaňové smoothie v praktické láhvi stihnete vypít i cestou z parkoviště do kanceláře.

Jídelníček si tak klidně každý den obohatíte o:

  • vitamíny,
  • minerály,
  • i antioxidanty.

Ovocný či zeleninový základ v smoothie mixéru vždy doplňte o trochu tekutiny. Klasickou vodu můžete nahradit

  • bílým jogurtem (a doplnit tak vápník, hořčík a vitamíny skupiny B),
  • oříškovým mlékem (obsahuje vlákninu a nenasycené mastné kyseliny)
  • nebo kokosovou vodou (bohatou na draslík a sodík).

Ve smoothie můžete smíchat vše, co vám bude chuťově vyhovovat. Nebojte se experimentovat. • 

Přidat můžete i semínka, koření nebo trochu medu na doslazení.

Zelená bomba maskovaná na fialovo

Ve smoothie mixéru smíchejte:

  • 1 šálek čerstvého listového špenátu,
  • 1 zralý banán,
  • ⅔ šálku borůvek (čerstvých nebo mražených),
  • ⅔ šálku bílého tučného jogurtu,
  • ½ šálku mléka podle vlastní preference,
  • 1 lžičku medu nebo javorového sirupu.

Špenát obsahuje velké množství vitamínu A, skupiny vitamínů B a nechybí ani vitamín C. Obohatí vás také o draslík, hořčík, sodík, vápník, železo a mangan. Tyto látky vám:

  • zkvalitní spánek,
  • posílí srdce a cévy,
  • a podpoří krvetvorbu.

Špenát v kombinaci s borůvkami vás mile překvapí svěží a plnou chutí. Dozdobit můžete třeba malinami a mátou. • 

2. Zdravé grilování k obědu i večeři

Plátek masa a zeleninový špíz. Žádné zbytečné cukry, minimum karbohydrátů. To je menu, které vaše tělo ocení. Vyvážený oběd nebo večeři zvládnete s kontaktním grilem během chvilky.

Ke zdravému stravování nepotřebujete velké množství nádobí a spotřebičů. Na skvělý oběd nebo večeři vám stačí kontaktní gril. • 

Z grilování snadno uděláte společenskou událost, při které se můžete potkat se svými přáteli. Ve více lidech se i lépe plní předsevzetí zdravějšího stravování.

Nezáleží, zda grilovačku uspořádáte na balkoně s kulichem na uších a svařákem v ruce, nebo si počkáte na první jarní grilování. Radost ze setkání a společného dodržení předsevzetí bude stát za to.

Náš tip: pokud chcete v kontaktním grilu opékat zcela bez oleje a ještě si usnadnit mytí nádobí, vložte pod i nad grilovaný kousek pečicí papír.

3. To pravé ořechové ke svačině

Zdravé stravování rozhodně neznamená hladovění nebo ochuzení o oblíbené příchutě. Naopak, pokud se budete stravovat zdravěji a začnete ze svého jídelníčku cíleně vyškrtávat cukr, ostatní chutě si užijete o to více.

Ořechová svačina vás povzbudí kdykoliv během dne. • 

Na rychlé zahnání hladu nebo chuti si na pracovní stůl či do kuchyně postavte uzavíratelnou dózu se směsí ořechů.

Skutečné ořechové orgie ale začnou, pokud do výroby svačinek zapojíte výkonný kuchyňský robot. V něm totiž vyrobíte vlastní

  • ořechové tyčinky,
  • ořechové máslo
  • nebo ořechová mléka.

Ořechová másla vyrobíte podobným postupem, jako domácí nutellu. V robotu mixujete ořechy s trochou kokosového oleje tak dlouho, dokud se z nich neuvolní všechny zdravé mastné látky a nevytvoří konzistenci másla.

Mléka z ořechů připravíte po několikanásobném namočení a propláchnutí vybraných ořechů. Změklé ořechy jednoduše s vodou rozmixujete a získanou tekutinu přecedíte přes plátýnko nebo jemné sítko.

Ořechová mléka využijete i k přípravě zdravých a nutričně bohatých dezertů. • 

Mandlové tyčky

V kuchyňském robotu smíchejte:

  • 2 šálky pomletých mandlí,
  • ½ šálku kokosového oleje,
  • ½ šálku vypeckovaných a změklých datlí,
  • 1 šálek pomletých ovesných vloček,
  • 1 lžičku vanilkové esence,
  • ½ lžičky mletého zázvoru,
  • špetku soli.

Do směsi můžete přidat i odměrku proteinu.

Vše umixujte v hutnou hladkou hmotu, ze které vytvarujete tyčky. Zabalte je do ústřižku pečicího papíru a uložte do krabičky do lednice.

Náš tip: Půl hodiny před přípravou tyček přelijte vypeckované datle horkou vodou a nechte odstát. Před přípravou datle slijte a nechte okapat. Budou krásně měkké.

A co vaše tipy na zdravější stravování? Už se na ně těšíme na našem Facebooku.