7 tipů pro první jarní grilování | Blog Mall.cz

7 tipů pro první jarní grilování

Jaro je tady a kuchaři opouští kuchyně a vytahují zahradní grily. Čistí rošty, kupují maso a vymýšlejí recepty. Buďte letos nejlepší grill chef v ulici!

Nebudeme vám lhát, že grilování není věda. Ona to totiž věda je a kdo chce být proslulý svými grilovačkami, potřebuje zkušenosti. My ale pro vás máme tipy, které vám dají oproti ostatním náskok.

1. Před prvním použitím svůj gril naolejujte

Každý ví, že gril se musí po zimě vyčistit. I na dokonale vyleštěný gril se ale může přichytávat maso.

Přichytávání se zbavíte jednoduchým trikem. Mezi kleště chytněte papírový ubrousek namočený do rostlinného oleje a pomažte mřížku rozehřátého grilu.

2. Grilujte na dřevěném uhlí s kousky dřeva

Moderní plynové grily mají spoustu výhod a grilování je s nimi jednodušší. Pokud si ale potrpíte na tu nejlepší chuť, grilujte na dřevěném uhlí. A neusnadňujte si to ani pomocí briket. Skutečné dřevěné uhlí rozpálené na rozdělaném ohni je pro aroma masa to nejlepší.

Jestli chcete posunout vaše grilování na vyšší úroveň, přimíchejte mezi uhlí i kousky dřeva. Ořechové a dubové dřevo skvěle pracuje s rybami a vepřovým. Ovocné dřevo dodá masu sladký nádech. Pro déle trvající efekt namočte polovinu přidávaného dřeva do vody.

Uhlíky se musí rozehřát doběla. • 

3. Používejte teploměr na maso

„Už je to hotové?“ „Nevím, já bych to tam ještě chvíli nechal“. Klasika. Odhady a následné spory o to, jak dlouho ještě maso na ohni nechat, ke grilování patří.

Pádný argument do této debaty vám ale dá teploměr na maso. Zapíchnete jej do masa a na displeji okamžitě vidíte, jaká je jeho vnitřní teplota.

4. Je už gril dostatečně nahřátý?

Při grilování na dřevěném uhlí rozdělejte oheň alespoň hodinu před grilovačkou a uhlí přidejte 30 minut před umístěním masa na rošt. Pokládejte maso na gril až ve chvíli, kdy je dostatečně předehřátý. Poznáte to pomocí jednoduchého ručního testu.

Když ruku 10 cm nad grilem neudržíte ani vteřinu, maso na něj nedávejte. Spálilo by se. • 

Je dobré si uhlí rozdělit na dvě části. Nahrňte jej na jednu stranu a na druhé nechte jen pár uhlíků. Vznikne tak jedna plocha na opékání a jedna udržovací nebo na dodělání.

5. Grilujte ryby!

Kuřecí nebo vepřové? Steaky nebo burgery? Tuhle otázku si kladete před každým grilováním. Nezapomínejte ale na ryby.

Steaky z lososa nebo celý pstruh osvěží každou grilovací party. Ryby není třeba nijak složitě dochucovat, ale pokud chcete zapůsobit, otevřete rybu a vložte do ní citrón, pepř a trochu kopru. Vynikající!

6. Marinujte v průběhu

Častým postupem je udělat marinádu den předem a nechat v ní maso přes noc nasáknout. Jistě dobrý přístup, ale nechejte si marinádu bokem i na den grilování.

Potírejte maso každých 10 minut. Bude šťavnaté, lépe natáhne jemné kouřové aroma a marináda mírně zkaramelizuje. Představujete si to?

Díky marinování v průběhu grilování získá maso dokonalé aroma • 

7. Nebojte se grilovat zeleninu

Zelenina k vašemu grilování určitě patří. Saláty, pečené brambory nebo vařená zelenina jsou skvělé, ale nebojte se dát kousky zeleniny i přímo na gril.

Grilovaná cuketa, lilek i jarní cibulka vypadá na talíři nádherně a ještě lépe chutná. Nakrájejte tenké kousky a rovnou s nimi na gril. Opékejte při střední teplotě a zeleninu sundejte, jakmile se mírně připeče. Žádné ochucování. Až na talíři přidejte trochu olivového oleje a malinko octa.