Naučte se triky, jak se letos věnovat svým koníčkům naplno | Blog Mall.cz

Naučte se triky, jak se letos věnovat svým koníčkům naplno

Splním, nebo nesplním? To je oč tu běží. Podle průzkumů uspějí při plnění novoročních předsevzetí jen 2 lidé z 10. Zvyšte svou šanci uspět pomocí speciálních vychytávek, se kterými si užijete své hobby odkudkoli a kdykoli.

Přání přestat kouřit nebo zhubnout patří ke stálicím novoročních předsevzetí. Lidé si ale musí připomínat, aby víc pečovali také sami o sebe. Jste odhodlaní věnovat se v novém roce svým koníčkům na maximum? Pomůže vám v tom několik triků a vychytávek.

1. Budu víc číst

„Nemám na to čas.” nebo „Stejně u první stránky usnu.” – nejčastější výmluvy, proč nečteme. Slíbili jste si, že letos častěji než po ovladači od televize sáhnete po dobré knize? Hurá do toho.

Doma si nechte knížku položenou v obýváku na stole, bude se vám tak každý den připomínat. Využijte také každou volnou chvilku. Čekání na zastávce autobusu, jízda vlakem, fronta v obchodě. Tam všude si můžete dlouhé čekání příjemně zkrátit čtením.

Tištěná vydání se ale někdy pěkně pronesou. Pořiďte si elektronickou čtečku knih, se kterou nejen ulevíte svým zádům, ale můžete číst prakticky kdykoli a kdekoli. Navíc budete mít při sobě pořád celou knihovnu.

Díky elektronické čtečce s sebou nemusíte vláčet stohy těžkých knih, ale máte všechno pěkně po ruce. • 

2. Naučím se cizí jazyk

Bez cizího jazyka se dnes neobejdete. Aby vám odhodlání vydrželo, stanovte si pravidelný čas, kdy se budete studiu věnovat – třeba hodinu každý večer.

Dostali jste k Vánocům chytrý telefon? Ideální možnost, jak ho otestovat. Stáhněte si některou z aplikací na výuku jazyků – oblíbené jsou třeba Duolingo nebo Lingua.ly. Budou vám samy hlídat čas i pokrok. Navíc mobil u sebe nosíte pořád, takže se do nové lekce můžete pustit kdykoli.

Nebo si kupte výuková CD a učte se třeba po cestě do práce v autě. Pokud se chcete jen zdokonalit v mluvení, poproste kamaráda, který řeč ovládá, aby s vámi konverzoval jen daným jazykem a výsledky se dostaví samy.

3. Budu poslouchat hudbu

Máte výčitky, že už neposloucháte hudbu tak jako dřív? Pořiďte si MP3 přehrávač a noste ho všude s sebou. Sluchátka se vám vejdou i do malé kabelky a vytáhnout je můžete třeba při dlouhém čekání u doktora.

Úklid, vaření nebo žehlení jsou jen některé z dalších činností, při kterých vás může doprovázet hudba. Stanovte si také pravidelné večery, kdy necháte vypnutou televizi a pustíte si jen muziku. Večer při svíčkách za zvuků oblíbených písní má něco do sebe.

Hudba zaměstnává pouze naši mysl. Využijte toho a pusťte si ji jako doprovod při běžných domácích pracích, sportu nebo po cestě do města. • 

4. Zůstane v kontaktu s rodinou a přáteli

Rodina je základ. Pokud jste ji v minulém roce zanedbávali, zkuste to letos napravit. Slibte si, že své příbuzné nebo přátele navštívíte alespoň jednou týdně. Můžete se domluvit na pravidelných večeřích, návštěvách divadla nebo třeba večerech při deskových hrách.

A pokud zrovna nebudete moct, vždycky můžete využít mobil nebo tablet. Ať už jste na  služební cestě nebo na dovolené, zkuste rodině aspoň zavolat nebo se s ní spojit přes obrazovku pomocí video chatu.

Oblíbené deskovky zpříjemní společné večery i zimní dovolenou. • 

5. Budu sledovat filmy

Hltali jste dřív jednu filmovou novinku za druhou, ale teď vám na to nezbývá čas? Pokud jste si slíbili, že letos svůj kinematografický přehled výrazně rozšíříte, není nic jednoduššího než zavést pravidelné filmové večery třeba s kamarády. Pak vám sledování filmů půjde samo.

A pokud zrovna budete mimo město, vezměte si s sebou tablet a podívejte se na nějaký film třeba v hotelovém pokoji nebo ve vlaku, ať vám žádná novinka neunikne.

6. Chci cestovat a poznávat nová místa

Cesta je cíl. Ve vašem případě je to ale obráceně – cílem letošního roku je právě cesta. Slíbili jste si, že budete víc cestovat a poznávat nové krajiny? Aspoň jednou za rok nechte starosti v práci a vyrazte na pořádnou dovolenou.

Klidně si už v lednu domluvte na léto volno a zarezervujte letenky. Aspoň už si to nerozmyslíte. Poznávat nová místa ale můžete celoročně – není přece nutné jezdit stovky kilometrů daleko.

Mějte pořád po ruce svou GPS navigaci. Kdekoli budete, podívejte se na mapu a prozkoumejte okolí. Možná se nacházíte jen pár kroků od zajímavého místa. Své cestovatelské zážitky tak můžete sbírat třeba i na služební cestě.

Nezapomeňte si své zážitky zaznamenávat a pravidelně přispívejte do svého cestovatelského alba novými fotkami, popisky nebo suvenýry. • 

7. Budu cvičit

Mezi nejčastější novoroční předsevzetí patří také rozhodnutí začít cvičit. Pokud se nemůžete donutit k návštěvě posilovny, začněte třeba chodit pěšky do práce, plavat nebo bruslit.

Ve dvou se to lépe táhne. Přesvědčte kamarády, ať jdou do toho s vámi. Vzájemně se podpoříte a cvičení si užijete. Nebo si pořiďte osobního trenéra – chytré hodinky zastoupí jeho roli bravurně. Pohlídají vaši pohybovou aktivitu a pokud se budete dlouho cvičení vyhýbat, upozorní vás.

Jak se vám daří plnit novoroční předsevzetí? Podělte se s námi o své zkušenosti na Facebooku.